ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 111212

  • De rally op de beurs die op 19 november jongstleden startte duurt maar voort. Na ons de zondvloed, laat ik zo de houding van de markt maar beschrijven. Men haalt er in deze financieel belangrijke decembermaand simpelweg uit wat erin zit. Een dergelijke lange rally blijft echter nooit zonder repercussies. De omslag komt meestal als een dief in de nacht, op een moment dat je het niet verwacht. Ik ben erg benieuwd wanneer die kentering komt.

  • Op dit moment is er in ieder geval nog geen sprake van een omkeer, de AEX is vandaag door het weerstandsniveau 343,2 gebroken. De eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveaus zijn de grenzen 346,8 en 347 uit mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag. Ik kan u met inachtneming van mijn eerste punt uiteraard niet toezeggen dat we die niveaus gaan zien, maar we bewegen in ieder geval in die richting.

AEX daggrafiek BB 111212

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands wordt dag na dag fraaier. De middellijn heeft een stijging ingezet en de bovenste lijn stijgt zelfs scherp. Het is een krachtige opwaartse trend die intact blijft zolang de AEX maar boven de middellijn koerst. Daar staat de graadmeter momenteel ver boven.

AEX uurgrafiek 111212

  • In de uurgrafiek treffen we een minpunt aan, namelijk een stijging in de vorm van de wig h-h'. Een wig kan een voorbode van een daling zijn, reden om voor morgen met een eventuele correctie rekening te houden.

  • Naar de grenzen 346,8 of 347 gaan we morgen alleen als de AEX-index naar boven uit deze wig breekt. Deze ontwikkeling zie je niet vaak, maar ik kan in deze decembermaand niet uitsluiten dat we toch een uitbraak naar boven maken.

AEX kwartiergrafiek 111212

  • Morgen zijn uiteraard de lijnen h en h' van belang voor de beoordeling van het koersverloop. Blijft de AEX boven lijn h' dan blijven we onderweg naar de besproken grenzen 346,8 of 347.
  • Bij een daling onder lijn h', wat het normale verloop zou zijn, kan er in eerste instantie steun zijn rond 343,6, 343,2 of de bodem van vandaag 342,2. Verder dan die grenzen wil ik nog niet kijken, eerst maar eens zien hoe de eerste stappen er morgenochtend uit zien.

Resumerend: 

De AEX nam vandaag de weerstandsgrens 343,2 uit, waarmee we een volgende stap in de richting van de niveaus 346,8 en 347 hebben gezet. Ik volg van dag tot dag hoever we komen ten opzichte van deze grenzen, waarbij ik u niet kan toezeggen dat we ze daadwerkelijk gaan bereiken. Hoe langer de rally duurt hoe groter de kans op een snelle kentering namelijk is. Vooralsnog bewegen we echter nog in die richting. In de uurgrafiek is een wig gevormd en dat patroon kondigt voor morgen vooralsnog een daling aan. De wig is af zodra er een uitbraak naar beneden komt uit het patroon, dus een daling onder lijn h'. Als eerste mogelijke steunniveaus annex doelen kan ik 343,6, 343,2 en 342,2 noemen. Blijft de AEX echter boven lijn h' dan gaat zij voort richting 346,8 of 347.

En dan nog dit...

Een technisch boeiende ontwikkeling die ik met u wil delen doet zich voor in de Nasdaq. We gaan naar de daggrafiek van deze index.

  • Er was tot gisteren sprake van de vorming van een vlag in deze daggrafiek, een daling leek aanstaande. Hier kwam vandaag verandering in, want de Nasdaq brak naar boven uit het patroon. De index steeg vervolgens snel naar de laatste top die op 3 december jongstleden rond 3030 werd gevormd. Omdat er begin november ook al een top rond dit koersniveau stond doet zich de ontwikkeling voor dat de Amerikaanse technologiemarkt werkt aan de vorming van een groot bodempatroon. Wordt de top rond 3030 namelijk uitgenomen dan zou er een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de grafiek komen te staan waarop de Nasdaq dan stevig verder zou stijgen. Het patroon dat gisteren nog een potentiŽle vlag was zou de rechterschouder worden. Zo ziet u dat er in ťťn dag veel kan veranderen. Om de index daadwerkelijk verder te laten stijgen zou de grens 3040 uiteraard nog wel uitgenomen moeten worden, de stippellijn door bodems uit augustus en oktober. De reden dat ik dit vanavond besprak is het gegeven dat een grote stijging van de Nasdaq vanzelfsprekend van positieve invloed zou zijn op onze AEX-index. De rally die we al hebben gehad zou overgaan in een waar eindejaarsfeest. Ik volg het koersverloop ten opzichte van 3030 en 3040 dan ook met spanning. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 11 dec 2012, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 dec 09.15u: AEX naar beneden uit de driehoek

11 dec 10.00u: Kopers namen initiatief snel over

11 dec 11.00u: Gestegen vooruitlopend op cijfer

11 dec 12.00u: 2 inverted hammers vormden top

11 dec 13.00u: Stijging in de vorm van kleine vlag

Reed Elsevier: Vorige maand naar boven uitgebroken

11 dec 14.00u: 38,2% niveau intact als steunniveau

11 dec 15.00u: AEX ook het afgelopen uur zijwaarts

Unibail: Beleggers geloven nog steeds in vastgoed

11 dec 16.00u: AEX-index door top van vanmorgen

11 dec 17.00u: De laatste stap werd teruggedraaid

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven