ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090413

  • De AEX opende vanmorgen 0,6% hoger, maar van die winst bleef aan het einde van de dag nog maar 0,13% over. Deze kleine winst was dan nog te danken aan kopers die de slotveiling gebruikten om de index van licht negatief naar licht positief te tillen, iets dat gisteren ook al gebeurde. Dit is overigens niet waar de slotveiling voor bedoeld is, lijkt me. Wat ondanks het positieve slot net als gisteren blijft staan is dat het de aandelenmarkt ontbreekt aan de kracht om een beweging naar boven op te zetten. Het is hierdoor de vraag of men wel in staat zal zijn de AED-index naar de bovenzijde van de driehoek a-c te doen gaan, al is de mogelijkheid daartoe nog altijd wel aanwezig.

AEX daggrafiek BB 090413

  • De candle van vandaag heeft ervoor gezorgd dat we met onze aandelenindex teruggekeerd zijn binnen de Bollinger Bands, waardoor vanuit deze indicator gezien morgen alles weer open is.

AEX uurgrafiek 090413

  • Vanmorgen zagen we in de uur- en kwartiergrafiek de vorming van een stijgende wig, u heeft daar waarschijnlijk wel over gelezen in mijn updates. Er volgde echter maar een beperkte daling op het patroon, de markt deed met succes haar best een vervolg naar beneden af te wenden. 

  • De vraag is echter of de daling blijvend is voorkomen. Door het koersverloop is namelijk de nog niet afgeronde vlag e-e' gevormd en dat is net als de stijgende wig een voortzettingspatroon dat een aanwijzing voor een voortzetting naar lagere regionen vormt. Die voortzetting komt er daadwerkelijk zodra er zich een uitbraak naar beneden uit het patroon voordoet, dus na een daling onder lijn e. Kijk ik nog even terug naar de daggrafiek dan zie ik dat we in dat geval lijn a in die grafiek tegen zouden komen, die loopt morgen rond 338,5. Zou daar geen steun liggen dan gaan we naar 337,9 of 333. Het laatste niveau is eveneens afkomstig uit de daggrafiek.

  • Loopt de AEX-graadmeter morgen daarentegen op en volgt er een uitbraak naar boven uit het patroon e-e' dan ontwikkelt dit zich niet verder meer als vlag. Er hoort namelijk een uitbraak naar beneden bij deze formatie. Bij een uitbraak naar boven worden 344,8, 345,5 of 347,3 als potentiŽle weerstandsniveaus mogelijke richtpunten. Een eventuele stijging boven deze punten zou een vervolg naar lijn x veroorzaken.

AEX kwartiergrafiek 090413

  • De kwartiergrafiek leert ons ten opzichte van de andere grafieken vandaag  niets extra's, het wachten is op de richtinggevende uitbraak uit het patroon e-e'.

Resumerend: 

Net als gisteren kwam er door een stijging in de slotveiling nog een minieme winst uit de bus, maar de kracht om een beweging omhoog op te zetten ontbrak gedurende de dag. Het is de vraag of er Łberhaupt nog een beweging omhoog komt. In de uur- en kwartiergrafiek hebben we momenteel namelijk een nog niet afgeronde vlag en dat patroon maakt een vervolg naar beneden het meest waarschijnlijk. Dat vervolg start zodra er een uitbraak naar beneden tot stand komt. Lijn a in de daggrafiek, die morgen rond 338,5 ligt, speelt vervolgens een cruciale rol. Het is tenslotte een potentiŽle steunlijn, waar dus een bodem zou kunnen ontstaan. Een eventuele daling onder lijn a zou een voortzetting naar 337,9 of mogelijkerwijs 333 geven. Breekt de AEX naar boven uit het patroon e-e' dan kunnen we dat patroon verder niet meer gebruiken. Mogelijke richtpunten worden dan 344,8, 345,5 of 347,3, zouden die doorbroken worden dan wordt lijn x die u in de dag- en in de uurgrafiek ziet het doel.

En dan nog dit...

Vanavond kijk ik met meer dan de gemiddelde interesse naar het koersverloop van de Nasdaq, die index nadert namelijk een potentiŽle weerstandslijn.

  • De Nasdaq brak vorige week naar beneden uit het grote wigvormig patroon p-p'. Er ontstond vervolgens na de vorming van een gap vanaf vrijdagochtend een herstelbeweging die op dit moment nog steeds voortduurt. De index nadert lijn p, de onderkant van het patroon. Gewoonlijk vormt zo'n onderkant weerstand. Dat houdt in dat de Nasdaq vanavond niet veel verder meer zou stijgen dan de stand van 3232 in bovenstaande grafiek van 19u. Lijn p ligt namelijk rond 3236 en wordt normaliter niet doorbroken. Vanavond wordt het zien of dat ook inderdaad niet gebeurt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 9 apr 2013, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 apr 09.15u: Hogere opening na stijging in VS

9 apr 10.00u: Niveau 342,2 opnieuw weerstand

9 apr 11.00u: Volgen of de wig afgerond wordt

9 apr 12.00u: Stijgende wig is afrond met uitbraak

9 apr 13.00u: AEX tot dusverre onder wig gebleven

9 apr 14.00u: Index zijwaarts sinds afronden wig

9 apr 15.00u: Steun bij het 50% Fibonacci niveau

9 apr 16.00u: Omlaag na de Amerikaanse opening

9 apr 17.00u: Aandelenmarkt toont veerkracht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven