ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210812

  • Verloor de index gisteren 0,6%, vandaag kwam er weer 0,6% bij. De Amsterdamse markt bouwt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is aan haar twaalfde winstweek. De AEX evenaarde de top rond 336,6 van afgelopen vrijdag, maar brak daar niet doorheen. Het hoogste punt lag rond 336,7, waarmee de aandelengraadmeter wel weer wat dichter bij de top rond 337,2 uit maart van dit jaar kwam. Stijgt de index morgen verder tot boven 336,7 dan bereiken we deze grens. Het is een potentieel weerstandsniveau. Een eventuele doorbraak door 337,2 zou een sterke ontwikkeling zijn en een voortzetting naar boven inhouden.

  • Er is daarbij nochtans wel een patroon te tekenen dat reden is om een eventuele voortzetting naar boven kritisch te bezien. Dat patroon heb ik in de onderstaande extra daggrafiek getekend.

AEX daggrafiek 210812

  • Ik tekende lijn t langs de onderzijde van de laatste groep candles en lijn t' langs de bovenkant ervan. De lijnen vormen samen een wig en deze situatie kan in theorie op een daling uitlopen.

  • De beursgraadmeter zal slechts verder kunnen stijgen indien lijn t' doorbroken wordt, dus als de aandelenindex naar boven uit de wig t-t' breekt. We vinden lijn t' morgen rond 337,8.

AEX daggrafiek BB 210812

  • De opwaartse trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog steeds sterk. Het knikje naar beneden in de bovenste lijn betekent wel dat we op moeten passen op een eventuele daling, het bevestigt de wig uit de vorige grafiek in feite dus enigszins. De stijgende trend blijft echter intact zolang de AEX boven de middellijn staat, wat wil zeggen dat de index morgen dus zeker nog verder op kan lopen.

AEX uurgrafiek 210812

  • Het zag er vanmiddag even naar uit dat we een omgekeerd hoofd en schouders patroon kregen in de uurgrafiek. Lijn s zou de neklijn zijn geweest als de AEX boven die lijn was gebleven, maar dat gebeurde niet. De beursindex keerde tot twee maal toe terug onder lijn s, na twee pogingen om door het weerstandsniveau 336,6 te breken. Wordt het hoogste punt 336,7 morgen doorbroken dan zal ik de formatie alsnog als geldig beschouwen en daar ook een koersdoel aan koppelen. Dat wil ik nu niet doen, want de twee inverted hammers die als laatste twee candles zijn gevormd maken het onzeker dat de AEX-index morgen verder oploopt. Het zijn in potentie twee toppatronen. Morgenochtend zal allereerst duidelijk moeten worden of ze bevestigd worden als top, aan de hand daarvan kijk ik dan verder.

AEX kwartiergrafiek 210812

  • Behalve op het verloop ten opzichte van de top 336,7 van vandaag let ik morgenochtend ook op de ontwikkeling ten aanzien van de bodem rond 335,3. Komt de hoofdgraadmeter van onze beurs onder 335,3 dan zal ik in mijn updates de mogelijke steunniveaus benoemen, daarvoor is het momenteel te vroeg. Er kan immers een hogere bodem boven 335,3 ontstaan, gevolgd door een doorbraak naar boven.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt heeft de daling van gisteren al weer teruggedraaid. De correctie, voor zover je hierover mag spreken, bleef beperkt tot maar ťťn dag. Het hoogste punt van vandaag lag rond 336,7. Wordt dit morgen doorbroken dan volgt een stijging naar 337,2 of hoger. Het zou in de uurgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon geven. Een punt van aandacht is de wig t-t' in de daggrafiek. De AEX zal naar boven uit dit patroon moeten breken, wil er een vervolg naar boven gerealiseerd kunnen worden. De bovenkant van de wig ligt morgen rond 337,8. Een formatie als deze resulteert over het algemeen echter in een daling. Deze krijgt zijn beslag in het geval de index naar beneden uit het patroon breekt, wat het geval zou zijn bij een daling onder het laagste punt 334,4 van vandaag. Allereerst ligt mijn aandacht morgen evenwel bij de grenzen 336,7 en 335,3. Boven 336,7 volgt een stijging naar 337,2 of 337,8, waar dan moet blijken of lijn t' in de daggrafiek al dan niet doorbroken wordt. Komt de index nochtans onder 335,3 dan ga ik in mijn updates op zoek naar mogelijke steunniveaus en beoordeel aan de hand daarvan vervolgens het koersverloop.

En dan nog dit...

De euro maakte vandaag een opmerkelijke beweging omhoog, de munt brak ten opzichte van de dollar namelijk naar boven door enkele voorgaande toppen. Ik neem u mee naar de daggrafiek.

  • Spanje slaagde er vanmorgen in goedkoper te lenen dan eerder het geval was en dat sterkte onze munt. Het heeft allemaal te maken met de veronderstelling die leeft in de markt dat de ECB de rente voor Spanje en ItaliŽ zal gaan begrenzen, door indien nodig ongelimiteerd obligaties van die landen te kopen. Hoewel het bericht gisteren werd ontkend ziet men het kennelijk toch gebeuren. De euro is onderweg naar lijn y', dat is de bovenste lijn van de stijgende wig y-y'. Breekt de munt naar boven uit dit patroon, wat overigens ongebruikelijk zou zijn, dan kan de euro verder oplopen naar de toppen uit juni of hoger. Zolang lijn y' niet doorbroken wordt is de kans aanwezig dat we later toch weer een beweging omlaag krijgen en de euro alsnog naar beneden uit de wig breekt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 21 aug 2012, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 aug 09.15u: Markt heeft blik al weer naar boven

21 aug 10.00u: Kopers hebben markt overrompeld

21 aug 11.00u: Top van gisteren niet uitgenomen

21 aug 12.00u: De AEX is door het vloertje gezakt

21 aug 13.00u: Hoofd en schouders is ongeldig

21 aug 14.00u: Stijgingspoging vanaf steunniveau

Aperam: Hersteld en nu bij 38,2% Fibonacci niveau

21 aug 15.15u: Licht opwaartse beweging AEX

21 aug 16.00u: Direct reactie op daling onder bodem

21 aug 17.00u: Doorbraakpoging recente top 336,6

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven