ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 090813

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft een doorbraak door de top rond 374,2 uit februari 2011 gerealiseerd. Het is een cruciale stap, want het betekent dat de AEX-index een belangrijke horde heeft genomen op de weg naar boven. 

  • De doorbraak geeft ons huiswerk voor de rest van de maand. Het is na een doorbraak namelijk zaak om te kijken of er in de grafiek met een langer tijdsvenster ter bevestiging eveneens een doorbraak wordt gerealiseerd. We moeten volgen of de AEX-index deze maand boven 374,2 blijft, want dat is nodig wil er in de maandgrafiek op 30 augustus aanstaande eveneens sprake van een doorbraak zijn. Een eventuele terugkeer onder 374,2 zou zwak zijn, omdat daarmee deze bevestiging op losse schroeven zou komen te staan. Dit moeten we dus controleren.

AEX daggrafiek 090813

  • De stippellijn rond 374,2 werd op overtuigende wijze doorbroken en geldt de komende week als een potentiŽle steunlijn. Mochten we onder de lijn geraken dan is lijn a een lijn waar de daling eventueel nog opgevangen kan worden. Het is echter voor de voortgang naar boven zoals u bij de weekgrafiek begrepen zult hebben beter dat we boven 374,2 blijven en het vervolg niet af laten hangen van lijn a.

  • De stap van vandaag is een nieuwe stap in de richting van het koersdoel 407 van de vorige week afgeronde vlag u-u'. We zullen daar niet van vandaag op morgen aankomen, maar zijn daar zolang de stijgende trend aanhoudt in ieder geval wel naar onderweg. We mogen daarvoor niet niet terugvallen onder lijn a, want dan zou het de vraag zijn of de opwaartse beweging wel in stand blijft. Het hoort dus bij ons huiswerk te controleren dat we boven deze lijn blijven.

AEX daggrafiek BB 090813

  • De AEX sloot iets boven de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Dat is een punt van zorg, want het kan inhouden dat we maandag een daling krijgen. Het beste voor het behoud van de stijgende trend is dat we omhoog gaan, want bij een daling komt de grens 374,2 meteen onder druk. Dat kan nog spanning brengen.

  • De afgelopen dagen vertelde ik u op grond van de versmalling van de banden rekening te houden met een grote beweging. Dat doe ik nog steeds. Om dat een beweging naar boven te laten worden moeten we maandag omhoog met de index, anders blijft ook een ontwikkeling omlaag nog mogelijk.

AEX uurgrafiek 090813

  • Het doel 407 dat ik bij de daggrafiek besprak ligt nog ver weg en het is goed een dichter bij gelegen richtpunt te hebben. Daarvoor neem ik voorlopig de waarde 378, het doel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon onder de stippellijn rond 373,4. Het is door de tijdelijke terugkeer van vanmorgen onder deze lijn weliswaar geen mooi patroon, maar goed genoeg om als houvast te gebruiken.

  • In deze grafiek ziet u lijn z. Op deze lijn vonden we aan het einde van de middag steun en lijn z is komende maandag daarom een potentiŽle steunlijn.

AEX kwartiergrafiek 090813

  • Het meest bijzondere aspect van het koersverloop van het tweede deel van de middag ziet u niet in de grafieken die ik toon. De Amerikaanse S&P500 futures daalden tijdens onze handelsuren namelijk tot onder de stand van 12u vanmiddag. De AEX bleef echter liggen, zoals u ziet. Kopers wilden de index niet onder 374,2 terug laten keren en staken dus geld in de markt om dit te voorkomen. Dat lukte. Het komt me echter nogal geforceerd over, des te meer aanleiding om zorgvuldig te controleren dat de aandelengraadmeter boven 374,2 blijft.

Resumerend: 

De AEX is door de top 374,2 uit 2011 gebroken en heeft daarmee een belangrijke horde genomen. Op grond van de uurgrafiek hanteer ik een eerste richtpunt van 378 punten, op grond van de vlag in de daggrafiek een tweede van 407 punten. De voorwaarde waaraan de AEX-index moet voldoen is dat zij boven 374,2 blijft en zich bij een eventuele daling daaronder zeker boven lijn a handhaaft. Dit zal ik controleren. Wil de uitbraak die we vandaag in de dag- en de weekgrafiek hebben ook in de maandgrafiek ontstaan dan is het essentieel dat de graadmeter deze maand boven 374,2 blijft, zodat we op 30 augustus aanstaande ook in die grafiek een slot boven deze grens hebben. Voor de korte termijn kijk ik aanstaande maandag allereerst of de index boven lijn z in uur- en kwartiergrafiek blijft, zolang de AEX boven die lijn staat blijft de ontwikkeling immers in ieder geval positief.

En dan nog dit...

De meest bijzondere ontwikkeling was eigenlijk wel het koersverloop van de Franse index, de CAC40. De relatie met de economische situatie is volkomen zoek en ook in technische zin was het verloop vreemd. U ziet dat in de daggrafiek van die index.

j

  • Er was al lange tijd een wigvormig koersverloop zichtbaar in de grafiek. De CAC40 brak afgelopen woensdag naar beneden uit deze wig en dat had normaliter op een correctie uit moeten lopen. Dat gebeurde niet, de index steeg. Er werd zelfs vandaag winst gemaakt, terwijl vanmorgen bekend werd dat de Franse industriŽle productie met 1,4% was gedaald terwijl een stijging met 0,1% was verwacht. Het is zowel technisch als fundamenteel een vreemde ontwikkeling. Beleggers zijn elk zicht op de realiteit kwijt. Ook in ons land is de industriŽle productie overigens gedaald, namelijk met 0,1%. Men verwachtte een toename van 0,3%. Dit gegeven stond een nieuw jaarrecord echter niet in de weg, ook voor Nederlandse beleggers zijn dergelijke gegevens volstrekt irrelevant. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 9 aug 2013, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 aug 10.00u: Omgekeerd hoofd schouders patroon

9 aug 12.00u: AEX is teruggekeerd onder de neklijn

9 aug 15.00u: Nieuwe doorbraakpoging bij 374,2

9 aug 17.00u: Graadmeter doorgestoten naar boven

 

Agenda van maandag 5 aug t/m vrijdag 9 aug 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven