ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250713

  • De graadmeter van onze beurs is vandaag gedaald. De schade bleef echter beperkt tot 0,4%, terwijl er op het laagste punt een verlies van 1,1% io de borden stond. Het slot lag niet ver onder de opening en het kleine lichaam bovenaan de candle betekent dat we een hammer hebben in de grafiek. Een hammer is een teken van steun, de markt heeft het streven naar hogere koersen dus niet losgelaten. Ik ga morgen kijken of hier daadwerkelijk een stijging op volgt.

AEX daggrafiek BB 250713

  • Vanuit het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands kan die stijging er zeker komen, want de trend is naar boven gericht. Garanderen kun je op grond van deze indicator echter niets, daarom ga ik maar snel door naar de volgende grafiek.

AEX uurgrafiek 250713

  • Die volgende grafiek is zoals gebruikelijk de uurgrafiek, een grafiek waarin elke candle een uur koersverloop weergeeft. U ziet een grote, niet afgeronde vlag in de grafiek, een voortzettingspatroon dat bij een uitbraak naar beneden zou resulteren in een omlaag gericht vervolg. Ik kijk morgen uiteraard of deze uitbraak naar beneden er inderdaad komt. De AEX zou naar 367,9 of lager gaan, het 61,8% niveau rond 366,6 zou dan een aannemelijk koersdoel zijn. 

AEX kwartiergrafiek 250713

  • Zolang de uitbraak naar beneden uit de vlag niet daadwerkelijk in de grafiek staat dienen we vanzelfsprekend te volgen of de aandelengraadmeter wellicht niet toch stijgt. Daartoe let ik op de ontwikkeling ten opzichte van het 50% niveau rond 370,5 in deze kwartiergrafiek, de bovenkant van de vlag in wording en het 61,8% niveau rond 371,1. Worden deze doorbroken dan kiest de markt voor een vervolg naar 371,7, 373,1 of hoger. Bij een stijging boven 373,1 zijn de toppen rond 373,3 uit mei of die rond 374,2 uit 2011 mooie richtpunten.

Resumerend: 

De index leed verlies, maar dat bleef beperkt tot 0,4%. De hammer in de daggrafiek laat zien dat de markt de aspiraties op een stijging niet heeft opgegeven. Daar staat een nog niet afgeronde vlag in de uur- en kwartiergrafiek tegenover en dat patroon wijst op een vervolg naar beneden. Dat vervolg komt er zodra we een uitbraak naar beneden uit het patroon noteren, in welk geval 367,9 in eerste en 366,6 in tweede instantie mooie koersdoelen zijn. Gaat de AEX-index daarentegen omhoog tot boven de veronderstelde vlag en het 61,8% niveau 371,1 in de kwartiergrafiek dan kiest het Damrak voor de weg naar 371,7, 373,1 of hoger (373,3 of 374,2).

En dan nog dit...

Vanavond op deze plaats net als gisteren een Amerikaanse grafiek. Het aandeel Facebook maakte vandaag namelijk een sprong van 25% en daar wil ik niet aan voorbij gaan. Het bedrijf boekte een omzet van $1,81 miljard, ruim boven de verwachting van $1,62 miljard. Dat was echter niet wat de markt zo enthousiast maakte. Het nieuws dat beleggers kooplustig maakte is dat het aandeel van advertenties op mobiele apparaten 41% van de omzet uitmaakt. De zorg van de markt was nu juist dat Facebook niet in staat zou zijn munt te slaan uit het gebruik op met name mobiele telefoons, maar dat heeft het bedrijf met deze cijfers weerlegd. Het resulteerde in een enorme koerssprong.

  • Het technische beeld, dat negatief was, staat door de sprong geheel op zijn kop. Alle toppen van dit jaar werden in één klap doorbroken. Overenthousiaste beleggers bleken namelijk bereid een kwart meer voor de stukken te betalen.  Er zal ook sprake zijn van een short squeeze, een flink deel van de markt speculeerde namelijk op lagere koersen. Nu komt met deze winst de koers van $38 echter ineens weer binnen bereik, het bedrag waarvoor beleggers inschreven bij de start van de beursnotering. Ik zou daar overigens nog wel wat voorzichtig mee willen zijn. Als de eerste kooplust is geluwd en partijen met grote shortposities de markt uit zijn dan zal er vast nog een terugkeer in het gap komen. Gaps worden meestal namelijk gesloten en anders veelal wel gedeeltelijk. Dat wordt dan de werkelijke lakmoesproef voor het aandeel. Hoe hoger dan de volgende bodem komt te liggen, hoe sterker dat is. Dit neemt uiteraard niet weg dat het fonds een fraaie, in mijn optiek overigens wel erg overtrokken, sprong heeft gemaakt. Bezitters van de stukken zullen er vast een glaasje op nemen vanavond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 25 jul 2013, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 jul 10.00u: Top bij 61,8% niveau kwartiergrafiek

25 jul 12.00u: AEX door voorgaande bodems gezakt

25 jul 15.00u: Graadmeter afgelopen uren opgeveerd

25 jul 17.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven