ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250213

  • Het koersverloop vandaag was in eerste instantie positief. Elke weerstandsgrens die we tegenkwamen werd uitgenomen, er kwam steeds op de juiste momenten extra vraag in de markt. Er werd dus kundig gestuurd, daar komt het op neer. Daarbij werd het gap gesloten dat vorige week donderdag ontstond. In de middag kwam er echter druk door verkiezingsnieuws uit ItaliŽ. In eerste instantie leek de oud-communist Bersani de strijd in zijn voordeel te kunnen beslissen, maar later bleek Berlusconi toch weer kansen te hebben. Dat laatste zorgde voor een daling. Het is duidelijk dat de strijd grote invloed heeft op het koersverloop, daarom is niet te zeggen wat er morgen gaat gebeuren met de koersen. Wint Bersani dan zullen we morgen wel weer omhoog gaan, behaalt Berlusconi de winst dan gaat de boel verder omlaag. Wie het weet mag het zeggen. Ik let in eerste instantie op de koersontwikkeling ten opzichte van de dalende lijn k, in principe een potentiŽle weerstandslijn die morgen ter hoogte van het hoogste punt 344 van vandaag ligt. Dat punt is dus belangrijk.

AEX daggrafiek BB 250213

  • Enig houvast biedt de daggrafiek met Bollinger Bands ons in ieder geval nog, de dalende trend zoals deze indicator die aangeeft is intact. Zolang we onder de middellijn koersen blijft dit ook zo.

AEX uurgrafiek 250213

  • Het Damrak hield de mogelijkheid van een stijging vanmiddag ondanks de daling open. De index vond namelijk steun bij het 61,8% niveau van de voorgaande stijging. Dit kan in principe uitlopen op een vervolg naar boven. Op een eventuele stijging boven 344 zou een terugkeer naar 347,4 of mogelijkerwijs hoger volgen.

  • De bodem op het 61,8% niveau betekent overigens ook dat een daling onder dat punt 338,8 een terugkeer naar 335,5 zou geven.

AEX kwartiergrafiek 250213

  • Een eventuele daling onder 338,8 zou vanwege de daling onder het 61,8% niveau niet alleen in een daling naar 335,5 kunnen resulteren, maar daar zou de beursindex ook doorheen kunnen zakken. Het zou namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon met als koersdoel 333,6 geven. Kijkt u nog even terug naar de daggrafiek dan ziet u daar rond 334,7 het 61,8% niveau, daar zouden we dus zelfs doorheen kunnen zakken. Het wordt een spannende dag.

Resumerend: 

De markt realiseerde aanvankelijk een stevige winst, kopers waren zelfverzekerd en zorgden bij elke barriŤre voor extra vraag in de markt. Hiermee wisten zijn de index op een handige wijze steeds hoger te zetten. Prognoses voor de uitkomst van de Italiaanse verkiezingen maakten echter een einde aan dit tactisch slimme spel, de AEX verloor het grootste deel van de winst. Wat morgen gaat volgen is een raadsel, net zoals het een raadsel is wie ItaliŽ gaat regeren. Een stijging boven 344 gaat een terugkeer naar 347,3 of eventueel hoger geven, een daling onder 338,8 een gang naar 335,5 of lager. Het doel 333,6 van het patroon dan dan in de kwartiergrafiek zou ontstaan suggereert een daling onder het 61,8% niveau 334,7 in de daggrafiek. Het kan dus wel eens een enerverende dag worden morgen.

En dan nog dit...

Het waren Duitse beleggers die vandaag het meest ambitieus te werk gingen. De DAX stond op een gegeven moment op een winst van 2,6%. Er volgde een daling, maar er bleef toch nog een winst van 1,5% over. Duitse beleggers weigeren vooralsnog te geloven dat Berlusconi terug zou kunnen keren als premier.

  • Er ontstond een gap, precies tegenover het gap van vorige week donderdag. Hierdoor ontstond een bodempatroon met de naam island reversal, dat zo heet omdat twee candles afgescheiden van de andere candles als het ware een eiland vormen. De DAX bereikte de toppen van eind januari, zo enthousiast gingen Duitse beleggers te werk. Na de domper van de middag resteerde echter nog steeds een dikke winst en het bodempatroon bleef intact, onze oosterburen zien het dus nog goedkomen in ItaliŽ. Morgen weten we meer. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 feb 2013, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 feb 09.15u: Enthousiaste start van beursweek

25 feb 10.00u: Top bij een voormalig steunniveau

25 feb 11.00u: Vloertje onder de AEX rond 342,1

25 feb 12.00u: Gap van vorige donderdag gesloten

25 feb 13.00u: AEX op de juiste momenten gekocht

25 feb 14.00u: Index staat bij de laatste barriŤre

Philips: Fraaie stijgende trend, weerstand 76,4%

25 feb 15.15u: Markt redelijk gelukkig met keuze

25 feb 16.00u: Weg omhoog nog open gehouden

25 feb 17.00u: Bericht uit ItaliŽ zorgt voor druk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven