ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 170211

  • Morgen wordt de dag van de waarheid, zo blijkt uit de daggrafiek van vanavond. De lijnen s en m die samen een wig vormen zijn namelijk zo dicht bij elkaar gekomen dat het morgen van een uitbraak uit het patroon moet komen. De AEX is vandaag al onder lijn s geweest, maar dat werd door kopers teruggedraaid. Bij dit patroon is een neerwaartse uitbraak gebruikelijk, op grond hiervan moet ik dus uitgaan van een uitbraak naar beneden. Lijn m is niet alleen de bovenkant van deze wig, maar ook de bovenste lijn van de stijgende wijder wordende driehoek m-f, een patroon dat bekend staat als een omkeerpatroon. Dit is een extra reden om een daling te verwachten. Het mag echter duidelijk zijn dat het toekomstig verloop zolang we zo dicht bij lijn m staan ongewis is. Lijn m ligt morgen in deze grafiek rond 373,9, lijn s rond 373. We zijn gesloten op 373. Welke kant we ook kiezen, het is maar een kleine stap vooraleer een van beide lijnen doorbroken wordt. Ik neem op grond van het patroon m-f al enige tijd aan dat we een daling naar lijn f gaan krijgen. Daar blijf ik zolang lijn m niet opwaarts doorbroken wordt ook bij. Morgen zal blijken wat deze aanname waard is, want er zal toch echt een daling onder lijn s moeten optreden wil mijn veronderstelling de komende tijd nog uit kunnen komen.

AEX daggrafiek BB 170211

  • Ga ik af op de daggrafiek met Bollinger Bands dan is er een grote kans dat ik ongelijk ga krijgen. De trend is namelijk naar boven gericht en kan dus zeker aanhouden.

AEX uurgrafiek 170211

  • Uit de uurgrafiek wordt duidelijk dat het vandaag aangaande lijn s wel kantje boord is geweest. De AEX is er met drie candles onder geweest, maar kopers wisten de zaak elke keer weer te redden. De index veerde in het laatste half uur uiteindelijk sterk op, waardoor lijn s gehandhaafd bleef als steunlijn. De opwaartse beweging werd gered en kan morgen dus aangehouden worden.

AEX kwartiergrafiek 170211

  • Weerstand vinden we morgen vlak boven het slot van vandaag, namelijk rond 373,1 waar een dubbele top ontstond. Breken we door naar boven dan gaan we verder in de richting van lijn m uit de daggrafiek.
  • Zouden we dalen dan telt maar één lijn en dat is lijn s. Een eventuele daling daaronder zou een eind maken aan de opwaartse beweging, met name als hierop een daling onder de laatste bodem rond 370,9 zou volgen. Dit is namelijk de nieuwste telg uit het patroon van hogere bodems dat we al enige tijd kennen.

Resumerend: 

De beurs voert de spanning tot het uiterste op. Kopers hebben de index vandaag namelijk met veel pijn en moeite boven lijn s weten te houden, waardoor de wig s-m intact gebleven is. Lijn s ligt morgen in de daggrafiek rond 373, lijn m rond 373,9 en dat wil zeggen dat we morgen haast wel een doorbraak door een van beide lijnen moeten gaan zien. Ik ga zoals u uit de slotanalyses van de laatste tijd waarschijnlijk wel bekend zal zijn uit van een daling. We zouden morgen naar beneden door lijn s moeten gaan breken, breken we naar boven door lijn m dan heb ik de verkeerde inschatting gemaakt. Weerstand ligt er morgen rond 373,1, breken we door die grens dan opent de markt de aanval op lijn m. Dalen we daarentegen en belanden we onder lijn s en de laatste bodem rond 370,9 dan doorbreken we de opwaartse beweging en het patroon van hogere bodems, waarop we dan alsnog in de richting van lijn f in de daggrafiek zouden kunnen gaan bewegen.

En dan nog dit...

Laat ik vandaag maar bij de index blijven die ik gisteren besprak, namelijk de CAC40. Ik kan me namelijk voorstellen dat u benieuwd bent naar de stand van zaken met betrekking tot de uitbraakpoging uit de wig waar ik u gisteren over vertelde.

  • Hoewel het lichaam van de candle van vandaag boven lijn p' staat is er nog geen doorbraak. Het slot, hier vanwege het feit dat de candle effen groen is de onderkant van het lichaam, lag namelijk precies op de lijn. We zullen tot morgen moeten wachten voordat we weten of de Franse beursgraadmeter al dan niet naar boven uitbreekt of het patroon toch nog -zoals bij dit patroon te doen gebruikelijk- naar beneden kan verlaten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 17 feb 2011, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 feb 09.15u: Lichte winst in het eerste kwartier

17 feb 10.00u: Nieuwe wigvorm in de grafieken

17 feb 11.00u: De AEX staat nog dichtbij lijn t

17 feb 12.00u: Index naar boven uit wig gebroken

17 feb 13.00u: Bovenkant wig tot dusverre steun

17 feb 14.00u: Vlag, markt voorziet een stijging

17 feb 15.00u: AEX door cijfers VS naar beneden

Heijmans: Na maanden stijgen nu bij 61,8% niveau

17 feb 16.15u: Op en weer neer na cijfers uit VS

17 feb 17.00u: Graadmeter toch weer naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven