ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100311

  • Laat ik meteen met het belangrijkste feit beginnen, we hebben lijn f bereikt die vandaag rond 361,8 lag. De AEX is er echter nog niet doorheen gebroken en het omkeerpatroon dat gevormd wordt door de lijnen f en m is daardoor nog niet afgerond. Ik richt me zoals u waarschijnlijk weet al enige tijd op een daling naar en onder lijn f. Van het eerste is het nu gekomen, het laatste staat in mijn optiek nog te gebeuren. De ascending broadening wedge, zoals het patroon f-m heet, wordt over het algemeen namelijk bekroond met een neerwaartse uitbraak.

  • Komt die uitbraak door lijn f er (die morgen rond 362,1 ligt) dan gaan we naar de stippellijn rond 358,2 of lager. Die stippellijn is dan namelijk het eerstvolgende potentiële steunniveau. Het is de grens waar in april 2010 een top ontstond, een niveau dat eind januari omgezet werd in een steunniveau.

  • Vraagt u me of ik er zeker van ben dat de uitbraak morgen plaats vindt dan moet ik u zeggen dat ik dat niet ben. Er is namelijk een gap ontstaan tussen het hoogste punt van de candle van vandaag 364,5 en het laagste punt van gisteren op afgerond 365,7. Gaps worden meestal gesloten en dat vraagt om een terugkeer naar die laatste grens. De markt heeft met het slot boven lijn f de mogelijkheid op zo'n stijging open gehouden. 

AEX daggrafiek BB 100311

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont een middellijn en een onderste lijn die voorzichtig naar beneden buigen. Hieruit kan een dalende trend ontstaan. De dalingspotentie morgen lijkt vanuit deze optiek niet groot, dit omdat we op de onderste lijn gesloten zijn. Uitschieters zijn echter altijd mogelijk, hard maken dat we morgen niet dalen kan ik dus niet.

AEX uurgrafiek 100311

  • Kopende partijen hebben er vanaf 16.00u aardig aan getrokken om een daling te voorkomen. Zij zorgden voor twee hammers, daarmee aangevend dat zij strijden voor een bodem. Morgenochtend zal blijken of die bodem er komt. Stijgen we dan moeten we rekening houden met een poging om de bovenkant van het gap 365,7 te bereiken, iets dat vandaag niet lukte.

AEX kwartiergrafiek 100311

  • In de kwartiergrafiek heb ik lijn r getekend. Dit is een lijn die zich uitstekend laat gebruiken voor de korte termijn. Zolang we onder of op deze lijn staan moeten we rekening houden met een neerwaarts vervolg.
  • Er is in de laatste fase een stijgende wig ontstaan en dat is een voortzettingspatroon dat op een voorzetting naar beneden wijst. Het is echter ondergeschikt aan de bewegingen die beurzen in de VS en Azië vanavond en vannacht zullen hebben. Het geeft echter wel aan dat de markt nog niet alle vertrouwen in een herstel heeft, ook al wist men de index in de slotveiling (de laatste candle) nog net boven de grens 361,8 uit de daggrafiek te houden. Breken we morgen naar beneden uit dan dalen we verder en rekenen af met lijn f in de daggrafiek. Breken we naar boven uit de wig dan doen we dat niet. Ik zal dan vaststellen waar de potentiële weerstandsniveaus liggen, teneinde een inschatting te kunnen maken van de kansen dat we het gap van vanmorgen nog sluiten.

Resumerend: 

We staan op het randje van de afronding van het potentiële omkeerpatroon f-m uit de daggrafiek. Lijn f ligt morgen rond 362,1, sluiten we daaronder dan hebben we daadwerkelijk een uitbraak en volgt een daling naar 358,2 of lager. Er is echter ook nog de mogelijkheid dat we het gap van vandaag alsnog gaan sluiten middels een stijging naar 365,7. Morgenochtend zal direct blijken of de markt een poging daartoe gaat wagen. Dit is namelijk het geval als we in de kwartiergrafiek door lijn r en naar boven uit de wig breken. Verlaten we de wig aan de onderzijde en blijven we zodoende onder lijn r dan dalen we verder. We breken dan alsnog naar beneden uit de stijgende wijder wordende driehoek f-m in de daggrafiek, wat op voorwaarde dat we onder lijn f op 362,1 blijven een vervolg richting 358,2 zou geven.

En dan nog dit...

Het beeld van de AEX-index riep bij mij onmiddellijk de vraag op of de Duitse DAX vandaag uitgebroken is of niet. Die graadmeter stond namelijk net als de onze in de buurt van de onderzijde van een stijgende wijder wordende driehoek.

  • Het antwoord luidt bevestigend, de DAX is naar beneden door lijn p gebroken. Lijn p is de onderste lijn van een enorm patroon, namelijk de stijgende omgekeerde driehoek p-p'. Het is vergelijkbaar met ons patroon f-m, maar dan een maatje groter. De Duitse index wist bij de laatste stijging de bovenkant van het patroon niet meer te bereiken. De uitbraak is echter nog beperkt, laat ik dus waken voor een vroegtijdige conclusie. De herstelmotor in de VS draaide de eerste uren na een slechte opening al redelijk, waarmee de scherpste kantjes van de daling af werden gehaald. Die ontwikkeling zou zich nog voort kunnen zetten. Het laagste punt van de DAX lag vandaag op 7022, komt de index daaronder dan zet de neerwaartse beweging door. De Duitse beurs gaat dan een neerwaartse correctie op de maandenlange stijging maken. Zou de DAX morgen daarentegen boven de hoogste koers van vandaag 7110 komen dan wordt de neerwaartse uitbraak teruggedraaid. Hier is technisch gezien overigens geen reden voor aan te dragen. Er is in deze grafiek vandaag in tegenstelling tot in onze daggrafiek namelijk geen gap ontstaan dat nog aantrekkingskracht heeft. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst donderdag 10 mrt 2011, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 mrt 09.15u: AEX met gap naar beneden gestart

10 mrt 10.00u: Strijd bij voorgaande bodem 362,9

10 mrt 11.00u: AEX teruggekeerd bij onderkant gap

10 mrt 12.00u: Grens 362,9 wordt nu verdedigd

10 mrt 13.00u: AEX-index blijft onder druk staan

10 mrt 14.00u: Steunniveau 362,9 is nog intact

10 mrt 15.00u: Wederom kopers AEX rond 362,9

10 mrt 16.00u: AEX heeft cruciale steunlijn bereikt

10 mrt 17.00u: Poging om boven 361,8 te sluiten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven