ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 071212

 • De AEX-index is deze week naar boven uit de omgekeerde driehoek w-w' gebroken, wat geÔnterpreteerd moet worden als een koopsignaal. Bereken ik op grond van de hoogte van het patroon een koersdoel dan wordt dat 359. Dit doel blijft geldig zolang de index boven lijn w' blijft, de lijn op 339,4. 

 • Het is volgende week zaak te verifiŽren dat de graadmeter daadwerkelijk boven deze grens 339,4 blijft. Een terugkeer eronder zou namelijk een geheel andere, negatievere grafische situatie doen ontstaan. Laat ik daar echter niet op speculeren, op de consequentie van een daling onder 339,4 ga ik volgende week wel in mocht het zover komen.

 • We hebben deze week de stippellijn rond 343,2 door een bodem uit maart 2011 bereikt. Dit is een potentieel weerstandsniveau, wat wil zeggen dat we de komende week moeten kijken of er hier eventueel een top wordt neergezet.

 • Zou de grens 343,2 blijvend doorbroken worden dan zijn er twee mogelijke doelen die vlak bij elkaar liggen. Het eerste is het 76,4% niveau rond 346,4 van de daling 374,2 - 356,4, het tweede de top uit juli 2011 op 347. De combinatie van deze vlak bij elkaar gelegen grenzen kan voor weerstand en dus voor topvorming zorgen.

 • Op het doel 359 van het vandaag afgewerkte patroon richt ik me daarom pas op het moment dat het niveau 347 uitgenomen zou worden. Zo heb ik verifieerbare stappen op de weg omhoog, aan de hand waarvan ik kan controleren of we op koers blijven.

AEX daggrafiek 071212

 • Komende maandag is het eerste dat ons te doen staat is kijken of de grens 343,2 uitgenomen wordt. Dan weten we immers of we ons op 346,8 of 347 kunnen gaan richten. Een stijging boven het hoogste punt 343,6 houdt in dat de focus daadwerkelijk naar die grenzen kan.

 • Valt de index evenwel terug dan let ik scherp op de ontwikkelingen ten opzichte van lijn w' op 339,4. Die lijn zou dan immers steunniveau moeten worden. Zou de lijn geen steun vormen dan gaan de alarmbellen rinkelen.

AEX daggrafiek BB 071212

 • De daggrafiek met Bollinger Bands toont ons de start van een stijgende trend. De bovenste lijn stijgt scherp en de middellijn draait inmiddels ook naar boven. Die middellijn moet nog wel scherper op gaan lopen om er een echte mooie trend van te maken. Daar zal mijn aandacht voor wat deze indicator betreft volgende week op zijn gericht.

AEX uurgrafiek 071212

 • In de uurgrafiek ziet u het stijgende kanaal c-c'. De opmars van de AEX houdt aan zolang we in dit kanaal blijven of er naar boven uitbreken. Een eventuele daling eronder zou een daling naar 340,5 of 340,2 veroorzaken, naast de stippellijn op 339,4 die we in de daggrafiek als lijn w' zagen potentiŽle steunniveaus.

AEX kwartiergrafiek 071212

 • De index werd in de slotveiling na een stijging die om 17u startte nog met 0,4 indexpunt naar boven gedrukt. Grote beleggers hebben het vizier naar boven gericht, maandag moet blijken of zij hun gelijk halen.
 • Aan de potentiŽle steunniveaus bij een eventuele daling onder lijn c kan ik op grond van deze kwartiergrafiek nog de grens 341,1 toevoegen.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt realiseerde deze week een doorbraak door 339,4. In de weekgrafiek werd hiermee een voortzettingspatroon afgerond dat een koersdoel heeft van 359 punten. De AEX moet absoluut boven 339,4 blijven wil dit patroon geldig blijven, dat zal ik volgende week dus verifiŽren. Uit de beweging in het slot van de handel en het stijgend kanaal c-c' blijkt dat de markt het vizier naar boven heeft gericht. Dat blijft zo zolang de index maar binnen het kanaal c-c' blijft of daar naar boven uitbreekt. Er ligt weerstand bij de bovenkant van dit kanaal en bij de top 343,6 van vandaag. Wordt er afgerekend met die weerstand dan gaat onze beursgraadmeter naar 346,8 of 347, de twee volgende potentiŽle weerstandsniveaus. Naar 359 gaat de index in het geval die grenzen uitgenomen zouden worden. Breekt de aandelenindex maandag naar beneden uit het kanaal c-c' dan hebben we in de grenzen 341,1, 340,5, 340,2 en 339,4 vier mogelijke steunniveaus. De grens 339,4 is hiervan het belangrijkst, dit omdat een eventuele terugkeer onder dit niveau het positieve beeld geheel om zou gooien.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik uw aandacht vragen voor een ongebruikelijke koersstap in de Dow Jones. We gaan naar de daggrafiek van deze index.

 • De Dow Jones is zoals u ziet naar boven door lijn g gebroken, de neklijn van een eerder gevormd hoofd en schouders patroon. Zo'n lijn vormt over het algemeen weerstand, maar dat bleek dit keer niet het geval. De Dow speelt nu met lijn h', de bovenste lijn van de stijgende wig h-h'. Bij een stijgende wig krijg je meestal een uitbraak naar beneden. Die leek zich afgelopen woensdag aan te dienen bij een daling onder lijn h, maar daarop volgde nog diezelfde dag een sterk herstel. De consequentie van het verloop van vandaag is nu dat we moeten gaan kijken of de Dow eventueel naar boven uit de wig breekt. Gebeurt dat dan is er nog maar ťťn potentieel weerstandsniveau, dat is het 61,8% niveau rond 13210. Komt er geen uitbraak naar boven uit de wig dan ontstaat de interessante situatie dat er volgende week alsnog een uitbraak naar beneden zou kunnen volgen. Boeiend dus, het slot van vanavond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 dec 2012, 19.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 dec 09.15u: AEX door top van gisteren gebroken

7 dec 10.00u: Wig, maar er wordt toch nog gekocht

7 dec 11.00u: Index niet ver onder bovenkant wig

7 dec 12.00u: Beursgraadmeter uit de wig gebroken

7 dec 13.00u: AEX gekocht onder slot van gisteren

7 dec 14.00u: Index weer terug bij 61,8% niveau

7 dec 15.00u: Scherpe stijging op banencijfers VS

7 dec 16.00u: AEX na cijfer naar beneden uit vlag

7 dec 17.00u: Stijging van vanmiddag teruggedraaid

 

Agenda van maandag 3 dec t/m vrijdag 7 dec 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven