ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080312

 • Het Damrak noteerde vandaag een winst van maar liefst 1,7%. De stijging werd veroorzaakt door een knap tot stand gebrachte opwaartse beweging van S&P500 futures, waar opportunisten natuurlijk direct het Griekse verhaal aan koppelden. Het gaat echter al vele maanden zo. Elke daling wordt met behulp van die futures rechtgezet, waardoor natuurlijke bewegingen in het koersverloop in toenemende mate ontbreken. Achteraf zoekt men daar dan wel een reden bij. Het Griekse plan moet nu uiteraard wel slagen, anders geraken de beurzen alsnog in de problemen.

 • De AEX maakte vanmorgen direct een sprong naar boven, er ontstond een gap. Ik kan niet zeggen of dit nog gesloten gaat worden. De situatie lijkt wat op de ontwikkeling in november 2011. De index maakte ook destijds na een daling een sprong naar boven en keerde nooit meer terug in het overgeslagen gebied. Uitsluiten dat we het sluiten kan ik echter al evenmin en ik laat het dus maar in het midden.

 • Het eerstvolgende weerstandsniveau dat we hebben is nu de stippellijn rond 326,9. Er zijn rond die grens wat toppen ontstaan de laatste tijd, nemen we die uit dan keert de beursindex terug naar de top rond 333,1. Zou dat gebeuren dan zou er ook een doorbraak van die top in het verschiet liggen, zo veronderstel ik.

 • Aan de onderkant hebben we te maken met het laagste punt van gisteren 316,7. Mochten we daaronder geraken dan gaan we naar 315 of lager, dat laatste zou gezien de stijging van vandaag dan zeer waarschijnlijk zijn. De kopers van vandaag zouden dan immers uit de markt gedwongen worden. Andere grenzen waar we dan naar toe zouden kunnen gaan zijn de niveaus die ik gisteren en eergisteren opsomde: 314,4, 307,5, 305,6, 303,8, 294,7, 291,4, 285,7 en 284,3. Een daling naar de stippellijn rond 305,6 of het 38,2% niveau rond 303,8 zou ik dan wel zien plaatsvinden.

AEX daggrafiek BB 080312

 • Het slot van vandaag lag op de middellijn van de Bollinger Bands in de gebruikelijke tweede daggrafiek. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, wat inhoudt dat ik niet zeker kan zijn over een vervolg naar boven. Er kan hier eventueel een top worden gemaakt. Zou de lijn daarentegen doorbroken worden dan is er ruimte voor een stijging naar de bovenste lijn, waardoor de top rond 333,1 vanuit deze indicator haalbaar zou moeten zijn.

AEX uurgrafiek 080312

 • Het Damrak is uitermate optimistisch gestemd, wat blijkt uit de hammer die als voorlaatste candle werd gerealiseerd en de bevestiging die plaatsvond middels de laatste candle. De markt durfde nog net niet zover te gaan dat zij een doorbraak door de top 325,1 van hedenmorgen tot stand bracht, maar het slot lag wel precies op die grens. Men staat als het ware gereed voor een voortzetting naar boven.

 • Die voortzetting naar boven kan er zeker komen zolang we boven lijn w koersen die ik door bodems van vanmiddag en gisterenmiddag trok. Deze lijn markeert tenslotte een opwaartse beweging.

 • Zouden we onder lijn w komen dan komt het gap van vanmorgen wellicht toch nog in beeld. Dat hangt dan nog wel af van de ontwikkeling ten opzichte van de laatste bodem 322,2 van vanmiddag. Een daling daaronder zou in mijn beleving een terugkeer naar de onderzijde van het gap 320,2 of lager inhouden.

 • Stijgen we verder dan is de stippellijn rond 326,9 zoals ik bij de daggrafiek schreef van belang, net als de laatste top rond 327,7. Nemen we die uit dan maakt dat een terugkeer naar 333,1 aannemelijk, een grens waar we vervolgens ook doorheen zouden kunnen breken. Een koersdoel wil ik daar nog niet aan koppelen, eerst maar eens zien of het eventueel gebeurt.

AEX kwartiergrafiek 080312

 • Uit de laatste twee candles blijkt voorzichtigheid. Normaal gesproken zouden grote partijen die de handel in deze fase overheersen niet geaarzeld hebben om de beursgraadmeter in de slotveiling doorheen te drukken. Ze deden de laatste tijd niet anders. Ik maakte me daar om 17.30u al voor op, zo moet ik bekennen. Men durfde het uiteindelijk echter toch niet aan. Helemaal gerust op de ontwikkelingen is men dus ondanks de voorgaande reeks groene candles toch weer niet. De beslissende doorbraak bleef uit, de markt hield de optie op de vorming van een dubbele top open. We moeten tot morgen wachten vooraleer we weten of we verder stijgen of een dubbele top krijgen op dit niveau.

Resumerend: 

De aandelenmarkt liet vandaag de stevige winst van 1,7% noteren, waarbij vanmorgen een gap werd gevormd. Ik kan niet zeggen of dit nog gesloten gaat worden. Zou de beursindex onder lijn w en de laatste bodem 322,2 in de uur- en kwartiergrafiek belanden dan gaan we het sluiten met een daling naar 320,2 of lager. Cruciaal zou dan het verloop ten opzichte van de bodem 316,7 van gisteren zijn. Een eventuele daling daaronder zou de aandelenindex namelijk naar 315 of lager doen gaan. Andere mogelijke doelen zouden zijn 314,4, 307,5, 305,6, 303,8, 294,7, 291,4, 285,7 of 284,3, waarvan 305,6 of 303,8 in mijn optiek grenzen zijn die bereikt zouden moeten kunnen worden. Stijgen we morgen dan verloopt het anders. Wat telt zijn dan de stappen die gezet worden ten opzichte van de stippellijn rond 326,9 en de recente top 327,7. Een doorbraak door die grenzen zou een terugkeer naar de top rond 333,1 geven, een top die dan wel eens doorbroken zou kunnen worden ook.

En dan nog dit...

Niet alleen de Nederlandse beleggers zijn voortvarend te werk gegaan, dat geldt ook voor de Belgische beleggers. Zij zorgden voor de vorming van een potentieel voortzettingspatroon, daarmee aangevend optimistisch gestemd te zijn.

 • Het patroon tussen de lijnen op 2207 en 2304 is een rechthoek in ontwikkeling. Het is een potentieel voortzettingspatroon dat afgerond zou worden zodra er een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd. Minpunt aan het patroon is de grootte, het wordt bij een zo groot patroon in een enkel geval ook wel eens een toppatroon. Vooraf speculeren op een uitbraak doe ik echter toch nooit en het maakt mij dus niet uit in welke richting de Belgische graadmeter de formatie verlaat. Is dat naar boven dan klap ik het patroon voor verkrijging van een doel om naar boven. Is het een uitbraak aan de onderzijde dan doe ik hetzelfde, maar dan naar beneden. De kans op een uitbraak naar boven is bij dit patroon wel het grootst, zo zegt de theorie. Belgische beleggers zien dus momenteel mogelijkheden voor een vervolg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 8 mrt 2012, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 mrt feb 09.15u: Sprong naar boven AEX-index

8 mrt feb 10.00u: Potentieel toppatroon rond 322,1

8 mrt feb 11.00u: De AEX is naar boven geschoten

8 mrt feb 12.00u: AEX door 61,8% niveau gebroken

8 mrt feb 13.00u: Koersverloop heeft een wigvorm

8 mrt feb 14.00u: Daling in de vorm van een vlag

8 mrt feb 15.00u: Vlag AEX-index niet uitgekomen

TomTom: Gevaarlijk bijna afgerond toppatroon

8 mrt feb 16.00u: Kleine stijgende wig afgerond

8 mrt feb 17.00u: Het wordt een stevige slotwinst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven