ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140612

  • Het koersverloop van de afgelopen drie dagen was een afknapper, de beurs komt maar niet in beweging. Vandaag leek het van een daling te komen. De rente in Spanje en ItaliŽ liep verder op en dat baarde de markt vanzelfsprekend zorgen. Vanmiddag kwam er echter een tegenvallend cijfer betreffende het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS en daarop volgde een stijging. U leest het goed, de index steeg na een slecht cijfer. 'Bad is good' heette het letterlijk in de Amerikaanse pers. Een teleurstellend cijfer vergroot de kans dat FED-voorzitter Bernanke na zijn vergadering komende week een derde ronde van geldverruiming afkondigt. Hier lopen Amerikaanse beleggers alvast op vooruit en zo kon het zijn dat we de dag ondanks het feit dat er alleen slecht nieuws was toch positief afsloten.

  • De situatie is nu aldus. Weerstand ligt er rond 293,6, 296,8 en 297,7. Dit zijn de grenzen die uitgenomen moeten worden wil de markt bodemvorming realiseren, dat zou namelijk de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon geven.

  • Steun lag er vandaag rond 288,9, zouden we daar doorheen zakken dan moeten we op zoek naar mogelijke steunniveaus, waarvan de bodem rond 281 in elk geval het belangrijkst is. Een eventuele daling onder dat niveau zou immers een vervolg van de neerwaartse trend inhouden.

AEX daggrafiek BB 140612

  • Vandaag is er wederom een candle ontstaan waarvan het lichaam boven de middellijn van de Bollinger Bands ligt. Die lijn is dus intact gebleven als steunlijn en dat wil zeggen dat er in theorie dus een vervolg naar boven op kan komen.

AEX uurgrafiek 140612

  • Het leek er vanmorgen toen we door de grens 289,3 zakten even op dat we een hoofd en schouders patroon in de grafiek kregen. Dat zou in een terugkeer naar 281 hebben geresulteerd, met de kanttekening dat er rond 287,4, 286,7 en 285,9 nog steun zou kunnen hebben gelegen. Kopers zagen echter kans om hier een stokje voor te steken, zij zorgden voor een stijging. Het patroon zou overigens alsnog afgerond worden zou het van een daling onder 289,3 en het laagste punt 288,9 van vanmorgen komen.

AEX kwartiergrafiek 140612

  • De eerste weerstandsgrenzen waar we mee te maken hebben in het geval we morgen een stijging zouden krijgen zijn de stippellijnen rond 292,6 en 293,6. Die moeten we passeren wil de markt kunnen gaan proberen de grenzen 296,8 en 297,7 te bereiken waarover ik bij de daggrafiek sprak.
  • Als steunniveaus hebben we de stippellijn rond 289,3 en 288,9, het laagste punt van vandaag. Een daling daaronder zou inhouden dat de markt alsnog voor de afronding van het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek kiest.

Resumerend: 

De markt wist voor de derde dag op rij geen richting te kiezen. De keuze waarvoor de markt staat is die tussen een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat we krijgen bij een stijging boven 296,8 en 297,7 en een hoofd en schouders patroon dat ontstaat bij een daling onder 289,3 en 288,9. Wil de AEX naar 296,8, 297,7 of hoger kunnen gaan dan moeten de grenzen 292,6 en 293,6 uitgenomen worden. Komt de index daarentegen onder 288,9 is een daling naar 281 of lager aannemelijk, mits we door de potentiŽle steunniveaus 287,4, 286,7 en 285,9 zakken. Dit zijn de scenario's die de markt open staan.

En dan nog dit...

ItaliŽ is er vanmorgen in geslaagd om het beoogde bedrag van 4,5 miljard te lenen dat het land uit de markt wilde halen, maar wel tegen een hoge prijs. Voor 2-jaars leningen wordt 4,83% rente betaald, voor 5-jaars 5,96% en voor 10-jaars 6,3%. Voor alle duidelijkheid, de Italiaanse economie krimpt en de leningen leiden dus tot grote toekomstige verliezen. Dit is ook de reden dat het zo belangrijk is voor het land om het uitgavenpatroon aan te passen aan de inkomsten. Als dat niet gebeurt gaat het van kwaad naar erger. Elke lening die wordt afgelost wordt vervangen door een duurdere en er moet steeds meer worden geleend. De 10-jaars lening voor Spanje noteerde boven 7%, ook daar is het dus de hoogste tijd dat de overheid inkomsten en uitgaven op ťťn lijn brengt. De zuidelijke landen kiezen echter een andere, voor hen gemakkelijkere weg. Zij vragen de noordelijke landen de portemonnee te trekken, zodat zij nog even door kunnen gaan met hun beleid om meer uit te geven dan zij binnen krijgen. Wij hebben dat geld nochtans niet, want onze economie krimpt eveneens. Ook wij geven meer uit dan we ontvangen. Willen we hen de helpende hand toesteken dan zullen we dus extra moeten lenen en daarvoor meer bezuinigingsmaatregelen door moeten voeren. Dat vraagt van u en mij bijvoorbeeld de bereidheid om in te leveren op onze gezondheidszorg, onderwijs en dergelijke. Zijn we daartoe bereid, dat is de vraag waar we voor staan. Als u mij vraagt waar ik sta in deze discussie is mijn antwoord dat ik voordat ik deze vraag beantwoord graag cijfers zou willen zien. Wat kost het als we helpen en wat kost het als we dat niet doen, want dan pas kun je immers een afweging maken. Geen doemverhalen, geen mist, maar onderbouwd cijfermateriaal. Het is net als bij beleggen, je kunt je geen mening vormen zonder de benodigde gegevens. Hoe kan ik er over oordelen als alles wat ik zie uit zorgvuldig opgetrokken rookgordijnen, onvolledige informatie en bangmakerij bestaat. Laat die cijfers maar eens komen dames en heren politici, uiteraard wel graag uit een onafhankelijke bron. Nu ik het toch over politici heb, waar ik wel eens vanaf zou willen is dat eeuwige sjoemelen met afspraken, het steeds weer oprekken van grenzen en het oneindig gemarchandeer in Europa. Je doet iets of je doet het niet en als je iets afspreekt dan hou je je daaraan, punt.

Tot slot een opmerking over morgen. Ik zal overdag geen updates of grafieken plaatsen, dit vanwege verplichtingen in de familiesfeer. Morgenavond schrijf ik wel weer een slotanalyse, die zal ik zoals gewoonlijk tussen zeven en acht uur in de avond plaatsen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 14 jun 2012, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 jun 09.15u: Steun iets boven de cruciale grens

14 jun 10.00u: Voorzichtige stijgingspoging gedaan

14 jun 11.00u: AEX kort onder grens 289,3 geweest

14 jun 12.00u: Belangrijke grens nog niet doorbroken

14 jun 13.00u: Lunchpauze goed voor een stijging

14 jun 14.00u: Beursgraadmeter weer wat gedaald

14 jun 15.00u: Weer stijging na tegenvallend cijfer

14 jun 16.00u: Bad is good in de Verenigde Staten

14 jun 17.00u: AEX dichtbij het slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven