ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210611

  • De AEX is vandaag maar liefst 1,4% gestegen. De aandelenmarkt anticipeerde op een stemming in het Griekse parlement waarbij de regering het vertrouwen van dat parlement vraagt. Beleggers nemen gezien hun koopgedrag aan dat de regering de meerderheid van de parlementariŽrs achter zich zal krijgen. Toen ik voor mezelf zocht naar een benaming waarmee ik dit gedrag het beste zou kunnen omschrijven kwam spontaan de term casinobeleggen bij me op. Het is een soort alles of niets spel, waarbij vol wordt ingezet op een positief resultaat voor de regering. Ik houd mijn hart vast voor wat er gebeurt mocht de Griekse regering vanavond daarentegen vallen. De markten nemen een enorme gok.

  • Benoem ik de eerste potentiŽle barriŤres dan kom ik uit bij de dalende lijn l en de reeks toppen rond 338,3. Lijn l ligt morgen rond 338. De dalende trend is intact zolang we onder deze lijn blijven. Breken we er doorheen dan gaat de markt proberen een herstel te bewerkstelligen. De eerstvolgende hindernissen boven 338,3 zouden de stippellijnen rond 340,3 en 343,3 zijn. 

  • Voor wat het belangrijkste niveau onder het slot van vandaag betreft kan ik kort zijn, dat is in deze grafiek de bodem van gisteren 329. Zouden we daar na vandaag onder geraken dan gaat de markt enorm onderuit. De grens 325,3 waar in december 2010 een bodem ontstond zou dan mijn eerste doel worden. Het koersdoel 328 van de vlag r-r' zou in mijn optiek omdat het vlak onder 329 ligt geen rol meer spelen.

AEX daggrafiek BB 210611

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is ook na vandaag nog omlaag gericht. Dit blijft zo zolang we onder de middellijn staan, een middellijn die als we verder zouden stijgen weerstandslijn zou kunnen zijn.

AEX uurgrafiek 210611

  • Welke gok de markt vandaag heeft genomen ziet u in de uurgrafiek. Twee belangrijke weerstandsniveaus werden uitgenomen, namelijk de stippellijnen op 335,4 en 336. Het koersverloop vandaag was overigens om twee redenen opmerkelijk. De eerste reden is dat er vanmorgen wederom een storing was bij beursorganisatie Euronext. Het ging voor de tweede dag op rij mis. Misschien moeten zij eens minder tijd besteden aan expansie en zich wat meer richten op de techniek. Daar is gezien de technische storingen zonder meer ruimte voor verbetering.

  • Opmerkelijk was verder dat er zich vandaag bij elk weerstandsniveau dat we tegenkwamen plots extra vraag voordeed. Er werden keer op keer op de juiste momenten extra orders ingelegd waarmee de beursindex boven die weerstandsniveaus werd getild. Er werd gestuurd op doorbraken, wat zoals ik al vaker heb betoogd een wankele basis is voor een stijging. Ik volg de beweging naar boven daarom kritisch.

  • In deze grafiek ziet u dat de eerste horizontale grens die we tegenkomen bij een vervolg naar boven die rond 338,3 is. Onderweg is er rond 338 nog lijn l in de daggrafiek. Die heb ik in deze grafiek omdat lijnen in een dag- en een uurgrafiek nooit exact gelijk te tekenen zijn niet geplaatst.

AEX kwartiergrafiek 210611

  • Hoe voortvarend de beurs te werk ging ziet u in de kwartiergrafiek. De index sloot op het hoogste punt van de dag, een beter bewijs van het vertrouwen dat men stelt in de uitslag van de Griekse stemming kun je niet krijgen. Beleggers voorzien een voorzetting naar boven en hebben tot het laatste moment van de handelsdag geld in de markt gestoken, naar ik aanneem om daar morgen de vruchten van te kunnen plukken.
  • Benoem ik de eerste steunniveaus die morgen van belang zijn dan kom ik uit op de stippellijnen rond 335,4, 334,2 en 333,3. Andere potentiŽle steunniveaus bepaal ik pas als er zich daadwerkelijk een daling voordoet.

Resumerend: 

Beleggers hebben vandaag ingezet op een voor de Griekse regering gunstige stemming. Een andere term dan de gokterm 'inzetten' kan ik niet gebruiken voor deze houding. De markt liep vooruit op de stijging die morgen wordt verondersteld te volgen als de stemming positief is voor de nieuwe regeringsploeg. Gaan we inderdaad naar boven dan is de dalende lijn l in de daggrafiek die morgen rond 338 ligt de belangrijkste lijn. Zouden we door die lijn breken dan kunnen we ons opmaken voor een wat groter herstel. PotentiŽle weerstandsniveaus vinden we dan achtereenvolgens rond 338,3, 340,3 en 343,3. Bij een daling gelden de grenzen 335,4, 334,2 en 333,3 als eerste mogelijke steunniveaus. Andere van belang zijnde grenzen bepaal ik pas als er daadwerkelijk een daling komt. Het gaat mis op de beurs mochten we onder 329 geraken. Dat zou een vervolg naar 325,3 geven, waar de bodem uit december 2010 eventueel voor steun zou kunnen zorgen.

En dan nog dit...

De Japanse beurs is er vandaag wederom in geslaagd een toppatroon ongeldig te maken. Ik neem u mee naar de daggrafiek van de Nikkei.

  • De Nikkei is net als op 7 juni jongstleden gebeurde teruggekeerd boven de neklijn rond 9405 van het hoofd en schouders patroon dat vorige week vrijdag was ontstaan. Het patroon is wederom ongeldig geworden. Het is de ultieme poging om een daling te voorkomen. Het verloop heeft nu de vorm gekregen van de wig b-b' waarvan de lijnen nu bepalend gaan worden voor de vervolgbeweging. Een doorbraak naar boven door lijn b' betekent dat de dalingsdreiging wordt afgewend, met name als daarop een stijging boven de laatste top rond 9600 volgt. Een uitbraak naar beneden uit de wig zou echter inhouden dat er alsnog een neerwaarts vervolg zou komen in lijn met het hoofd en schouders patroon. Dit zou de grens 8800 tot doel maken. De Japanse markt streeft vooralsnog naar een stijging. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 21 jun 2011, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 jun 09.15u: AEX vanmorgen 0,6% hoger gestart

21 jun 09.30u: Opnieuw een storing bij Euronext

21 jun 11.15u: Nauwelijks reactie op slecht cijfer

21 jun 12.00u: Markt tracht de winst te behouden

21 jun 13.00u: AEX naar boven uit dalende wig

21 jun 14.00u: Extra koopopdrachten bij weerstand

Corio: Vorige maand naar beneden uit wig gebroken

21 jun 15.00u: AEX iets onder stijgende lijn gekomen

21 jun 16.00u: Index stijgt verder vanaf grens 334,2

21 jun 17.00u: Weerstanden eenvoudig doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven