ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190312

  • Lange termijn beleggers zullen het misschien prettig vinden dat beurzen al enige tijd niet meer kunnen dalen, maar voor traders wordt het ontbreken van natuurlijke op- en neergaande bewegingen een waar probleem. Opgaande bewegingen zijn er wel, maar correcties kent de markt momenteel niet meer. Elke vorm van neerwaarts koersverloop wordt direct gekeerd. Het zal een kwestie van tijd zijn voor we juist door deze tijdelijke marktkarakteristiek grof onderuit gaan, maar daar hebben we nu niets aan. Momenteel kan ik geen zinnig woord zeggen over de aanstaande koersontwikkeling. Wat ik op grond van deze grafiek kan zeggen is dat de AEX vandaag 0,01% is gedaald. Er werd een hammer gevormd die op steun wijst en hieruit vloeit voort dat de aandelenmarkt onze beursbarometer de komende tijd verder op ziet lopen. 

AEX daggrafiek BB 190312

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is naar boven gericht en sluit dus aan bij het voorgaande. De tendens tot stijgen blijft dominant zolang de AEX in de buurt blijft van de bovenste lijn van deze indicator.

AEX uurgrafiek 190312

  • In de uurgrafiek is vandaag een hogere bodem toegevoegd aan de reeks die er al stond, namelijk rond het 61,8% niveau 334,4. Daarna kwam er een stijgend trendkanaal, het kanaal g-g'. De beursgraadmeter gaat verder omhoog zolang we binnen dit kanaal blijven of er naar boven uitbreken. Dalen doen we alleen indien er zich een neerwaartse uitbraak uit het kanaal voordoet en de AEX vervolgens door het laagste punt 334,2 van vanmorgen zakt. Dat zou een terugkeer naar 332,6 veroorzaken.

AEX kwartiergrafiek 190312

  • De AEX sloot vanmiddag net onder lijn g', de bovenste lijn van het kanaal. Kopers van vanmiddag voorzien kennelijk een uitbraak naar boven. Zou die er komen dan keren we met de index terug naar de dubbele top rond 337,2, voor een doorbraakpoging door dat niveau. Een stijging boven die toppen zou zoals ik vrijdag constateerde een voortgang naar 346,4 of 347 inhouden.
  • Blijven we binnen het kanaal dan tekent de markt ook morgen weer voor een geleidelijke stijging.
  • Breken we naar beneden uit dan hangt het verloop vervolgens af van de stappen die ten opzichte van de bodem rond 334,2 worden gezet. Een daling daaronder mag dan in de uurgrafiek een daling naar 332,6 veroorzaken, rond 333,3 zou ik nog wel even kijken naar eventuele bodemvorming. Daar zou de markt dan immers nog een laatste kans hebben om een hogere bodem te maken boven die op 332,6.

Resumerend: 

Een hammer, een stand in de buurt van de bovenste lijn van de Bollinger Bands, een bodem rond een 61,8% niveau in de uurgrafiek en het licht stijgend kanaal g-g' maken ons duidelijk dat de markt een stijging ambieert. Daarom kijk ik morgen allereerst naar het kanaal g-g'. Breekt de AEX naar boven uit dit kanaal dan keert zij terug naar de dubbele top rond 337,2. Zou dat niveau doorbroken worden dan volgt een opmars naar 346,4 of 347. Zolang de graadmeter binnen het kanaal g-g' koerst hebben we te maken met een gematigde stijging. Breekt de index daarentegen naar beneden uit het kanaal en door de bodem rond 334,2 dan geeft dat een daling naar 332,6, waarbij we het koersverloop rond 333,3 zullen moeten controleren op eventuele bodemvorming.

En dan nog dit...

De markt heeft onder meer in de daggrafiek van de CAC40 op een effectieve wijze de vorming van een hoofd en schouders patroon weten te voorkomen. Het is in de grafieken van de S&P500 futures al maanden zo dat er geen hoofd en schouders patroon meer kan ontstaan, dat strekt zich nu ook uit tot indices.

  • Zodra er in bijvoorbeeld de uurgrafiek van de S&P500 futures een dubbele bodem ontstaat schieten deze per definitie omhoog tot boven de voorgaande top. Er doet zich hierdoor nooit meer een hoofd en schouders patroon voor. Diezelfde ontwikkeling heeft zich onder andere voorgedaan in de CAC40, deze strijdwijze van kopende partijen blijft dus niet alleen meer beperkt tot die Amerikaanse futures. Er lag een dubbele bodem in de buurt van 3360. Was daarop een lagere top gevolgd dan zou dat een hoofd en schouders patroon op hebben geleverd. De graadmeter schoot echter snel omhoog tot boven de voorgaande top, waardoor dit toppatroon zich niet meer voor kon doen. Dit wil echter nog niet zeggen dat topvorming geheel van de baan is. De stippellijn rond 3360 en lijn s vormen samen namelijk een wijder wordende driehoek die zich eventueel kan gaan ontwikkelen tot een toppatroon. De CAC40 zou in dat scenario dalen naar 3360 en daar vervolgens doorheen zakken. Het zou een boeiende ontwikkeling zijn als een op het eerste gezicht geslaagde poging om topvorming af te wenden alsnog uit zou lopen op een toppatroon. Vandaar dat ik deze en volgende week met interesse volg of dit wellicht daadwerkelijk het beeld wordt dat we krijgen op de Franse aandelenmarkt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 19 mrt 2012, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 mrt 09.15u: AEX net boven bodem vrijdagmiddag

19 mrt 10.00u: Afgeronde M-vormige top AEX-index

19 mrt 11.00u: Bodem rond 61,8% Fibonacci niveau

19 mrt 12.00u: Top gevormd bij bodem vrijdagmiddag

19 mrt 13.00u: Gestegen naar top van vanmorgen

19 mrt 14.00u: Index is naar beneden uitgebroken

19 mrt 15.00u: Sprong naar boven bij grens 335,6

19 mrt 16.00u: Na daling voor vieren weer wat hoger

19 mrt 17.00u: Beursindex loopt weer gewoon op

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven