ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240113

  • Op de gisteren gevormde dark cloud cover, een potentieel toppatroon, is vandaag een stijging van 0,3% gevolgd. Het toppatroon is niet bevestigd als zodanig, wat wil zeggen dat de AEX-index toch nog verder zou kunnen stijgen. Daarvoor moet dan wel de top rond 355,5 uitgenomen worden. Belangrijk was de stippellijn rond 352,3, daar lag vanmorgen steun. De situatie zou verzwakken mochten we onder dit niveau komen, maar vooralsnog ziet het er door de steun op die grens en de stijging van vandaag in vergelijking met gisteren ineens weer een stuk beter uit.

AEX daggrafiek BB 240113

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands oogde al sterk, daar is niets in veranderd. We zien een fraaie stijgende trend, die intact blijft zolang de AEX boven de middellijn noteert. 

AEX uurgrafiek 240113

  • In de uurgrafiek ziet u een beeld dat u niet vaak aan zult treffen. De index brak gisteren naar boven uit het kanaal d-d', maar keerde later terug binnen dit patroon. Je zou daarop verwachten dat het kanaal geen rol meer zou spelen, maar het tegendeel blijkt het geval. De markt gedraagt zich alsof de valse uitbraak van gisteren er niet is geweest en behandelt het kanaal als een normaal oplopend patroon. De beursgraadmeter vond vanmiddag weerstand bij de bovenkant ervan. De trend van de beursgraadmeter blijft naar boven gericht zolang de index binnen dit kanaal koerst of er nogmaals naar boven uitbreekt. 

  • Een uitbraak naar beneden gevolgd door een daling onder 352,3 zou echter negatief zijn, dat zou een gang naar 350,8 of lager opleveren. 

AEX kwartiergrafiek 240113

  • Aan het einde van de middag lag er steun bij 353,8. Dat is een grens waar eerder zowel steun als weerstand lag. Het feit dat hier werd gekocht wil zeggen dat de markt een vervolg naar boven verwacht.
  • Morgenochtend kijk ik naar het verloop ten opzichte van deze grens 353,8 en de lijnen d en d' van het kanaal. Een uitbraak naar boven uit het kanaal zou positief zijn, met name als daarop een doorbraak door de top 355,5 van gisteren zou volgen. Dat zou een voortzetting in de richting van 359 betekenen, het doel van de omgekeerde driehoek w-w' in de daggrafiek. Een uitbraak naar beneden zou negatief zijn, specifiek als dit gevolgd zou worden door een daling onder de stippellijn op 352,3. Dat zou zoals we zagen een terugkeer naar 350,8 of lager geven.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon van gisteren uit de daggrafiek is niet bevestigd, waardoor het onzeker is of de top van gisteren 355,5 daadwerkelijk het hoogste punt van de huidige opmars is geweest. Breekt de AEX door 355,5 dan is dat niet het geval en vervolgt de index haar weg richting 359, het koersdoel van de omgekeerde driehoek w-w' in de daggrafiek. Waar ik in eerste instantie op let is op de lijnen waaruit het kanaal d-d' bestaat. De trend is positief zolang de aandelengraadmeter binnen dit kanaal koerst. Zou de index naar boven uitbreken dan komt er een aanval op de top rond 355,5, wordt die doorbroken dan zet de graadmeter de opmars naar boven richting 359 voort. Zou de beursindex daarentegen naar beneden uitbreken en onder 352,3 belanden dan is er alsnog topvorming en gaat de index naar 350,8 of lager.

En dan nog dit...

Toen de Europese beurzen vanmorgen daalden kwam het onmiddellijk van een aanval door kopers van S&P500 futures. Zij joegen deze futures met fikse omzetten in korte tijd naar boven, waardoor er bodems ontstonden in de Europese beursindices. Toen de Amerikaanse beurzen vanmiddag openden ontwikkelde zich direct een felle stijging van diezelfde S&P500 futures, kopers openden meteen de aanval en stopten pas toen de S&P500 index boven de grens van 1500 punten stond. Het was duidelijk dat het de kopers omdat niveau te doen was, naar ik aanneem omdat Amerikaanse beleggers nogal gefixeerd zijn op dergelijke ronde grenzen. Het zal vast de bedoeling zijn de graadmeter boven deze grens te laten sluiten. Is het echter wel dat niveau van 1500 punten dat van belang is, of moeten we nog op andere niveaus letten, zo vroeg ik me vervolgens af. Om dat samen met u te bekijken plaats ik vanavond de maandgrafiek van de S&P500 index. De laatste candle is die van deze maand en gaat dus nog van vorm veranderen, maar de grafiek geeft desondanks nuttige informatie. 

  • Het is niet de grens van 1500 punten die van belang is voor het toekomstig koersverloop, maar lijn m' daar niet ver boven. Deze lijn, die de laatste twee toppen met elkaar verbindt en deze maand rond 1515 loopt, is de bovenste lijn van de wig m-m' die zich binnen het stijgend kanaal g-g' aan het ontwikkelen is. Een doorbraak naar boven door lijn m' zou inhouden dat de S&P500 naar de top rond 1576 uit 2007 zou gaan en dat niveau waarschijnlijk zou doorbreken voor een vervolg naar lijn g'. Een wig als deze is meestal echter een voorbode voor de beŽindiging van de stijgende trend. Verlopen de zaken volgens het boekje dan zou de S&P500 niet door lijn m' breken, maar daar of eronder (wellicht bij 1500) een top vormen en enige tijd later naar beneden uit de wig breken. De index zou volgens die theorie deze of komende maand dus een daling inzetten in de richting van lijn m. Dit plaatst het enthousiasme waarmee kopende partijen zich vandaag inzetten om de graadmeter naar 1500 te krijgen toch wel in een ander daglicht. Er moet deze maand immers een doorbraak door 1515 worden gerealiseerd.  Een extra potentiŽle weerstandslijn is nog de grijze lijn q die ik door de toppen van 2011 en 2012 heb getrokken, die lijn werd vandaag bereikt en kan eventueel weerstand blijken. De conclusie is nu eenvoudig. De vandaag bereikte grens mag dan een mooi rond getal zijn, maar men heeft er als het hierbij mocht blijven in feite niets aan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 jan 2013, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 jan 09.15u: AEX is gedaald naar 352,3 en lijn d

24 jan 10.00u: Beursgraadmeter vlot weer omhoog

24 jan 11.00u: Na de hammer nu inverted hammer

24 jan 12.00u: Inverted hammer is niet bevestigd

24 jan 13.00u: De AEX staat weer iets onder druk

24 jan 14.00u: Geen verandering het afgelopen uur

24 jan 15.00u: Bodem na meevallende cijfers VS

24 jan 16.00u: S&P500 index boven 1500 punten

24 jan 17.00u: Toch weerstand bij 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven