ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180612

  • De AEX-index brak vanmorgen door de top rond 297,7, waarmee het omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 312,4 werd afgerond waarover ik afgelopen vrijdag schreef. De beursindex daalde vervolgens echter en het leek er even op dat het patroon door een slot onder 296,8 ongeldig zou worden. De slotstand bedroeg echter 297, waardoor de neklijn rond 296,8 intact gebleven is en het patroon dus ook. De beursindex kan vanuit deze optiek weer omhoog, in de richting van het 38,2% niveau rond 305,2 of hoger. Dat niveau en het 50% niveau rond 309,1 zijn de potentiële weerstandsniveaus die nog onder 312,4 liggen. 

  • De voortzetting naar boven is echter geen vanzelfsprekendheid. De candle van vandaag is namelijk een bearish counterattack line en dat is een potentieel toppatroon. We zullen morgen moeten kijken of het bevestigd wordt door middel van een daling. Verder omhoog kunnen we alleen als die bevestiging uitblijft en er een groene candle volgt.

  • Het omgekeerd hoofd en schouders patroon is niet het enige patroon dat ik ontwaar in de daggrafiek, er is er nog een. Dat heb ik in de extra grafiek hieronder geplaast.

AEX daggrafiek 180612

  • Het patroon dat ik door het koersverloop van vandaag heb kunnen tekenen is de potentiële vlag in wording v-v'. Dit patroon maakt de zaak boeiend, want het toont dat het kopende deel van de markt ondanks het omgekeerd hoofd en schouders patroon de macht over de markt nog niet volledig in handen heeft. Mocht het van een uitbraak naar beneden uit dit patroon komen dan verliezen zij die macht zelfs. Het is dus de moeite waard om de ontwikkelingen ten aanzien van de lijnen v en v' te volgen.

AEX daggrafiek BB 180612

  • De AEX sprong in de daggrafiek met Bollinger Bands vanmorgen naar boven uit de band, om er vervolgens weer binnen te eindigen. Dit heeft als gevolg dat voor morgen zowel een stijging als een daling mogelijk zijn vanuit deze indicator.

AEX uurgrafiek 180612

  • Er lag in de uurgrafiek vanmiddag veel steun rond 296, een technische reden daarvoor heb ik niet kunnen vinden. Het zou meer voor de hand hebben gelegen als de beursindex naar het 50% niveau 295,2 was gegaan dat samenvalt met een bodem van vrijdagmiddag of naar het 61,8% niveau rond 293,7. Die beweging krijgen we morgen overigens alsnog mocht de beursindex toch nog onder 296 belanden.

  • Komt er evenwel een stijging boven de laatste top 297,8 dan wordt 296 een bodem en tracht de aandelenmarkt een vervolg naar boven tot stand te brengen.

AEX kwartiergrafiek 180612

  • De markt stuurde vanmiddag met de vorming van een vlag aan op lagere koersen. Die kwamen er door nieuwe steun rond 296 echter niet en het is daardoor afwachten wat het morgen wordt. De vlag is ondergeschikt aan bewegingen elders die van invloed zijn op het koersverloop dat wij morgen krijgen.

Resumerend: 

We hebben een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek, een patroon dat ons in principe via 302,5 en 309,1 naar 312,4 zou moeten brengen. De vraag is echter of dit gebeurt. Er staat namelijk een potentieel toppatroon in de daggrafiek, alsmede de potentiële vlag v-v'. Dit toont dat het kopende deel van de beleggers nog niet dusdanig veel grip op de markt hebben dat we al zonder meer van een vervolg naar boven uit kunnen gaan. We zullen dat moeten afwachten, wat ik doe door morgen te kijken wat de ontwikkeling ten aanzien van de grenzen 297,8 en 296 wordt. Komt de beursgraadmeter boven 297,8 dan stijgen we verder en blijft het omgekeerd hoofd en schouders patroon intact. Belandt de AEX nochtans onder 296 dan gaan we naar 295,2 of 293,7, waarbij de kans aanwezig is dat we de vlag v-v' afronden met een uitbraak naar beneden. Het komt er al met al op neer wat we de komende dagen zullen moeten volgen welk patroon prevaleert, het omgekeerd hoofd en schouders patroon of de mogelijke vlag. Dat wordt bepalend voor de vervolgbeweging.

En dan nog dit...

Het is vandaag het Franse koersverloop dat om aandacht vraagt, we kijken tot slot daarom even naar de daggrafiek van de CAC40.

  • Het hoogste punt van vandaag lag op één lijn met drie eerder gevormde toppen, waardoorheen ik een lijn heb getekend. Deze lijn vormt samen met een lijn die door twee recente bodems loopt een grote stijgende wig. Het patroon suggereert zolang er geen uitbraak naar boven komt dat een voortzetting van de daling voor de nabije toekomst het meest waarschijnlijke scenario is. Het wachten is uiteraard nog wel op de afronding van het patroon met een uitbraak naar beneden. Zou er daarentegen een uitbraak naar boven plaatsvinden dan staat er een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de grafiek, een patroon dat u als u goed kijkt binnen de wig u-u' zult kunnen ontwaren. Zolang er niet daadwerkelijk een uitbraak naar beneden staat lijkt het me vanwege dat tweede patroon daarom raadzaam om zowel het verloop ten opzichte van lijn u' als dat ten aanzien van lijn u in de gaten te houden, dan wordt vanzelf duidelijk welke keuze Franse beleggers maken voor het toekomstig verloop. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 18 jun 2012, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 jun 09.15u: 1,2% hogere opening voor de AEX

18 jun 10.00u: Begin gemaakt met sluiten van gap

18 jun 11.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

18 jun 12.00u: AEX het afgelopen uur blijven liggen

18 jun 13.00u: Top rond 38,2% Fibonacci niveau

18 jun 14.00u: AEX net boven de ochtendbodem

18 jun 15.00u: Gedaald tot onder niveau 296,8

18 jun 16.00u: Voorzichtig herstel na opening VS

18 jun 17.00u: Vlag afgemaakt in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven