ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150211

  • De markt heeft de beursgraadmeter vandaag ondanks een reeks van tegenvallende cijfers met zorg boven het slot van gisteren gehouden. Op elke daling onder dat slot volgde namelijk een reactie van kopende partijen. Zo kon het gebeuren dat de cijfers (teleurstellende groeicijfers uit Duitsland, Frankrijk en Europa en tegenvallende Amerikaanse winkelverkopen) geen nadelige koerstechnische gevolgen hadden. De winst bleef ten opzichte van gisteren echter beperkt tot 0,09%, in dit opzicht hebben de inspanningen van de markt dus niet veel opgeleverd.

  • De ontwikkeling heeft ons echter wel in de buurt van lijn m gehouden. Hierdoor is de markt nog altijd in de gelegenheid het patroon m-f dat al enige tijd op een daling wijst ongeldig te maken, iets dat zou gebeuren als men kans zou zien de AEX boven lijn m te brengen. Zolang we echter onder lijn m staan blijf ik rekening houden met een daling naar en onder lijn f, want dat is bij dit patroon de meest voor de hand liggende ontwikkeling. Het niet vaak voorkomende patroon staat namelijk bekend als een potentieel omkeerpatroon.

AEX daggrafiek BB 150211

  • De daggrafiek met Bollinger Bands laat echter ondanks de matige stijging van vandaag nog steeds een krachtige ontwikkeling zien. De index zou in dit opzicht dus best verder kunnen stijgen. Er is binnen de stijgende trend aan de bovenkant ruimte tot de bovenste lijn, aan de onderkant tot de middellijn.

AEX uurgrafiek 150211

  • Uit de uurgrafiek worden we vandaag niet veel wijzer. Belangrijk zijn morgen de laatste bodem rond 369,3 en de laatste top rond 371, dit zijn de grenzen waar ik om te beginnen op let.

  • Komen we onder 369,3 dan kunnen we eventueel nog steun vinden rond de bodem die gisteren op 369 ontstond en daaronder nog rond 368,9 en 368,3. Zouden we daar doorheen zakken dan keren we terug naar de bodem rond 366,8 of die rond 366,4.

  • Stijgen we boven 371 dan wil dat zeggen dat de markt een nieuwe stijgingspoging doet. De toppen rond 371,4 en 372,1 zijn vervolgens grenzen om mee af te rekenen. Daarboven zouden we naar lijn m gaan.

AEX kwartiergrafiek 150211

  • De kwartiergrafiek toont ons meer detail, maar meer dan de uurgrafiek leert de grafiek ons vandaag niet. Tijd dus om naar het resumé te gaan.

Resumerend: 

De AEX staat door een minieme stijging nog altijd in de buurt van lijn m in de daggrafiek. Hierdoor is het nog steeds niet zeker dat we de daling naar en onder lijn f gaan krijgen die bij dit patroon hoort. We moeten daar zolang we niet naar boven door lijn m zijn gebroken echter wel rekening mee houden. Een patroon is tenslotte een patroon, daar wil ik niet mee marchanderen. Morgenochtend let ik op 371, komen we daarboven dan zijn de grenzen 371,4 en 372,1 de punten die als weerstandsgrenzen dienst kunnen doen. Zouden we afrekenen met die grenzen dan kunnen we door naar lijn m. Tevens richt ik mijn aandacht op 369,3. Komen we daaronder dan zijn er in eerste instantie drie potentiële steunniveaus en dat zijn 369, 368,9 en 368,3. Zouden we daaronder komen dan dalen we naar 366,8 of 366,4. Zo'n ontwikkeling zou een eerste stap zijn in de richting van lijn f in de daggrafiek en het beste aansluiten bij het patroon dat al enige tijd in die grafiek staat.

En dan nog dit...

Bestudering van de weekgrafieken van de CAC40, de BEL20 en de Eurostoxx50 index leert ons dat deze indices bij de toppen staan die begin 2010 ontstonden. Dit verklaart waarom de beurzen vandaag zo hun best deden om de slechter dan verwachte cijfers van zich af te schudden. Vanavond een blik op de Eurostoxx50.

  • Het gaat om de top rond 3045, dat is de te kloppen grens. De Eurostoxx50 staat daar momenteel maar 15 punten onder, wat een ideale gelegenheid tot een doorbraak biedt. Zou zo'n doorbraak zich gelijktijdig in de drie genoemde indices voordoen dan zou dat stevige impuls geven aan de opwaartse beweging die de beurzen momenteel kennen. Deze mogelijkheid wil men uiteraard niet verloren laten gaan, zeker niet omdat indices als de FTSE100, de DAX en ook de AEX de drie al voor zijn gegaan. Dit verklaart de vasthoudendheid waarmee de markten zich vandaag vastklampten aan de eindstanden van gisteren, ook al gaven de bekend gemaakte cijfers daar geen aanleiding toe. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 15 feb 2011, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 feb 09.15u: Slechte cijfers geven geen druk

15 feb 10.00u: AEX gestegen tot 76,4% niveau

15 feb 11.00u: Graadmeter bijna terug bij trendlijn

15 feb 12.00u: AEX-index nog boven stijgende lijn

15 feb 13.00u: Markt houdt winst nog net vast

15 feb 14.15u: AEX na daling direct hoger gestuurd

15 feb 14.45u: Daling door tegenvallende cijfers

15 feb 15.00u: Naar laagste punt van vanmorgen

15 feb 16.00u: Beursindex gewoon weer omhoog

ASMI: Beurskoers staat bijna bij een top uit 2001

15 feb 17.00u: Beurs toont opnieuw veerkracht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven