ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011012

  • De AEX is de eerste dag van het laatste kwartaal van dit jaar gestart met een winst van iets meer dan 1,3%. De beursgraadmeter veerde op van de stippellijn rond 321,8, een grens die zoals ik u afgelopen vrijdagavond vertelde als potentieel steunniveau gold. Na de ontwikkeling op 3 augustus jongstleden en die van vandaag, dagen waarop een lange groene candle ontstond, mag worden gezegd dat er de markt veel aan gelegen is om een daling onder 321,8 te voorkomen. Daar kunnen we dan meteen de conclusie aan verbinden dat een eventuele toekomstige daling onder 321,8 een heftig vervolg naar beneden zou veroorzaken.

  • Voorlopig staat er echter een potentieel bodempatroon, namelijk een piercing line. Morgen moet blijken of de candle bevestigd wordt als bodem, daarvoor moet een stijging volgen.

AEX daggrafiek BB 011012

  • De winst van vandaag is vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands gezien normaal. De AEX deed afgelopen vrijdag een stap onder de banden en is na een lagere opening later op de dag teruggekeerd binnen de indicator. Dit is een gewone ontwikkeling, want een index blijft over het algemeen maar kort buiten deze banden. Juist de terugkeer zorgt ervoor dat alles weer open is. Er kan dus zowel een stijging als een daling volgen op deze ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 011012

  • Boeiend is dat de grote stijging van vandaag in de uurgrafiek gepaard ging met de ontwikkeling van de stijgende wig z-z'. Het patroon wordt afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet, wat bij deze formatie de meest gebruikelijke ontwikkeling is. Dit zou inhouden dat de AEX-index morgen de neerwaartse trend hervat.

  • Dit zou uiteraard veranderen mocht de markt het klaarspelen de beursindex naar boven uit het patroon te laten breken. Dat zou namelijk een verder herstel geven.

AEX kwartiergrafiek 011012

  • In de kwartiergrafiek ziet u de stijgende wig z-z' in lichtgrijze lijnen getekend, omdat ik uw aandacht wil vragen voor een paar andere patronen. Vanmorgen ontstond er in de zevende candle van de ochtend een omgekeerd hoofd en schouders patroon met als koersdoel 328,6. Daarop volgde vanmiddag een vlag met als koersdoel 328,9. Toen de index vervolgens na vieren naar boven schoot werd er wederom een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Het patroon van vanmorgen maakt nu deel uit van het hoofd van het grotere patroon, waarvan de schouders met S(2) en het hoofd met H(2) zijn aangegeven. Dit patroon heeft een koersdoel van 330,1. Als klap op de vuurpijl werd hierop aan het einde van de middag nog eens een vlag neergezet, waarvan het doel zich laat bepalen rond 328,7. We hebben hiermee vier patronen die op een vervolg naar boven wijzen, tegen één patroon dat een komende daling signaleert (de stijgende wig z-z'). Dit maakt het voorbarig om nu al volmondig van een daling uit te gaan, het is beter om te wachten op de uitbraak uit de wig. Dat is overigens in algemene zin altijd het geval, ik wacht steevast op een uitbraak voordat ik inspeel op een patroon.

Resumerend: 

De AEX is na een aanvankelijke daling 1,3% hoger gesloten, waardoor er een potentieel bodempatroon staat op 321,8. Ik volg morgen of dit patroon bevestigd wordt met een volgende groene candle in de daggrafiek. Het is de vraag of dit gebeurt. Aan de ene kant hebben we in de kwartiergrafiek vandaag maar liefst vier patronen met hogere nog niet bereikte koersdoelen. Dat pleit voor een beweging naar boven. Daar staat een stijgende wig in de uurgrafiek tegenover en dat is een formatie waaruit over het algemeen een daling voortvloeit. Ik wacht gezien deze gemengde tekens op een uitbraak uit de wig. Is dat een uitbraak naar boven dan wordt het patroon ongeldig en krijgen we een verder herstel. Verlaat de AEX de wig naar beneden, zoals dat bij dit patroon gebruikelijk is, dan betekent dat een hervatting van de daling. Ik houd sterk rekening met het laatste, maar zeker weten doe ik het pas als de uitbraak naar beneden een feit is.

En dan nog dit...

Vanmorgen schreef ik voor een andere site een column met de titel Kans op negatief kwartaal groot. Kijkt u echter eens met me mee naar de daggrafiek en zie hoe de Dow Jones de eerste dag van het nieuwe kwartaal is begonnen.

  • De Dow Jones stond om 18.45u op een winst van bijna 1,2%. Dit strookt niet bepaald met mijn vaststelling in de column dat het vierde kwartaal van dit jaar wel eens een negatief kwartaal kan worden. De Dow heeft een hogere bodem gemaakt, ruim boven het voormalig weerstandsniveau 13290. De Amerikaanse markt stuurt vooralsnog dus aan op een vervolg naar boven, een vervolg dat hard wordt gemaakt zouden beleggers kans zien de index boven de toppen rond 13650 te brengen. Steun lag er afgelopen vrijdag rond 13365. We zouden alsnog een negatieve ontwikkeling krijgen in het geval de Dow Jones door dit niveau en de stippellijn rond 13290 zakt, iets waar het momenteel als de kaarten zo blijven liggen als op dit moment niet naar uit ziet. Het moge duidelijk zijn dat ik vanwege deze positieve start van dit kwartaal extra benieuwd ben naar het koersverloop in de rest van deze periode, om te beginnen vanavond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 1 okt 2012, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 okt 09.15u: Daling 0,3% snel naar winst 0,3%

1 okt 10.00u: Sterk eerste half uur van de beurs

1 okt 11.00u: De AEX-index is verder opgelopen

Royal Dutch: Inverted hammer, dus oppassen

1 okt 12.00u: Beursgraadmeter is blijven hangen

1 okt 13.00u: Dalende wig net boven de neklijn

Kans op negatief kwartaal groot (column beursplaza)

1 okt 14.00u: Daling gevolgd op de dalende wig

1 okt 15.00u: Stijging zorgde voor vorming vlag

1 okt 16.15u: Koersstijging na Amerikaanse cijfers

1 okt 17.00u: Nieuwe vlag in koersverloop van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven