ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030111

  • De aandelenmarkt heeft me vandaag met een sterke start verrast. Ik stond zoals u in de slotanalyse die ik gisteren plaatste heeft kunnen lezen sceptisch ten opzichte van de stijging in december. Ik weet uiteraard niet wat er de komende dagen nog gebeurt, maar vooralsnog was mijn scepsis misplaatst. De AEX boekte op de eerste handelsdag van dit nieuwe jaar namelijk een winst van 1,5%, waarmee de markt zich optimistisch heeft getoond. We bouwen voort op de stijging uit december en doen dat zolang we maar boven de vandaag doorbroken grens 358,2 blijven. Doel op termijn is dan zoals ik gisteren schreef de grens 378,4, het eerste potentiële weerstandsniveau in de weekgrafiek.

  • Zouden we terugvallen onder 358,2 en vervolgens door 354,6 zakken dan wordt het een ander verhaal. Op dit moment is dat gezien de doorbraak naar boven en de laatste twee candles een wat minder aannemelijk scenario. Die twee candles vormen namelijk een bullish separating line en dat is een voortzettingspatroon. Het dient morgen nog wel bevestigd te worden, iets waar mijn aandacht uiteraard naar uit zal gaan.

AEX daggrafiek BB 030111

  • Helemaal zeker is het vervolg naar boven echter nog niet niet. De AEX heeft de bovenste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek bereikt. Deze lijn geldt als potentiële weerstandslijn die een verdere opmars van de beursindex eventueel zou kunnen verhinderen. Morgen zal moeten blijken wat we ten opzichte van deze lijn doen, pas dan is er meer te zeggen.

AEX uurgrafiek 030111

  • Er staat niet alleen in de daggrafiek een voortzettingspatroon, maar ook in de uurgrafiek. Ik doel op de driehoek z-z'. Breken we naar boven uit dit patroon dan wordt het afgerond, waarna we verder omhoog kunnen. Het doel zou in dat geval rond 365 komen te liggen, gebaseerd op het gegeven dat een driehoek zich meestal halverwege een beweging voordoet.

  • Breken we echter naar beneden uit het patroon dan wordt het niet afgerond. Bij die ontwikkeling zullen we moeten gaan volgen waar de volgende korte termijn bodem wordt neergezet. Er zijn zoals de kwartiergrafiek ons leert meerdere niveaus waarop er dan steun gevonden zou kunnen worden.

AEX kwartiergrafiek 030111

  • Mochten we door lijn z zakken dan kan er steun liggen rond 359,1 (23,6% niveau van 354,6 - 360,6), 358,8 (doorbroken top van vorige week woensdag), 358,3 (38,2% niveau), 358,2 (voormalige vandaag doorbroken weerstand), 357,6 (50% niveau) of 356,9 (61,8% niveau). Rond ieder van deze punten kan dan eventueel een volgende bodem ontstaan.
  • Zouden we door 356,9 zakken dan is de kans op een terugkeer naar 354,6, het slot van afgelopen jaar, erg groot.
  • Breken we naar boven door lijn z' en de top van vandaag 360,6 dan loopt de index verder op naar 365, het doel van de driehoek z-z'.

Resumerend: 

De aandelenmarkt is het nieuwe beursjaar met een optimistische toonzetting gestart. De AEX sloot namelijk 1,5% boven het slot van afgelopen vrijdag en brak door het voormalige weerstandsniveau 358,2. Er werden daarbij twee voortzettingspatronen gevormd, een bullish separating line in de daggrafiek en een driehoek in de uurgrafiek. Het patroon in de daggrafiek dient nog bevestigd te worden, dat in de uurgrafiek heeft ter afronding nog een uitbraak naar boven nodig. Komt die uitbraak naar boven er en breken we door 360,6 dan gaan we naar 365, dat is het doel van de driehoek. Dit maakt dan onderdeel uit van een beweging naar 378,4 die dan op termijn kan plaatsvinden. Het is gezien het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands echter niet zeker dat we verder omhoog gaan, daarom kijk ik ook naar het negatieve scenario. Breken we naar beneden uit de driehoek dan wordt het zoeken naar steun. Het punt waar dan een volgende bodem ontstaat wordt bepalend voor de vraag of we dan nog verder stijgen. Niveaus waar dan steun gevonden zou kunnen worden zijn 359,1, 358,8, 358,3, 358,2, 357,6 of 356,9, grenzen die we in de kwartiergrafiek zagen.

En dan nog dit...

Het koersverloop van vandaag maakt me razend nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de komende dagen. Er vloeit in de eerste dag(en) van januari van oudsher nieuw ingelegd geld in de markt en dat bracht vandaag opwaartse druk. Ik ben uiterst benieuwd wat ons dat de komende dagen brengt. Een van de indices die ik met extra belangstelling volg is de DAX, waarvan u de daggrafiek hieronder ziet.

  • In deze index vormde zich de voorgaande maanden de stijgende wijder wordende driehoek p-p', ook wel een 'ascending broadening wedge' genoemd. Dit is een omkeerpatroon, wat reden voor mij was om rekening te houden met een daling. Dat doe ik nog steeds.
  • Ik let na vandaag echter wel scherp op de ontwikkelingen ten aanzien van lijn s die ik zo goed mogelijk langs alle bodems heb getekend die vanaf begin september zijn ontstaan. Het heeft er vooralsnog veel van weg dat deze lijn een daling naar lijn p gaat voorkomen en ervoor gaat zorgen dat de opwaartse trend intact blijft. Bij dit verloop zou het patroon p-p' niet verder meer tot ontwikkeling komen en zou ik dus op het verkeerde paard hebben gewed. Ik ga dus nauwkeurig volgen wat de komende dagen het zwaarst gaat tellen, het patroon p-p' dat een daling voorspelt of de trendlijn s die dit lijkt te gaan voorkomen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 3 jan 2011, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 jan 09.15u: Jaar start met aanval op weerstand

3 jan 10.00u: Top van vorige week is doorbroken

3 jan 11.00u: Steun AEX boven doorbroken grens

3 jan 12.00u: Stijging is niet van risico ontbloot

3 jan 13.00u: In potentie een top in de uurgrafiek

3 jan 14.00u: Steun gevonden op 23,6% niveau

3 jan 15.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

3 jan 16.15u: AEX nog steeds in een driehoek

3 jan 17.00u: Nog geen uitbraak uit het patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven