ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020413

  • De beurs wordt van oudsher gezien als barometer van de economie. Het lijkt gedaan met die functie, een proces dat zich overigens al maanden voltrekt. Cijfers zijn er tegenwoordig om te negeren. Inkoopmanagersindices (met een stand onder 50 duidend op krimp) maakten vanmorgen duidelijk dat we in Europa op verdere economische verzwakking afstevenen. Drie aanvalsgolven door kopende partijen echter, respectievelijk net na de opening, om 11.46u en om 12u (de laatste zelfs met een gap van een halve punt) brachten ons desondanks een stijging. De cijfers werden terzijde geschoven, tactisch spel maakte het koersverloop. Kopers wisten door het inleggen van extra vraag bij weerstandsniveaus een forse stijging tot stand te brengen en de AEX eindigde de dag doordat de Amerikaanse markten het stokje overnamen met een winst van 1,3%. Als je al zo'n winst boekt bij slecht cijfermateriaal, wat moet dat dan in de toekomst wel niet worden bij goede cijfers. De markt lijkt al met al alleen nog naar boven te kunnen. Het moment waarop je dat gaat denken is overigens van oudsher het moment om rekening te gaan houden met een stevige val, voor wat het waard is. Ik houd de ogen in ieder geval scherp op de weg.

  • De AEX staat door de ruime winst van vandaag net onder de dalende lijn x, een potentiŽle weerstandslijn. Ik moet bekennen dat ik na wat ik vanmorgen zag het woord weerstandslijn met enige aarzeling gebruik. Als ik de term weerstandslijn namelijk moet definiŽren als lijn waarop kopers extra koopopdrachten inleggen is het de vraag of ik de term nog moet gebruiken in de gebruikelijke zin, namelijk in de betekenis van potentiŽle hindernis. De markt geeft bij elke hindernis immers extra gas. Ik wacht daarom maar af wat de markt doet met de lijn en beperk me tot de opmerking dat de trendlijn in theorie de opgaande beweging kan blokkeren. Een doorbraak daarentegen zou een terugkeer naar de top rond 356,2 of die rond 358,9 brengen.

AEX daggrafiek BB 020413

  • De grote stijging bracht ons in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn, hetgeen in principe uit kan lopen op een terugkeer naar de bovenste lijn van de indicator.

AEX uurgrafiek 020413

  • De markt gaf vanmorgen met name aan het einde van de ochtend extra gas, waardoor het tot de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon kwam. Dat patroon heeft een koersdoel van ongeveer 355,8, wat wil zeggen dat de index door lijn x zou breken en naar de top rond 356,2 zou gaan die net boven het doel ligt. Het moge duidelijk zijn dat ik morgen ga kijken of dit daadwerkelijk gebeurt.

  • Het bodempatroon blijft geldig zolang de AEX boven de neklijn op 350,3 blijft, ook daar let ik morgen op. Het beeld zou namelijk in negatieve zin veranderen bij een eventuele terugkeer onder deze lijn.

AEX kwartiergrafiek 020413

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de AEX-index vrijwel op het hoogste punt van de dag eindigde. Er werd niet verkocht aan het einde van de dag, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat de markt morgen een vervolg naar boven ziet. De kleine nog niet afgeronde driehoek bestaand uit de laatste drie candles bevestigt dit, het is namelijk een voortzettingspatroon.

Resumerend: 

De AEX steeg sterk vandaag en sloot niet ver onder de dalende lijn x. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, al aarzel ik zoals ik u vertelde wel over het gebruik van deze term. Weerstandslijnen zijn namelijk in toenemende mate lijnen waar kopers extra koopopdrachten inleggen, dus als het ware extra gas geven. Het vermindert de bruikbaarheid van het begrip. Ik wacht maar af wat de markt morgen met lijn x doet. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek suggereert dat de lijn doorbroken wordt en er een terugkeer naar de top rond 356,2 volgt. Zou dat niveau doorbroken worden dan gaat de index verder naar 358,9. Een en ander verandert mocht de AEX terugkeren onder de neklijn op 350,3 van het omgekeerd hoofd en schoudeers patroon. Dat zou de formatie namelijk ongeldig maken en dus negatieve consequenties hebben voor het daaropvolgende koersverloop. De markt denkt echter niet aan een negatieve ontwikkeling, zij voorziet gezien de driehoek in de kwartiergrafiek een vervolg naar boven.

En dan nog dit...

Voor wat de Duitse beurs betreft is het resultaat van het koersverloop van vandaag glashelder, de stijgende trend bleef intact.

  • De DAX heeft een duidelijke bodem, die ligt op de stijgende trendlijn 4 waarover ik recent enkele malen schreef. De interpretatie is eenvoudig. Duitse beleggers hebben de stijgende trend van hun beursgraadmeter intact gehouden en zijn gezien de winst van 1,9% van vandaag uitermate optimistisch gestemd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 2 apr 2013, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 apr 09.15u: Markt stuurt index direct naar boven

2 apr 10.00u: Wat doet markt zo met de cijfers?!?

2 apr 11.00u: Markt probeert stijging te behouden

2 apr 12.15u: AEX-index met sprongen naar boven

2 apr 13.00u: De terreinwinst wordt nu verdedigd

2 apr 14.00u: Index licht lager, maar boven neklijn

Goed kwartaal VS en Japan (column Beursplaza)

2 apr 15.00u: Graadmeter net boven de neklijn

2 apr 16.00u: Stijging vanaf neklijn van patroon

2 apr 17.00u: AEX op winst van maar liefst 1,3%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven