ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030413

  • De rode candle die is ontstaan roept de vraag op of het wellicht al weer gedaan is met de herstelbeweging van de AEX, een niet te beantwoorden vraag. De kopers die gisteren nog extra orders plaatsten bij weerstandsniveaus waren vandaag in geen velden of wegen te bekennen. Dat kan morgen evenwel weer totaal anders zijn. Er zit geen geheugen en consistentie meer in de markt, wat naar mijn mening overigens veroorzaakt wordt door het toegenomen computerhandel. Er zitten te weinig handelaren achter de schermen, er zijn dus te weinig personen die af en toe eens terugkijken naar de voorgaande dagen of langer. Dat is wat ik bedoel met het ontbreken van geheugen. Een computerprogramma is pragmatisch, het haalt eruit wat er uit te halen is. De ene dag kan het gedrag van de markt daarom geheel anders zijn dan de andere dag. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de invloed van computers die schijnorders plaatsen en zo de markt beÔnvloeden, wat de invloed daarvan is laat zich helemaal niet bepalen. Het wordt er niet gemakkelijker op.

  • Laat ik de zaak bij dat alles daarom maar van de technische kant blijven bekijken, want dan hebben we in ieder geval harde gegevens aan de hand waarvan we de ontwikkeling kunnen beoordelen. De harde informatie die op dit moment uit de grafiek kan worden gehaald is dat we een stijging boven lijn x of een daling onder 344,8 nodig hebben om duidelijkheid te krijgen. Een daling onder 344,8 zou inhouden dat de neerwaartse correctie aan zou houden, een stijging boven lijn x dat die juist afgebroken zou worden. Hier let ik de komende dagen op. Onder 344,8 zou mijn doel 341,8 worden, het niet in de grafiek getekende 61,8% niveau van de stijging 333 - 356,2. Boven lijn x zou ik me richten op 356,2 of eventueel 358,9. Tussen 344,8 en lijn x blijft het afwachten.

AEX daggrafiek BB 030413

  • De Bollinger Bands geven geen bruikbare informatie. De AEX brak gisteren door de middellijn, maar sloot er vandaag weer onder. Hier is niets mee te doen. De banden lopen overigens in rap tempo naar elkaar, dat kan in theorie binnenkort een grote beweging opleveren. Of dat om een beweging omhoog of omlaag gaat is echter niet te zeggen. Het is een kwestie van goed opletten de komende dagen.

AEX uurgrafiek 030413

  • Gisteren ontstond in de uurgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon, dat is vandaag door de terugkeer onder de neklijn op 350,3 al weer ongeldig geworden. Er zijn in eerste aanleg vier mogelijke steunniveaus. Het gaat om het 50% niveau van de stijging 344,8 - 353 rond 348,9, de stippellijn rond 348,6, het 61,8% niveau rond 348 en de bodem van gisterenmorgen rond 347,6. Dit zijn punten waar een bodem kan volgen. Een daling onder 347,6 zou inhouden dat de AEX naar 344,8 of lager gaat.

AEX kwartiergrafiek 030413

  • U ziet in de kwartiergrafiek dat de markt in de laatste candles met twee hammers probeerde een bodem te maken. Dat lukte niet, maar we dienen morgen te gaan kijken of het dan eventueel wel lukt. Mocht er een stijging komen dan kan er weerstand liggen rond 351,1, andere niveaus bepaal ik pas mocht het zover komen.
  • Op 351,1 ligt de neklijn van het vanmiddag gevormde hoofd en schouders patroon, een formatie met als doel 349,2. Dit is vrijwel bereikt. Daar het koersverloop morgen meer afhangt van wat men elders doet (VS, AziŽ) en van eventueel nieuws doe ik verder niets met dit patroon.

Resumerend: 

Gisteren een forse stijging, vandaag weer een flinke daling, het kan gebeuren. De situatie is zoals ik bij de daggrafiek vaststelde ongewis zolang de AEX tussen 344,8 en lijn x koerst. Het wachten is op een daling onder 344,8 (doel vervolgens 341,8) of een stijging boven lijn x (moigelijke doelen 356,2 en 358,9). Morgen volg ik eerst of we omhoog of omlaag gaan. Komt er een beweging omhoog dan kan er weerstand zijn rond 351,1 en uiteraard bij lijn x. Gaan we omlaag dan kan er steun zijn bij 348,9, 348,6, 348 of 347,6, grenzen waar bodemvorming mogelijk is. Bij een daling onder 347,6 zou mijn vizier naar 344,8 gaan, waarmee zowel de mogelijke marsroutes naar boven als die naar beneden weer uitgestippeld zijn en we morgen aan kunnen sluiten bij de weg die men dan weer kiest.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Nikkei maakt me zeer benieuwd naar het reilen en zeilen van de Japanse markt de komende dagen. Waarom bespreek ik aan de hand van de daggrafiek die volgt.

  • De Nikkei brak eergisteren naar beneden door de stijgende trendlijn f. Gisteren ontstond er daarop een inverted hammer, een potentieel bodempatroon dat vandaag werd bevestigd. De Nikkei boekte een winst van 3% en dat is niet mis. Japanse marktdeelnemers hebben de daling meteen aangegrepen om tot aankopen over te gaan, er kennelijk vollediig op vertrouwend dat er een vervolg naar boven komt. Dat blijkt ook nog eens uit de laatste drie candles, want die vormen samen een morning star. Wat het nu morgen boeiend maakt is het gegeven dat de Nikkei precies op lijn f is gesloten. Deze lijn kan als weerstandslijn gaan fungeren, waardoor de Japanse beurs ondanks de genoemde bodempatronen eventueel toch weer zou kunnen dalen. Ik zal er niet voor wakker blijven, maar het eerste dat ik morgenochtend doe is toch echt kijken hoe dit afloopt met de Nikkei. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 3 apr 2013, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 apr 09.15u: Markt startte dag met lichte daling

3 apr 10.00u: Bodem bij het 61,8% niveau staat

3 apr 11.00u: Top doorbroken, maar toch wat druk

Euro bij dalende lijn (analyse Valutaplaza)

3 apr 12.00u: Hogere bodem, letten op wigvorm

3 apr 13.00u: AEX-index naar beneden uit de wig

3 apr 14.00u: Kooplust voorafgaand aan ADP-cijfer

Arcadis: Sterk kwartaal gehad, top 2007 is in zicht

3 apr 15.00u: Daling na bekendmaking cijfer ADP

3 apr 16.15u: Hoofd en schouders patroon na cijfer

3 apr 17.00u: Beursgraadmeter onder neklijn 350,3

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven