ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010312

  • Verrassend, een andere kwalificatie kan ik niet geven aan de koerswinst van 0,7% van de AEX. Ik rekende op grond van de vlag die gisteren werd afgerond voor vandaag op een daling. Dat is een verkeerde inschatting gebleken. De stijging heeft de vlag van gisteren onbruikbaar gemaakt als richtsnoer voor de vervolgbeweging. De winst is veroorzaakt door een stevige stijging van de S&P500 futures die gedurende de dag plaatsvond, een stijging waarvoor ik geen aanleiding heb kunnen vinden. 

  • Kopers van deze Amerikaanse derivaten trokken heel Europa mee omhoog. Dit is trouwens niet de eerste keer. Elke daling van de aandelenmarkten -hoe miniem ook- wordt direct rechtgezet met behulp van dit instrument. Het is de ideale afstandsbesturing, voor zolang het duurt althans. Het kan naar mijn mening niet anders dan een tijdelijke zaak zijn. Op een gegeven moment zal de normale verhouding zich weer herstellen, een relatie waarin deze Amerikaanse futures de Europese indices volgen in plaats van andersom. Dat zal dan tevens het moment zijn waarop we ongenadig onderuit gaan, zo vermoed ik. Nederlandse kopers zullen het koopgedrag waarmee zij de S&P500 futures naar boven volgen immers alleen loslaten als zij zich daar door het koersverloop toe genoodzaakt zien. Dat zal alleen bij een stevige daling het geval zijn, een daling waarbij angst en de noodzaak om te verkopen alles overheersend is. Vooralsnog is het echter nog niet zover en zijn we gestegen. In technische zin zit ik daardoor wel met de gebakken peren, want de opmars van vandaag laat zich door mij - voor wat dat waard is - vanuit de technische analyse op geen enkele manier verklaren. Ik kan met de beste wil van de wereld niet zeggen wat we morgen krijgen.

AEX daggrafiek BB 010312

  • De beurswinst van vandaag houdt in de daggrafiek met Bollinger Bands in ieder geval een terugkeer boven de middellijn in, wat in theorie een vervolg naar de bovenste lijn van deze indicator betekent.

AEX uurgrafiek 010312

  • Kijk ik naar de uurgrafiek dan zie ik een en al optimisme. De AEX sloot op het hoogste punt van de dag en brak op overtuigende wijze door het 61,8% niveau van de laatste daling. Dit suggereert dat we terugkeren naar de top rond de stippellijn op 328, mits we uiteraard het weerstandsniveau rond 327 uitnemen.

AEX kwartiergrafiek 010312

  • De laatste candle is de moeite van het bespreken waard. Het kwam bij deze candle die ontstaat in de slotveiling zowaar van een gap naar boven. Dit is bijzonder. De slotveiling is bedoeld om sturing tegen te gaan, maar dit ziet er toch echt heel anders uit. Het komt door de sprong bepaald niet meer over als een spontane beweging. Het maakt in ieder geval wel helder in welke richting grote partijen de index graag zien gaan en toont dat zij de bereidheid hebben zich daar letterlijk tot de laatste minuut voor in te zetten.
  • Stijgen we morgen verder dan zijn de niveaus 327 en 328 de eerste mogelijke weerstandsniveaus. Dalen we morgen dan is het niveau 325,1 als laatste bodem in deze grafiek van belang, een daling daaronder zou het beeld dat vandaag zo sterk was weer negatiever maken.

Resumerend: 

Je zou haast de handdoek in de ring gooien op dagen als deze, zo tegennatuurlijk was het koersverloop. Alle theorieŽn konden door de zonder ophouden oplopende S&P500 futures overboord. Op dagen dat deze aandrijving er is, steevast kort nadat de beurs onder druk is komen te staan, is er niets dat de markt naar boven kan stoppen. Ik kan hoezeer ik er ook naar kijk dan ook niets zeggen over de vervolgbeweging en moet me beperken tot de opmerking dat er eerste weerstand kan liggen rond 327 en 328 en steun rond 325,1. Aan het verloop ten opzichte van die grenzen zal ik morgen het koersverloop allereerst afmeten.

En dan nog dit...

De Eurostoxx50 index brak aan het begin van deze week naar beneden door een stijgende trendlijn, een lijn die tevens de onderkant was van een wig. De Europese graadmeter keerde vandaag terug boven deze lijn.

  • Lijn t had normaliter weerstand moeten vormen, maar werd doorbroken. De Eurostoxx50 keerde terug binnen de wig gevormd door de lijnen u en t die aan het begin van deze week afgerond werd met een uitbraak naar beneden. Kopers hebben hiermee een belangrijke slag geslagen, maar zijn wat mij betreft nog niet verzekerd van de buit. In de grafiek ziet u lijn v die ik langs de drie laagste punten van de laatste tijd heb getekend. Lijn v vormt samen met lijn u een wig, net zoals voorheen lijn t dat deed. Zolang we geen uitbraak naar boven door lijn u krijgen is hierdoor de kans op een daling nog altijd groot. Die daling komt er zodra de Eurostoxx50 door lijn v zakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 1 mrt 2012, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 mrt feb 09.15u: AEX gedaald naar niveau 323,1

1 mrt feb 10.00u: Hammer en een stijgende wig

1 mrt feb 11.00u: Hammer is bevestigd als bodem

1 mrt feb 12.00u: Vreemd koersverloop AEX-index

1 mrt feb 13.00u: S&P500 futures drijvende factor

Unibail-Rodamco: Het kan momenteel alle kanten op

1 mrt feb 14.00u: Weerstand AEX bij 61,8% niveau

1 mrt feb 15.00u: Nauwelijks reactie op cijfers VS

1 mrt feb 16.05u: AEX even boven 61,8% geweest

1 mrt feb 17.00u: Markt houdt de winst stevig vast

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven