ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 061112

  • Een winst van 0,7%, dat is wat er vandaag voor de AEX uit de bus kwam. De beursgraadmeter is niet verder gedaald naar lijn e, maar heeft in plaats daarvan een bodem gemaakt ruim boven die lijn. De beursindex beweegt hiermee weer in de richting van de bovenkant van de stijgende wig e-e', een patroon dat juist aangeeft dat een daling aanstaande zou zijn. Daar moet ik op zijn minst een vraagteken bij zetten.

  • Het lijkt me onder de gegeven omstandigheden het beste om zowel op de boven- als op de onderkant van de wig te letten. De bovenkant ligt morgen rond 339,2, de onderzijde rond 334,8. Breekt de AEX naar boven uit het patroon dan wordt dat onbruikbaar en krijgen we een aanval op de toppen rond 340,2 uit september, die dan doorbroken zouden kunnen worden. Verlaat de aandelenindex de wig daarentegen naar beneden dan wordt deze wig op de bij dit patroon gebruikelijke wijze afgerond en hervat de graadmeter de daling.

AEX daggrafiek BB 061112

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands begint het er steeds meer naar uit te zien dat er een stijgende trend aan het ontstaan is. Zowel de bovenste lijn als de middellijn buigen immers steeds verder naar boven. We dienen ondanks de wig e-e' uit de vorige grafiek ernstig rekening te houden met een vervolg naar boven. Voor wat deze indicator betreft zou daar alleen verandering in komen in het geval de index terugkeert naar de middellijn en daar vervolgens doorheen zakt.

AEX uurgrafiek 061112

  • De laatste drie candles in de uurgrafiek vormen gezamenlijk een potentiŽle vlag. Dit patroon wordt afgerond bij een uitbraak naar beneden, in welk geval het 50% niveau rond 336,4 het koersdoel wordt. Onder 336,4 zou het 61,8% niveau net onder 336 het doel worden, daaronder lijn e.

AEX kwartiergrafiek 061112

  • In de kwartiergrafiek ziet u de vlag eveneens. Omdat de S&P500 futures om 17.30u als een duveltje uit een doosje omhoog zijn geschoten bestaat de kans op een uitbraak naar boven uit het patroon morgen. Dit hangt natuurlijk wel af van het verloop van vanavond in de Verenigde Staten. Breekt de aandelenmarktgraadmeter daadwerkelijk naar boven uit dan wordt het patroon ongeldig. Het 61,8% niveau zou dan geen rol meer spelen, want dat ligt morgenochtend net onder de bovenkant van de vlag in wording. De AEX zou naar 338,1, of hoger gaan. Mogelijke doelen boven 338,1 zouden 338,6 of lijn e' zijn.
  • Het slot lag op het 50% niveau van de laatste daling. Dit betekent als ik puur naar de AEX-index kijk dat een daling in combinatie met de vlag technisch gezien het meest voor de hand ligt. De Amerikaanse markten zullen dan echter vanavond weer terrein in moeten leveren, anders komt het daar niet van. Onze graadmeter daalt verder als er zich een uitbraak naar beneden voordoet.

Resumerend: 

Een groene candle in de daggrafiek zorgde voor een bodem, middenin de stijgende wig e-e'. Het is hierdoor de vraag of dit patroon de bij deze formatie gebruikelijke uitbraak naar beneden krijgt. Ik houd vanwege deze bodem morgen zowel de onder- als de bovenkant van de wig in de gaten, die op respectievelijk 339,2 en 334,8 te vinden zijn. Een uitbraak naar boven zou de wig onbruikbaar maken en een aanval op de toppen rond 340,2 uit september met zich mee brengen. Een uitbraak naar beneden uit de wig zou daarentegen de gangbare stap zijn en een vervolg omlaag inhouden. Voor de korte termijn let ik allereerst op de richting waarin we de vlag verlaten die in de uur- en kwartiergrafiek in ontwikkeling is. Een uitbraak naar boven zou de vlag onbruikbaar maken en een stijging naar 338,1 of hoger (338,6 of lijn e' op 339,2) veroorzaken, terwijl de vlag bij een uitbraak naar beneden op de normale manier zou worden afgerond. Steun zou er dan achtereenvolgens kunnen zijn rond 336,4, het koersdoel van de vlag, bij 336 en uiteraard bij lijn e.

En dan nog dit...

De Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector over oktober had vanmorgen als definitieve stand 48,4, onder de verwachte stand 49,3. Het getal ligt bovendien onder 50 en dat duidt op krimp. De Duitse fabrieksorders zijn in september onverwachts met 3,3% gedaald, verwacht was een daling met 0,3%. Daarnaast verslechtert de Europese economie, zo leert een tegenvallende Europese inkoopmanagersindex ons. De berichten hadden wonderlijk genoeg geen enkele negatieve invloed op het koersverloop van de DAX, deze steeg namelijk met 0,7%. Andere indices hadden er evenmin last van. Het geheim? De S&P500 futures, waarin de gehele dag al de kooplust overheerst. De Europese markten maakten zich aan de hand van dit instrument geheel los van de economische realiteit en ook de Amerikaanse markten kregen er tot nog toe een stevige zet door naar boven. We kijken naar de daggrafiek van de DAX.

  • De DAX vond vanmorgen steun aan de onderkant van het kleine stijgende kanaal f-f ' dat ik in de grafiek heb getekend. We moeten zolang de index binnen dit kanaal blijft uitgaan van hogere koersen voor de Duitse graadmeter en een aanval op de toppen van dit jaar. Dit beeld zou veranderen mocht de DAX naar beneden uitbreken.
  • Het is overigens in mijn optiek alles behalve een gelopen race, Griekenland staat namelijk nog op de agenda. Er is niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar de Europese autoriteiten hebben het besluitvormingsproces op verzoek van President Obama vertraagd. De beslissing is over de Amerikaanse verkiezingen getild, Obama kon geen commotie gebruiken. De volgende stappen in het proces volgen de komende dagen, zo is er morgenavond een zitting van het Griekse parlement. Betekent het gegeven dat Europa de zaak zo bereidwillig vooruit heeft geschoven wellicht dat ons slecht nieuws te wachten staat? De toekomst zal het ons leren, maar extra behoedzaamheid kan nooit kwaad. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 6 nov 2012, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 nov 09.15u: Index iets boven toppen rond 335,6

6 nov 10.00u: Markt koos voor de weg omhoog

6 nov 11.00u: AEX snel gestegen naar 61,8% grens

6 nov 12.00u: Beursgraadmeter bij 76,4% niveau

6 nov 13.00u: De AEX is gewoon verder gestegen

6 nov 14.00u: Top ondanks doorbraak 76,4% grens

6 nov 15.00u: AEX is onder punt van vlag geraakt

6 nov 16.00u: Korte termijn bodem rond 38,2%

6 nov 17.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven