ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221111

  • De AEX heeft vandaag wederom terrein verloren, wel was het verlies van 0,7% ten opzichte van gisteren beperkt. De index is door de daling wel duidelijker onder het 61,8% niveau gekomen, waarmee de kans dat we deze grens die rond 280 punten ligt definitief doorbreken groter is geworden. Wat telt is zoals ik gisterenavond betoogde het slot van komende vrijdag. De grens mag dan in de daggrafiek doorbroken zijn, dat zal in de weekgrafiek ter bevestiging echter ook nog moeten gebeuren. Dit houd ik uiteraard in de gaten.

  • Zolang we onder 280 koersen is het 76,4% niveau rond 271 als eerstvolgend potentieel steunniveau in deze daggrafiek het doel. Het is het eerste van drie mogelijke richtpunten, zijnde 271, 265,9 en 256,4.

AEX daggrafiek BB 221111

  • De AEX is voor de tweede dag achtereen onder de Bollinger Bands in de daggrafiek gesloten. Dit duurt over het algemeen maar kort, al moet ik bekennen dat het koersverloop van begin augustus deze opmerking onmiddellijk logenstraft. Ik houd desalniettemin rekening met de mogelijkheid van een herstel waarmee we terugkeren binnen de banden, ook al kan ik niet zeggen of dat morgen al zal komen.

AEX uurgrafiek 221111

  • In de uurgrafiek is er sprake van een dalend kanaal, namelijk het kanaal w-w'. Dit kanaal viel me overigens na het sluiten van de beurs pas op, daarom tekende ik het vanmiddag nog niet. We kunnen dit trendkanaal in verband met het mogelijk herstel waar ik bij de vorige grafiek over schreef uitstekend gebruiken. De korte trend is zolang we binnen dit kanaal bewegen of indien we er naar beneden uit zouden breken naar beneden gericht. Een eventuele uitbraak naar boven gevolgd door een stijging boven de stippellijn rond 281 zou echter een herstelbeweging inluiden.

AEX kwartiergrafiek 221111

  • We sloten vandaag wederom op het laagste punt van de dag, het vertrouwen op een goede afloop ontbreekt dus nog steeds op de aandelenmarkt. Dalen we morgen dan kan lijn w eventueel als steunlijn fungeren. Zouden we naar beneden door die lijn breken dan krijgen we wederom een versnelling naar beneden en gaan verder in de richting van de grens 271 die ik aan de hand van de daggrafiek als richtpunt benoemde.
  • Stijgen we dan kan lijn w' weerstand vormen en ervoor zorgen dat we toch weer naar beneden gaan. Zouden we daarentegen naar boven door lijn w' en de top rond 281 breken dan gaan we een herstelfase in met onze aandelenindex.

Resumerend: 

De AEX is opnieuw gedaald en beweegt nog steeds in de richting van het 76,4% niveau 271. Dit is zolang we dalen het eerste richtpunt van drie mogelijke richtpunten in de daggrafiek. De andere twee zijn de niveaus 265,9 en 256,4. De stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands dwingt me evenwel om rekening te houden met een terugkeer binnen de banden, dus met een herstel. Dat zou er komen zouden we in de uur- en kwartiergrafiek naar boven uit het kanaal w-w' breken en boven de top rond 281 zouden geraken. Blijven we in het kanaal of breken we er naar beneden uit dan blijft de neerwaartse beweging waarin de AEX zich bevindt gehandhaafd.

En dan nog dit...

Gisteren toonde ik u dat er in de daggrafiek van de DAX een toppatroon is ontstaan, vandaag wil ik u laten zien dat dit ook in de daggrafiek van de Britse FTSE100 het geval is.

  • Het toppatroon dat is ontstaan is ook hier een hoofd en schouders patroon. Het koersdoel ligt in de buurt van 4950, waar eerder bodems zijn ontstaan in deze grafiek. Het patroon en het doel blijven geldig zolang de FTSE100 onder de neklijn blijft die rond 5350 ligt. Punt van aandacht is het gegeven dat het slot van vandaag precies op het 61,8% niveau van de stijging van vorige maand ligt. Hier kan in principe steun liggen en dus bodemvorming ontstaan. Bodemvorming hier zou ertoe kunnen leiden dat de index niet verder meer daalt naar het doel 4950, de moeite waard dus om het koersverloop de komende dagen op te controleren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 22 nov 2011, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 nov 09.15u: Gestegen, weerstand rond 61,8%

22 nov 10.00u: AEX nogmaals bij 61,8% geweest

22 nov 11.00u: Steun rond het slot van gisteren

22 nov 12.00u: Beurgraadmeter loopt weer op

22 nov 13.00u: Markt werkt aan verder herstel

22 nov 14.00u: AEX gedaald vanaf weerstand 281

22 nov 15.00u: AEX na cijfer uit VS verder gedaald

22 nov 16.00u: Beursindex toch weer opgelopen

22 nov 17.00u: Index lijkt toch weer verder te dalen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven