ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290413

  • De markt heeft vandaag een renteverlaging van 0,75% naar 0,5% ingeprijsd, ECB-voorzitter Draghi hoeft de maatregel aanstaande donderdag alleen nog maar bekend te maken. Er komen zoveel slechte signalen uit Europa dat Draghi geen andere optie heeft, zo luidt het argument. Ik ben benieuwd of hij zich door deze druk vanuit de financiŽle wereld laat leiden. Ik kan me goed voorstellen dat hij de rente juist ongemoeid laat, om nog wat munitie over te houden als de economie daadwerkelijk verzwakt. Beleggers denken Draghi gezien de driekwart procent winst van de AEX echter in hun zak te hebben, dat is wel duidelijk.

  • De index is hiermee voor de tweede keer boven lijn c geŽindigd. Ik heb boven die lijn overigens een lichtgrijze lijn getekend, die in feite de plaats van lijn c heeft overgenomen. Die lijn moet uitgenomen willen we verder stijgen. Omdat de top 355 van afgelopen vrijdag daar net boven ligt let ik echter niet zozeer op de grijze lijn, maar op die grens 355. Wordt die uitgenomen dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 356,2 of eventueel die rond 358,9.

  • Zou de graadmeter dalen en onder het laagste punt 350 van afgelopen vrijdag belanden dan gaat deze stijging niet door en moet de markt op zoek naar nieuwe steun.

AEX daggrafiek BB 290413

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands stijgen de bovenste lijn en de middellijn, wat de start van een nieuwe stijgende trend kan betekenen. De beursindex kan in principe verder naar boven, al geeft deze indicator daar geen garantie voor. U vraagt zich wellicht af waarom ik deze indicator dan gebruik, dat doe ik omdat de bovenste en onderste lijn respectievelijk weerstand en steun kunnen vormen. Een enkele keer speelt de middellijn een rol als weerstands- of steunlijn, maar dat is in steeds mindere mate het geval. Weerstand en steun wil ik niet missen, daarom gebruik ik deze banden.

AEX uurgrafiek 290413

  • De markt heeft een nieuwe beweging omhoog opgezet, die intact blijft zolang de AEX-index boven lijn o koerst. Dit kan leiden tot een doorbraak door de toppen 354,5, 354,8 en 355 van vandaag en afgelopen vrijdag.

AEX kwartiergrafiek 290413

  • Mocht de index door lijn o zakken dan kan er steun zijn rond 352,5 en het laagste punt 351,7 van vandaag. Een eventuele daling onder 351,7 zou een terugkeer naar 350 of lager veroorzaken.

Resumerend: 

ECB-voorzitter Draghi komt aanstaande donderdag met een renteverlaging, daar zijn de financiŽle markten van overtuigd. Beleggers vertaalden deze overtuiging vandaag in koerswinst en een nieuwe stijging boven lijn c in de daggrafiek. Volgt hierop een stijging boven 355 dan is de index los en gaat naar 356,2 of 358,9. Zolang de index boven lijn o in de uur- en kwartiergrafiek koerst is de kans dat deze stijging wordt gerealiseerd groot. Zakt de graadmeter echter door lijn o dan wordt dit iets minder zeker. Er kan dan steun liggen bij 352,5 of 351,7, terwijl een daling onder 351,7 een gang naar 350 of lager zou geven. Een eventuele daling onder 350 zou een negatieve ontwikkeling zijn, omdat de markt dan op zoek zou moeten naar nieuwe steun.

En dan nog dit...

De markten hebben een speciale vaardigheid opgedaan in het voorkomen van de ontwikkeling van hoofd en schouders patronen. Elke keer namelijk als dit toppatroon dreigt te ontstaan volgt er een stijging boven de laatste top, waardoor de formatie zich niet verder meer ontwikkelt. Ik schreef daar in februari een column over met de titel Niet afgeronde patronen, mocht u die nog niet gelezen hebben. Vandaag heb ik een nieuw voorbeeld.

  • U ziet de daggrafiek van de S&P500. In de tweede week van april had er in theorie een hoofd en schouders patroon kunnen ontstaan, maar dat wist men in de markt te voorkomen door de realisatie van een doorbraak door de top uit maart. Nu speelt hetzelfde. Was het van een lagere top onder die op 1597 en een daling onder de stippellijn rond 1540 gekomen, dan was eveneens een hoofd en schouders patroon ontstaan. De S&P500 staat inmiddels echter vrijwel bij die top 1597 en het ziet er dus naar uit dat er ook dit keer geen hoofd en schouders patroon gevormd gaat worden. De moeite die kopers zich moeten getroosten wordt echter naarmate de tijd vordert steeds groter. Een ontwikkeling als deze wordt dan ook onhaalbaar mocht de S&P500 voor een vierde keer terugkeren naar 1540. Dat zou een grote klap naar beneden geven. Op dit moment is dat echter niet aan de orde, de Amerikaanse markt is bezig met een doorbraakpoging door 1597 en werkt dus nog altijd goedgemutst aan een nieuwe stap in de stijgende trend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 29 apr 2013, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 apr 09.15u: Kopers openden meteen de aanval

29 apr 10.00u: De toppen van vrijdag staan nog

29 apr 11.00u: AEX-index afgelopen uur gedaald

29 apr 12.00u: Poging om daling van index te keren

29 apr 13.00u: Beursindex hoger tijdens de lunch

29 apr 14.00u: Graadmeter bij 50% Fibonacci grens

Reed Elsevier: Sterke trend, recent wat aarzeling

29 apr 15.00u: Index staat opnieuw bij 50% niveau

Arcelor Mittal: Dalende trendlijn bepaalt het beeld

29 apr 16.00u: Rechthoek in ontwikkeling in AEX

29 apr 17.00u: Bijna bij de top 354,5 van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven