ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 051212

  • Hoelang duurt deze ongein nog, dacht ik zojuist toen ik me aan het schrijven van deze slotanalyse zette. Ik kan hier niets van maken. Het koersverloop is bijzonder, zoals ik u verderop aan de hand van de kwartiergrafiek zal laten zien. De AEX-index moet in deze decembermaand kennelijk koste wat het kost zo hoog mogelijk worden gehouden. De koersontwikkeling brengt me in een situatie waarin het volstrekt onmogelijk is om ook maar iets over de vervolgbeweging te zeggen. De AEX kwam zowel gisteren als vandaag onder lijn o, maar een correctie bracht dit niet. Vandaag sloten we op een winst van bijna 0,4% terwijl de Amerikaanse beurzen op dat moment op verlies stonden. Er zijn de voorgaande dagen twee inverted hammers gevormd, maar van de daling die daar normaal gesproken op volgt kwam het niet. Waarom is me een raadsel, ik kan er geen vinger achter krijgen.

  • Laat ik toch maar proberen er wat van te maken. De AEX is net onder lijn w' gesloten, de weerstandslijn op 339,4. Boven die lijn ontstond afgelopen maandag rond 340,5 een top. Zou de markt kans zien een slot boven 339,4 en 340,5 te realiseren dan gaan we op voor een eindejaarsrally.

  • Steun lag er de afgelopen dagen rond 336,5. Een daling onder die grens zou inhouden dat we toch nog een correctie in zouden gaan, iets dat men nu uit alle macht probeert te voorkomen. De beweging omlaag zou in dat geval wel eens heftig kunnen worden.

AEX daggrafiek BB 051212

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons geen beeld voor wat betreft het vervolg. Het kan zowel een stijging naar de bovenste lijn als een daling naar de middellijn worden.

AEX uurgrafiek 051212

  • In de uurgrafiek wordt hard gewerkt om de afronding van een hoofd en schouders patroon te voorkomen. Dat patroon zou worden gevormd bij een daling onder 336,5, een daling die er eigenlijk al lang had moeten zijn. Mocht het daar alsnog van komen dan wordt 332,5 zoals ik gisterenavond schreef mijn doel, met daarbij de opmerking dat het zaak zou zijn te verifiŽren dat de AEX vervolgens door 335,7 en 334,5 zakt, de bovenkant van het open gebleven gap van vorige week donderdag.

  • Weerstand lag er vanmorgen wederom rond 339,4. Zou dat doorbroken worden dan hebben we nog te maken met de grenzen 340,2 en 340,5, daarboven zou de markt realiseren waar zij naar streeft, een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 051212

  • Dat er hard en doelgericht gewerkt wordt aan een vervolg naar boven wil ik u aan de hand van de kwartiergrafiek tonen. U ziet het weerstandsniveau 338,6 met daaronder vier bodems, elke bodem lag onder de voorgaande. Boven de blauwe pijlen ziet u de herstelbewegingen die daarop volgden. Die bewegingen werden steeds groter, de inzet om de AEX terug te krijgen naar boven nam bij elke daling toe. Er is sprake van verbetenheid in de markt.
  • Speciale aandacht moet er nog zijn voor het koersverloop in de slotveiling (de laatste candle), een bedenkelijk verloop. Het werk van de vierde herstelbeweging werd in deze slotveiling bekroond met een slot boven de weerstandslijn. De veiling is uitdrukkelijk bedoeld om dit soort bewegingen te voorkomen, een doel dat duidelijk niet wordt bereikt. Als het spel op deze wijze gespeeld blijft worden dan krijgen we een eindejaarsrally, dat mag duidelijk zijn.
  • De grenzen 339,4, 340,2 en 340,5 zijn de weerstandsgrenzen waar we nu nog mee van doen hebben. Het zou me niet verbazen als de kaarten morgenochtend voorbeurs al dusdanig worden geschud dat er een opening boven deze niveaus tot stand komt.

Resumerend: 

De eindejaarsrally moet er hoe dan ook komen, dat is het beeld dat uit deze analyse naar boven komt. Met name het koersverloop in de kwartiergrafiek laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Er wordt verbeten gestreden voor een vervolg naar boven. We hebben nog te maken met drie potentiŽle weerstandsniveaus, zijnde 339,4, 340,2 en 340,5. Worden die doorbroken dan zijn de laatste obstakels voor een rally uit de weg geruimd. Het zou me zoals ik schreef niet verbazen als er morgenochtend een opening boven deze grenzen tot stand wordt gebracht. Ik wacht het maar af. Mocht de index na alles wat we nu hebben gezien toch nog onder 336,5 geraken dan betekent dat op grond van het hoofd en schouders patroon dat dan alsnog gevormd zou worden een gang naar 332,5 of lager. Wel zou er dan nog steun kunnen zijn rond 335,7 of 334,5. Het zou bij een daling na wat we de laatste dagen hebben gezien overigens wel eens hard kunnen gaan, wil ik er tot slot nog aan toevoegen.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik het nogmaals over de S&P500 index hebben. Amerikaanse beleggers werden vanmiddag geconfronteerd met een daling onder de voor hen belangrijke 1400 punten grens. Ik schreef al eerder over het belang dat men hecht aan dit niveau. De laagst bereikte koers was 1398,23, hieronder ziet u wat daarop gebeurde.

  • De S&P500 index is vanaf de laagste stand 1398,23 gestegen naar een niveau van 1415 om 18.45u. Dit is in het licht van de gisteren tot stand gebrachte uitbraak uit de stijgende wig k-k' een bijzondere ontwikkeling. De 1400 punten grens brengt kopers in actie, zoals dat in augustus ook al het geval was. Dit heeft de situatie opgeleverd dat er een afgeronde wig in de grafiek staat waarop een daling zou moeten volgen, terwijl Amerikaanse beleggers juist hard bezig zijn een stijging te realiseren. De onderkant van de wig mag geacht worden weerstand te vormen en ik ben daarom geneigd om voor het resterende deel van de avond toch weer een daling te verwachten. Geneigd zeg ik met nadruk, want zeker weet ik het bij zo'n felle reactie op een daling onder de 1400 punten grens ook niet meer. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 5 dec 2012, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 dec 09.15u: Kopende partijen opnieuw in aanval

5 dec 10.00u: AEX nogmaals bij weerstand 339,4

5 dec 11.00u: Dubbele top van beursgraadmeter

5 dec 12.00u: Vlag in kwartiergrafiek beursindex

5 dec 13.00u: Steun in de buurt van 50% niveau

Euro bijna bij eerdere toppen (analyse valutaplaza)

5 dec 14.00u: Bodem bij het 50% Fibonacci niveau

5 dec 15.00u: AEX aangekomen bij 61,8% niveau

5 dec 16.00u: Steun net boven slot van gisteren

5 dec 17.00u: AEX mag kennelijk niet in de min

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven