ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130213

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag een stijgingspoging gedaan. Aan het einde van de dag stond er echter desondanks een klein verlies van 0,11% op de borden. Het staat hierdoor niet vast dat de AEX nog verder omhoog gaat. De grenzen die morgen tellen zijn de top van vandaag 347,3 en de bodem rond 343,5 van gisteren. Boven 347,3 krijgen we toch nog een herstelbeweging, onder 343,5 dalen we echter verder naar het 50% niveau rond 339,3, waarbij ik rond 342,4 kijk of er eventueel steun te vinden is. Dit zijn de grote lijnen. 

AEX daggrafiek BB 130213

  • Voordat we naar wat meer detail gaan kijken doe ik eerst nog de gebruikelijke stap opzij naar de daggrafiek met Bollinger Bands. De trend is naar beneden gericht en binnen deze trend past zowel een daling naar de onderste lijn (dan een steunlijn) als een stijging naar de middellijn (dan een mogelijke weerstandslijn). Meer kan ik niet opmerken over de stand van zaken in deze grafiek. Laten we naar de uurgrafiek gaan.

AEX uurgrafiek 130213

  • Het belangrijkste gegeven van deze grafiek is dat de markt een einde heeft gemaakt aan het patroon van lagere toppen en lagere bodems. Het behoeft geen uitleg dat dit een positieve ontwikkeling is.

  • Er staan nu twee toppen rond 347,3. Zou deze grens morgen alsnog doorbroken worden dan wil dat zeggen dat er een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontstaat, met een koersdoel van 350,9. Er moet dan eerst een hogere bodem boven die rond 343,7 worden gevormd.

AEX kwartiergrafiek 130213

  • Het slot van de dag lag rond lijn c die ik vanmiddag in de grafiek plaatste. Stijgt de index morgen dan blijft het kanaal c-c' intact, waarop lijn c' dan eventueel een rol als doel en mogelijke weerstandslijn zou kunnen gaan spelen. Daar zal ik dus zeker naar kijken mocht er morgen een stijging komen.
  • Indien er een daling is kan er steun liggen rond 344,9. Daar en iets daarboven zijn immers bodems gevormd. Als ik de niveaus moet noemen die echt belangrijk zijn dan kom ik echter uit bij de stippellijn rond 343,7 en de bodem rond 343,5 van gisteren. Een eventuele daling daaronder zou een negatief vervolg geven.

Resumerend: 

Het positieve element van het koersverloop van vandaag is dat het patroon van lagere toppen en lagere bodems in de uurgrafiek beŽindigd is. Dit geeft ruimte naar boven. De candle in de daggrafiek geeft echter niet het vertrouwen dat er een stijging zal worden gerealiseerd, dat is nog afwachten. Weet de markt morgen een hogere bodem te maken boven 343,7 en de AEX vervolgens boven 347,3 te brengen dan komt die stijging er wel, want dan staat er een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 350,9 in de grafiek. Lijn c' in de kwartiergrafiek zou dan eventueel nog als weerstandslijn kunnen fungeren. Zakt de index evenwel door 344,9 en 343,5 dan komt er niets van herstel, de AEX daalt dan via 342,4 (waar ik kijk naar eventueel aanwezige steun) naar 339,3. 

En dan nog dit...

De situatie op de Franse beurs is boeiend, ik wil u aan de hand van de onderstaande daggrafiek van de CAC40 vertellen waarom.

  • Als er twee bodems op hetzelfde niveau ontstaan in een opwaartse beweging functioneert dat mij als een soort alarmbelletje. De reden is dat de vorming van een lagere top vervolgens zou kunnen resulteren in het ontstaan van een hoofd en schouders patroon, namelijk als het daarna alsnog van een daling onder de bodems zou komen. Hoewel ik rekening houd met deze mogelijkheid loop daar overigens niet op vooruit, want je weet vooraf nooit of een nog niet afgemaakt patroon daadwerkelijk tot afronding komt. De kans daarop is er echter wel en dat maakt het koersverloop op de Franse aandelenmarkt deze en komende week bij voorbaat spannend. Het eerste aspect waar we op kunnen gaan letten is op de eventuele vorming van een lagere top onder die van vorige maand, dat zou een tweede alarmbelletje zijn en een mogelijke voorbode voor de afronding van het toppatroon. Wordt de top van de afgelopen maand echter uitgenomen dan gaat het voorbij. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 13 feb 2013, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 feb 09.15u: Eerste candle potentieel toppatroon

13 feb 10.00u: Poging om bodem te maken bij 50%

13 feb 11.00u: Bodem gevormd op Fibonacci niveau

13 feb 12.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

13 feb 13.00u: In kielzog S&P500 futures omhoog

13 feb 14.15u: Door toppen rond 346,4 gebroken

Euro lager, maar trend nog intact (analyse valutaplaza)

13 feb 15.00u: Index terug onder doorbroken grens

13 feb 16.00u: AEX hoger en bij volgende hindernis

13 feb 17.00u: Weerstand 347,3 niet uitgenomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven