ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230112

  • Onze aandelenmarkt heeft vandaag wederom winst weten te realiseren voor de AEX, het slot lag 0,9% boven dat van afgelopen vrijdag. De beursindex bereikte de stippellijn rond 323,1, het niveau dat in mijn slotanalyse zondagavond ter sprake kwam als mogelijk doel. Twee andere potentiŽle richtpunten die ik noemde zijn 326,9 en 329,2. Stijgen we morgen verder dan richt ik mijn pijlen op 326,9, waar ik dan kijk of er topvorming komt rond 326,9 of een voortzetting naar 329,2. Het is uiteraard ook mogelijk dat we rond 323,1 al topvorming krijgen, want dat is een potentieel weerstandsniveau. Daar kijk ik dus eerst naar.

AEX daggrafiek BB 230112

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands geeft aanleiding om met een daling rekening te houden. De AEX staat namelijk boven de indicator en dat houdt in dat we acht moeten slaan op het gegeven dat dit over het algemeen maar kort duurt. De kans dat we dalen om terug te keren binnen de banden is aanwezig.

AEX uurgrafiek 230112

  • In de uurgrafiek tekende ik vandaag de wig a-a'. De index brak tweemaal naar boven uit deze wig, waarmee de daling die normaliter op dit patroon volgt leek te worden afgewend. Lijn c heeft echter de plaats ingenomen van lijn a' en vormt momenteel samen met lijn a een wig. Ronden we het patroon af met een uitbraak naar beneden dan gaan we een correctie in. Mogelijke steunniveaus zijn de bodem van vanmiddag 322 en de stippellijn rond 320,8. Andere niveaus noem ik mocht het inderdaad van zo'n uitbraak komen, want dat is gezien de laatste candle nog niet zeker.

  • Die laatste candle is namelijk een hammer en vormt een aanwijzing voor bodemvorming. De candle dient morgen nog wel bevestigd te worden met een stijging in het eerste uur, zolang dat niet is gebeurd is de bodem nog onzeker.

AEX kwartiergrafiek 230112

  • Loopt de index morgen verder op dan neem ik lijn c in eerste instantie als doel voor de beweging. Daar kijk ik dan of de lijn al dan niet doorbroken wordt. Is dat niet het geval dan blijft een daling in de lucht hangen, wordt lijn c wel doorbroken dan gaan we naar 326,9 of eventueel hoger.
  • Breken we naar beneden door lijn a, het meest voor de hand liggend bij dit patroon, dan kan er steun liggen rond 322 en 320,8. Andere grenzen wil ik nog niet bepalen, dat is zolang we boven lijn a staan immers prematuur. Je mag wel veronderstellen dat er een uitbraak komt, maar daar al van uit gaan is iets dat je beter niet kunt doen.

Resumerend: 

De AEX steeg en bereikte in de daggrafiek de stippellijn rond 323,1, een potentieel weerstandsniveau. Voeg ik hieraan toe dat er een wig in de uurgrafiek staat en we een stand hebben boven de Bollinger Bands dan ligt een daling morgen voor de hand. We zouden dan naar beneden door lijn a breken, waarna er steun kan liggen rond 322 en 320,8. Andere steunniveaus bepaal ik pas mocht deze ontwikkeling zich daadwerkelijk voordoen, iets dat gezien de hammer die in de uurgrafiek op lijn a is ontstaan niet zeker is. De markt denkt nog aan een vervolg naar boven. Gaat de beursgraadmeter inderdaad omhoog dan richt ik me op lijn c. Zolang we dan niet door die lijn breken blijft een daling boven de markt hangen. Breken we wel door lijn c dan gaat onze graadmeter naar 326,9 of eventueel 329,2, twee mogelijke doelen uit de analyse die ik zondagavond plaatste.

En dan nog dit...

De laatste tijd keek ik regelmatig naar het koersverloop van de DAX, dat wil ik vanavond weer doen. De DAX staat namelijk ter hoogte van de oktobertop van het afgelopen jaar.

  • Die oktobertop lag op 6431, het slot van vandaag op 6437. Het verschil is zes punten, te mager om al van een doorbraak te kunnen spreken. Er is wel een serieuze doorbraakpoging gedaan, want de hoogste stand was 6467. Zou het slot in die buurt hebben gelegen dan zou de oktobertop echt uitgenomen zijn. Nu moeten we echter de dag van morgen afwachten om te weten te komen of deze grens toch nog topvorming gaat geven in het Duitse koersverloop of alsnog gepasseerd wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 23 jan 2012, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 jan 09.15u: Voortzettingspatroon kwartiergrafiek

23 jan 10.00u: Opletten met wigvorm in uurgrafiek

23 jan 11.00u: AEX is nog boven neklijn gebleven

23 jan 12.00u: AEX in kielzog S&P500 futures hoger

23 jan 13.00u: Toppatroon bij het koersdoel 323,1

23 jan 14.00u: Vlag gevormd na terugkeer in wig

Laat winst niet weglopen (column Beursplaza)

23 jan 15.00u: AEX is nog steeds binnen de wig

23 jan 16.00u: Index weer naar boven geschoten

23 jan 17.00u: Nieuwe lijn is nu bovenkant van wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven