ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090812

  • De AEX is vandaag met 0,8% gestegen, hoewel de candle van gisteren een potentieel toppatroon was. Het patroon is niet bevestigd, de beursindex heeft de opwaartse beweging aangehouden. We staan nu dermate dicht onder de top 337,2 uit maart van dit jaar dat die top in principe bereikt of doorbroken moet kunnen worden. Lijn x' zou morgen rond 336,3 eventueel nog weerstand op kunnen leveren, dat is nog de enige barriŤre op het pad omhoog naar de stippellijn rond 337,2. Het begint uiteraard met een stijging boven het hoogste punt 334,9 van vandaag, dat is de eerste grens die doorbroken moet worden.

AEX daggrafiek BB 090812

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog steeds ongemeen sterk. De bovenste lijn stijgt scherp en de beursindex is niet weg te slaan bij deze lijn. Dit getuigt van kracht. Aan de situatie in deze indicator zal het dus niet liggen mochten we 337,2 niet halen. 

AEX uurgrafiek 090812

  • In de uurgrafiek heb ik lijn f getekend. De opwaartse trend blijft intact zolang onze aandelenmarktgraadmeter boven deze lijn blijft. 

  • De tweede lijn die nieuw is in de grafiek is lijn h, deze lijn geeft wat reden tot zorg. De lijn (die ongeveer samenvalt met lijn x' in de daggrafiek of ook als dezelfde lijn kan worden gezien) vormt samen met lijn f een grote wig en dat brengt een kans op een omkeer met zich mee. Deze omkeer zou zich voordoen in het geval de AEX naar beneden uit de wig breekt, dus door lijn f zakt. 

  • Op dit moment bestaat de mogelijkheid van een stijging naar lijn h uiteraard echter nog. Loopt de graadmeter morgen op dan zal ik rond die lijn kijken naar eventuele topvorming. De lijn zou doorbroken moeten worden wil de index morgen al naar 337,2 gaan.

AEX kwartiergrafiek 090812

  • Beleggers zijn vol optimisme de dag uit gegaan. De beursgraadmeter brak kort voor het slot naar boven door de stippellijn rond 334,3 en bleef daar vervolgens boven. Hiermee zegt de markt impliciet morgen een vervolg naar boven te verwachten. Ik ga uiteraard kijken of het hiervan komt. Lijn h wordt het doel mocht de aandelenindex inderdaad verder oplopen.
  • Een eventuele daling zou lijn f tot doel maken. Ik zou dan gezien het feit dat deze lijn de onderste lijn is van een wig rekening houden met de mogelijkheid van een doorbraak naar beneden. Garanties voor zo'n doorbraak laten zich uiteraard niet geven.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon van gisteren is niet bevestigd en de AEX-index heeft de opwaartse beweging vastgehouden. Het gaat om een krachtige trend, zo zien we in de daggrafiek met Bollinger Bands. Dit wil zeggen dat de top 337,2 uit maart van dit jaar waar we vlak onder staan zowel bereikt als doorbroken moet kunnen worden. Punt van zorg is nog de grote wig f-h in de uurgrafiek. Zo'n wig betekent over het algemeen dat het einde van de beweging naar boven nadert. Komt de beursindex morgen boven de top 334,9 van vandaag dan neem ik lijn h als doel voor de stijging. U ziet die lijn zowel in de uur- als in de kwartiergrafiek. Lijn h kan dan weerstand vormen. De lijn moet doorbroken worden willen we morgen naar 337,2 terug kunnen keren. Komt het echter van een daling dan neem ik lijn f als doel, waarbij ik de mogelijkheid open houd dat de index door deze lijn zakt en een correctie start.

En dan nog dit...

De enige beurs met een daling op de borden was vandaag de Duitse, al moet u zich bij het woord daling in dit geval niet veel voorstellen.

  • De DAX daalde met 0,02%, de daling was dus miniem. De andere indices sloten echter met winst en dat verschil, waar ik overigens geen verklaring voor heb, was opvallend. Het is lijn d' die de DAX parten speelt. De Duitse markt slaagt er maar niet in om de index naar boven door deze lijn te brengen. Wat niet naar boven gaat moet naar beneden, zo zegt men dan. Dat zou inhouden dat de DAX binnenkort afreist naar lijn d. Ik ben benieuwd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 9 aug 2012, 21.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 aug 09.15u: Sprong naar boven van AEX-index

9 aug 10.00u: Steun bij bovenzijde van het gap

9 aug 11.00u: Gap mag als gesloten worden gezien

9 aug 12.00u: Rond 333,2 vloertje onder de AEX

9 aug 13.00u: AEX terug bij hoogste punt gisteren

9 aug 14.00u: Bodem gevormd rond 50% niveau

PostNL: Na februaristijging weer in een daling

9 aug 15.00u: AEX gestegen naar dalende lijn

9 aug 16.00u: Omgekeerd hoofd schouders patroon

9 aug 17.00u: Index boven top van eergisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven