ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150212

  • De aandelenmarkt heeft voor de derde dag op rij geprobeerd om de AEX-index terug te brengen boven lijn r en dat is ook vandaag niet gelukt. Het slot lag namelijk onder de lijn. Gangbaar is dat een index na een mislukte poging om terug te keren in een eerder afgerond patroon een daling inzet. Hier hebben we drie pogingen achter elkaar gedaan, wat door de bank genomen op een daling zou uitlopen. Als het niet naar boven gaat moet het immers op een gegeven moment wel naar beneden, dat is de normaalste zaak van de wereld. Hoe aannemelijk echter ook, ik zal met u af moeten wachten of het er morgen uiteindelijk van komt.

AEX daggrafiek BB 150212

  • De stijging met 0,3% van vandaag heeft ons in de daggrafiek met Bollinger Bands namelijk boven de middellijn gehouden. De weg omhoog is vanuit dit perspectief gezien nog altijd vrij.

AEX uurgrafiek 150212

  • In de uurgrafiek ziet u dat er vanmiddag een bodem is ontstaan bij het 61,8% niveau van de stijging 320,8 - 324,7. Dit maakt een vervolg naar boven mogelijk.

  • De laatste candles vormen echter een stijgende wig en dat is een patroon dat veelal in een daling resulteert. Nu wil het geval dat we de dag gisteren eveneens afsloten met een stijgende wig. Er kwam niets terecht van de bij dit patroon horende daling. De Amerikaanse beurzen werden gisterenavond zoals ik vanmorgen in mijn eerste update schreef vanaf 21.30u met behulp van de S&P500 futures in twintig minuten naar boven gezet. Voor de S&P500 index betekende dit dat een verlies van driekwart procent werd weggewerkt. In markten waarin dergelijke bewegingen plaats kunnen vinden moet je met alles rekening houden. Ik waag me dan ook niet aan de stelling dat de AEX morgen verder daalt, maar schets twee scenario's.

  • Het eerste is dat we daadwerkelijk verder omlaag gaan, dus naar beneden uit de wig en door de bodem rond 322,1 breken. Dit zou een daling naar 320,8, 319,6 of lager veroorzaken.

  • Een tweede scenario is dat we opnieuw naar boven gaan, dat werk ik hieronder bij de kwartiergrafiek uit.

AEX kwartiergrafiek 150212

  • Breken we naar boven uit de vanmiddag gevormde wig dan kan er weerstand liggen bij het 50% en het 61,8% niveau van de daling 324,7 - 322,1. Deze grenzen liggen respectievelijk op 323,4 en 323,7. Iets daarboven hebben we dan nog de stippellijn rond 323,8 die vanmorgen eerst weerstand en daarna steun vormde, ook die kan een obstakel vormen. Zouden we dat obstakel uitnemen dan keren we terug naar de toppen rond 324,7 en 324,8.

Resumerend: 

Na een derde poging van de beurs om de AEX terug te krijgen in de vorige week gevormde wig r-r' wordt het zo langzamerhand wel eens tijd voor een gezonde correctie. U heeft echter van me begrepen dat ik me, hoewel er een stijgende wig staat in de uurgrafiek, niet waag aan het uitspreken van een verwachting. Ik schets twee mogelijkheden. De eerste is dat we zoals dat bij zo'n wig hoort naar beneden uit het patroon breken en door de bodem rond 322,1 zakken. Dit zou een daling naar 320,8, 319,6 of lager veroorzaken. De andere mogelijkheid is dat we net als vanmorgen naar boven uit de stijgende wig breken en dus een nieuwe inspanning doen om een stijging tot stand te brengen. Weerstand kan er dan zijn rond 323,4, 323,7 en 323,8. Mochten we die grenzen uitnemen dan volgt een terugkeer naar de toppen rond 324,7 en 324,8, wat neer zou komen op een vierde poging om in de daggrafiek terug te keren in de wig.

En dan nog dit...

Vanavond krijgt u geen grafiek van me, ik wil namelijk een passage bespreken van de brief die de leider van de Griekse partij Nieuwe Democratie Antonis Samaras naar de Europese regeringsleiders heeft gestuurd. Wilt u de brief lezen, klik dan hier. Verondersteld wordt dat Samaras na verkiezingen die in april plaats zullen vinden premier zal worden. Europa heeft hem naar aanleiding hiervan gevraagd om de afspraken te bevestigen die zijn gemaakt en schriftelijk te verklaren dat hij zich na de verkiezingen aan deze afspraken zal houden. In plaats van dit toe te zeggen heeft hij in zijn schrijven vandaag voor zichzelf de ruimte gehouden om veranderingen aan te brengen indien hij dat nodig acht. Mijn aandacht gaat met name uit naar de laatste alinea uit zijn brief, die ziet u hieronder.

Hij constateert dat er beleidswijzigingen nodig zouden kunnen zijn om tot een volledige implementatie van het programma te komen. Het is zijn bedoeling die zaken in de toekomst te bediscussiŽren, dit in combinatie met uitvoerbare beleidsalternatieven. Hij zegt er vervolgens dan wel bij dat hij de beoogde doelen van het programma wil handhaven, maar houdt zich nadrukkelijk het recht voor straks zodra hij premier is nieuwe besprekingen te starten. De man neemt kortom gewoon een loopje met Europa. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 15 feb 2012, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 feb 09.15u: Sprong boven weerstandsniveaus

15 feb 10.00u: Dalende wig in kwartiergrafiek AEX

15 feb 11.00u: Weerstandsniveau 323,8 taaie grens

Euro niet door 38,2% niveau (analyse Valutaplaza)

15 feb 12.00u: Top ter hoogte van top van gisteren

15 feb 13.00u: Tweede inverted hammer in AEX

15 feb 14.00u: Derde inverted hammer in uurgrafiek

15 feb 15.00u: Daling gevolgd op inverted hammers

15 feb 16.00u: Potentieel bodempatroon in grafiek

15 feb 17.00u: Dark cloud cover bij stijgingspoging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven