ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220713

  • Laat ik vanavond omdat ik in verband met een oogoperatie ruim een maand niet actief ben geweest allereerst een blik werpen op het koersverloop van de laatste tijd. Dat was bijzonder. De koersontwikkeling vanaf 28 mei jongstleden heeft namelijk de vorm aangenomen van de letter V, de daling die plaatshad van 28 mei tot 26 juni werd vrijwel geheel teruggedraaid. De stippellijnen door de toppen rond 373,3 uit mei van dit jaar en 374,2 uit 2011 liggen binnen bereik en vormen een goed koersdoel, zolang de index blijft stijgen. Dit zullen we echter wel moeten controleren, daar het geen gegeven is dat deze toppen daadwerkelijk worden bereikt. Van februari tot april 2011 kende de beurs namelijk een gelijkvormig koersverloop, waarbij de februari top net niet werd bereikt. Laten we dus op onze hoede zijn.

  • Dat gezegd hebbende ga ik naar de candle van vandaag. Het is een candle met een klein lichaam, dat ongeveer in het midden ligt. Dit maakt de candle tot een doji en dat is een teken van twijfel. De mogelijkheid van topvorming is bij deze candle aanwezig, het koersverloop van morgen zal uit moeten wijzen of het daadwerkelijk een top wordt.

  • Het hoogste punt van de dag was 371,7. Wordt dit niveau uitgenomen dan krijgen we geen topvorming en in plaats daarvan een vervolg naar 373,3 of 374,2.

AEX daggrafiek BB 220713

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is sprake van een fraaie stijgende trend. De AEX kan vanuit dit perspectief dus zonder meer verder oplopen.  

AEX uurgrafiek 220713

  • Voor de beoordeling van het koersverloop op de korte termijn hebben we veel aan het trendkanaal o-o'. Dat koersverloop is naar boven gericht zolang de AEX binnen dit kanaal koerst.

AEX kwartiergrafiek 220713

  • Er lag vandaag tweemaal steun rond 369,8, wat dat niveau morgen tot een belangrijke grens maakt. Een eventuele daling onder dit niveau en lijn o zou de vorming van een hoofd en schouders patroon inhouden. Als potentiŽle steunniveaus zouden we dan nog het 50% niveau rond 369,4 en het 61,8% niveau rond 368,9 hebben, maar het is de vraag of die grenzen nog steun zouden vormen. Het patroon zou namelijk een koersdoel van 367,8 geven.
  • Weerstand lag er rond 371,1 en 371,7. Wordt er afgerekend met die weerstand dan komt er een vervolg naar 373,3 en lijn o'.

Resumerend: 

Onze aandelenmarktindex is uitermate sterk teruggekomen van de daling die zich in mei en juni heeft voorgedaan. De AEX staat bijna bij de toppen rond 373,3 en 374,2, die respectievelijk in mei van dit jaar en in 2011 ontstonden. Wordt het hoogste punt van vandaag 371,7 morgen uitgenomen dan keert de index terug naar 373,3 of 374,2. Gezien de candle van vandaag is er echter ook topvorming mogelijk, wat we zouden krijgen bij een daling onder 369,8. Het zou in de kwartiergrafiek de vorming van een hoofd en schouders patroon betekenen, een patroon met als koersdoel 367,8. Eventueel zou er dan nog steun kunnen zijn rond 369,4 of 368,9.

En dan nog dit...

De bron van het sterke herstel van onze AEX-index ligt zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten. Ben Bernanke, de voorzitter van de FED, heeft de markten na de daling van vorige maand deze maand persoonlijk terug naar boven gepraat, door de markten ervan te verzekeren dat de rente lang laag zal blijven en er gestimuleerd wordt zolang dat nodig wordt geacht. ECB-voorzitter Draghi deed eerder een duit in het zakje door hetzelfde te zeggen. Ik neem u mee naar de maandgrafiek van de S&P500.

  • De S&P500 bereikte in mei de bovenste lijn van het lange termijn stijgend trendkanaal, lijn g'. Het leek van topvorming te komen, zeker toen de index vorige maand naar beneden uit een kleiner, steiler lopend trendkanaal brak. Bernanke heeft dat deze maand echter persoonlijk rechtgezet, correcties kunnen we natuurlijk niet hebben . De S&P500 beweegt hierdoor wederom naar de bovenkant van het grote trendkanaal g-g'. Het koersverloop daar zal ons moeten leren of deze bovenkant opnieuw voor topvorming zorgt of ditmaal naar boven doorbroken wordt, uiteraard belangrijk voor de vervolgbeweging. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 22 jul 2013, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 jul 10.00u: Steun rond 369,8 na positief begin

22 jul 12.00u: Kleine vlag ontstaan in kwartiergrafiek

22 jul 15.00u: Hogere bodems in het dagverloop

22 jul 17.00u: Steun bij de bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven