ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290812

  • Stond de AEX vandaag op verlies, komt daar in de middag ineens weer zo'n onverwachte stijging van de S&P500 futures waar de markten tegenwoordig patent op hebben. Dit soort plots optredende stijgingen maken het koersverloop geheel onvoorspelbaar en het handelen op een eventuele daling uitermate gevaarlijk. Partijen durven haast niet meer short te gaan, bang als zij zijn door zo'n uit het niets komende opmars scheef te komen zitten. Zij die wel short gaan worden geconfronteerd met short squeezes die het directe gevolg zijn van de snelle, als een verrassing komende stijgingen van de Amerikaanse futures. Het zou me zelfs niet verbazen als de short squeezes bewust worden uitgelokt, tot stand gebracht met behulp van computergestuurde koopprogramma's. Dat zou het onvoorspelbare karakter ervan namelijk verklaren. Het maakt de markt in ieder geval erg gevaarlijk, met name het speculeren op dalingen.

  • Deze Amerikaanse ontwikkeling vormde de basis onder de groene candle van vandaag,de index boekte een kleine winst van 0,3%. Er staan nu twee candles met de bovenkant op 330,7, dat is morgen dus het eerste niveau om in de gaten te houden. Wordt dit doorbroken dan is de grens 332,9 het punt dat mijn aandacht krijgt, het hoogste punt van afgelopen maandag.

  • Onder de candle van vandaag waarvan het laagste punt rond 328 lag is het niveau 327,2 uiteraard van belang. Dit is het punt waar vorige week vrijdag steun lag. Een eventuele daling hieronder zou de voortzetting van de neerwaartse correctie betekenen.

AEX daggrafiek BB 290812

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een daling nog steeds de meest aannemelijke ontwikkeling. De AEX koerst tenslotte onder de middellijn.

AEX uurgrafiek 290812

  • In de uurgrafiek echter is vandaag lijn c ontstaan, een lijn die ons als we erboven blijven morgen verder omhoog kan leiden. De laatste candle geeft aan dat dit is waar de markt op aanstuurt.

AEX kwartiergrafiek 290812

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat een eventuele stijging boven 330,7 de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon zou geven. Mocht u dit potentiŽle patroon niet zien, ik geef op zaterdag 3 november aanstaande een cursus waarin u dat kunt leren . Het patroon zou een koersdoel van 333,3 mee krijgen, wat wil zeggen dat de AEX-index in ieder geval naar de top rond 332,9 zou gaan, de top waar ik bij de daggrafiek over schreef.
  • Zakt de beursindex daarentegen door lijn c en de bodem rond 329,6 dan zijn er nog twee mogelijke steunniveaus. Dit zijn het 50% niveau rond 329,4 en het 61,8% niveau rond 329. Een daling daaronder zou tot gevolg hebben dat de aandelenindex naar 328 of lager, 327,2, gaat.

Resumerend: 

Een groene candle, dat is het resultaat van vandaag. We hebben te maken met weerstand rond 330,7. Wordt die doorbroken dan levert dat een omgekeerd hoofd en schouders patroon op, waarop we dan naar 332,9 zouden moeten kunnen gaan of eventueel hoger. Een daling onder lijn c en de laatste bodem 329,6 in de kwartiergrafiek zou inhouden dat de markt op zoek moet naar een volgende bodem. Punten waar zo'n bodem dan zou kunnen volgen zijn 329,4 of 329, maar daaronder zou een daling naar 328 of lager, 327,2. volgen.

En dan nog dit...

De daggrafiek van de Nikkei geeft ons op dit ogenblik twee redenen om rekening te houden met een vervolg naar boven van de Japanse beursgraadmeter, kijkt u met me mee.

  • De lijnen langs de laatste reeks candles vormen samen een vlag met iets uit elkaar lopende lijnen. Wordt dit patroon bekroond met een uitbraak naar boven dan is de vlag af en stijgt de Nikkei daadwerkelijk verder. De candle van vandaag is een bullish harami en dat is het tweede aspect in deze grafiek dat op een komende stijging wijst. Zeker is dat uitaard pas als de candle bevestigd is, dus als er een groene candle op volgt. Het komt er dus op neer dat de Japanse graadmeter morgen uit moet breken naar boven om waar te maken wat de grafiek momenteel belooft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 29 aug 2012, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 aug 09.15u: AEX is gestart binnen de driehoek

29 aug 10.00u: Index door bodem van gisteren

29 aug 11.00u: AEX even gestegen en weer omlaag

Euro naar boven uit wig (analyse valutaplaza)

29 aug 12.00u: Graadmeter gestegen naar 328,8

29 aug 13.00u: Markt schuift besluit voor zich uit

29 aug 15.00u: AEX-index naar boven geschoten

29 aug 16.00u: Top rond het 50% Fibonacci niveau

29 aug 17.00u: Daling na meevallende cijfers VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven