ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290113

  • Onze aandelenmarkt heeft vandaag een slot boven de hammer van gisteren gerealiseerd en daarmee het hoofd geboden aan de twijfels die gisteren door deze hammer werden opgeroepen. Er staat in de grafiek nu een uitbraak naar boven uit de wig f-g waar niets op af te dingen is. De AEX is nog zodoende steeds onderweg naar 359, het doel van de omgekeerde driehoek w-w' die begin december 2012 werd afgerond. 

  • In de buurt van dat doel hebben we op 359,4 en 360 stoploss niveaus van sprinters en turbo's. Gaan we inderdaad naar 359 dan is de kans groot dat we die grenzen ook nog aandoen. Dat geeft tenslotte weer handel en die zal men niet willen laten lopen.

  • Een ander potentieel doel is de stijgende lijn j die ik door voorgaande toppen uit december en januari heb getrokken. Deze ligt morgen rond 360,1.

AEX daggrafiek BB 290113

  • Het enige probleem dat zich nog voordoet is de slotstand boven de Bollinger Bands in deze daggrafiek. De mogelijkheid is aanwezig dat de AEX morgen daalt teneinde terug te keren binnen de banden. Met zo'n terugkeer dienen we namelijk rekening te houden bij ieder slot boven deze indicator. Het is echter niet zo dat deze terugkeer perse de volgende dag al plaatsvindt, daar kunnen ook nog wel eens een paar dagen overheen gaan. Veel meer dan dat we de mogelijkheid van een terugkeer mee moeten nemen in onze overwegingen kan ik dus niet zeggen. 

AEX uurgrafiek 290113

  • Het Damrak denkt niet aan dalen, kijkt u maar eens naar de laatste candle in deze uurgrafiek. Er lag steun rond de doorbroken top 357,6 van gisteren en de index sloot vrijwel op het hoogste punt van de dag. U ziet dit in de kwartiergrafiek hieronder nog beter.

AEX kwartiergrafiek 290113

  • Er werd vanaf kwart over vijf nog stevig gekocht en dat wil zeggen dat de aandelenmarkt overtuigd is van een vervolg naar boven. Dat komt er daadwerkelijk bij een doorbraak door 358,1, waarna de mogelijke doelen de grenzen 359, 359,4, 360 en 360,1 zijn die ik bij de daggrafiek besprak.
  • Het zou anders lopen mocht de AEX terugkeren onder de laatste bodem 357,5, met name als daarop een daling onder 356,1 zou volgen. Dat zou namelijk topvorming inhouden. Bij bodemvorming boven 356,1 daarentegen zou de weg naar boven open blijven.

Resumerend: 

De hammer van gisteren is op een overtuigende wijze uitgenomen en aan de uitbraak uit de wig f-g in de daggrafiek is hierdoor niets meer af te dingen. De aandelenmarkt heeft gekozen voor een voortzetting naar boven en verwacht gezien de slotbewegingen morgen een vervolg omhoog. Mogelijke doelen als we daadwerkelijk verder omhoog gaan zijn 359, 359,4, 360 of 360,1. In ons achterhoofd moeten we gezien het slot boven de Bollinger Bands evenwel niet uitsluiten dat er morgen toch nog een daling komt. Dat zou het geval zijn bij een terugkeer onder 357,5. Negatief zou het dan echter alleen worden bij een daling onder 356,1, bij een eventuele hogere bodem boven 356,1 zou de weg naar boven open blijven.

En dan nog dit...

Aan trendlijnen wordt in de technische analyse vanouds een zware betekenis toegekend, een betekenis die mijns inziens nogal overtrokken is. Je kunt aan de hand van trendlijnen weliswaar zien welke kant het op gaat, maar dat is het dan ook. Wordt een lijn namelijk doorbroken dan wil dat nog niet automatisch zeggen dat de trend beŽindigd wordt. Dat wil ik vanavond illustreren aan de hand van de daggrafiek van de Dow Jones.  

  • De Dow is door lijn k gebroken, maar stijgt tot dusverre ondanks dat verder. Het kan zijn dat lijn k weerstand wordt en alsnog een omkeer veroorzaakt. Het kan echter ook goed zo zijn dat de index verder stijgt met lijn k als begrenzing of terugkeert boven lijn k en verder stijgt alsof de doorbraak door de lijn er nooit is geweest. Dat gebeurt regelmatig, pak er bijvoorbeeld maar eens een daggrafiek van Randstad of Aalberts bij. Een conclusie kun je uit een beweging onder een stijgende lijn dan ook niet trekken, wat me tot de mening brengt dat trendlijnen nogal worden overgewaardeerd in mijn vakgebied. Voor Amerikaanse beleggers lijkt de daling onder de lijn tot dusverre alleen maar een aansporing te zijn om er nog een tandje bij te zetten in de Dow Jones. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 29 jan 2013, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 jan 09.15u: Vlag afgerond, maar nog steun

29 jan 10.00u: 356,3 is een goed verdedigde grens

29 jan 11.00u: Geen beweging in het koersverloop

29 jan 12.00u: Niveau nog steeds goed bewaakt

29 jan 13.00u: Je zou je haast afkeren van de AEX

29 jan 14.00u: AEX iets boven het slot van gisteren

29 jan 15.00u: Index na stijging weer terug bij af

29 jan 16.00u: Winst na de Amerikaanse opening

29 jan 17.00u: De top van gisteren is uitgenomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven