ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090211

  • Eergisteren tekende ik een nieuwe lijn langs de toppen vanaf december vorig jaar, maar plaatste daar nog wel een vraagteken bij. Dat vraagteken heb ik vandaag vervangen, de lijn is lijn m in bovenstaande grafiek geworden. Dit heb ik gedaan omdat we vandaag gedaald zijn, de daling betekent namelijk dat de lijn eventueel een blijvende rol als weerstandslijn zou kunnen gaan spelen. Een voortzetting naar boven kan er alleen maar komen als we alsnog naar boven door de lijn breken.

  • Lijn m vormt samen met lijn f een stijgende wijder wordende driehoek en dat is een patroon dat bekend staat als potentieel omkeerpatroon. Het komt overigens maar zelden voor. De top rond lijn m kan in het meest negatieve geval uitlopen op een daling naar en onder lijn f, een optie die ik met nadruk open houd. Hier staat tegenover dat er tussen het slot van vandaag en lijn f theoretisch ook nog een hogere bodem zou kunnen ontstaan, een mogelijke ontwikkeling waar ik vanzelfsprekend ook naar zal kijken. Hoe dichter we de komende tijd lijn f echter naderen, hoe groter de kans op een neerwaartse uitbraak en afronding van het patroon m-f wordt.

AEX daggrafiek BB 090211

  • De daling van vandaag betekende in de daggrafiek met Bollinger Bands een terugkeer binnen de banden. Dit is een normale ontwikkeling. Nu de index terug is binnen de lijnen is vanuit deze indicator bezien alles weer mogelijk, dus zowel een stijging als een daling. De trend is naar boven gericht, want de middellijn en de bovenste lijn stijgen.

AEX uurgrafiek 090211

  • In de uurgrafiek is een boeiende situatie ontstaan. Een bodem ter hoogte van bodems van eergisteren en een lagere top hebben ons op het randje gezet van de afronding van een hoofd en schouders patroon. Dit is af zodra er zich een daling onder 368,8 voordoet, wat vervolgens een koersdoel van ongeveer 366,5 zou geven. Lijn l zou in dat geval geen rol meer spelen als steunlijn.

  • Stijgen we morgen daarentegen dan wordt het toppatroon niet afgemaakt, waarop we dan opnieuw naar lijn m zouden kunnen gaan om daar een doorbraakpoging te wagen.

AEX kwartiergrafiek 090211

  • In de kwartiergrafiek ziet u het potentiŽle hoofd en schouders patroon nog eens in vol ornaat. De linkerschouder is eergisteren gemaakt, het hoofd gisteren en de rechterschouder zou morgen kunnen worden afgerond. Ik gebruik de woorden 'zou kunnen' met opzet, want daar is geen garantie voor te geven. Zolang we boven 368,8 en lijn l staan kan de markt zonder meer voor een voortzetting naar boven kiezen.
  • Laat ik daarom ook vertellen waar er weerstand kan liggen, dat is het geval ter hoogte van de laatste top rond 370,5 van vanmiddag. Een stijging boven die grens zou een poging behelzen om de vorming van het hoofd en schouders patroon te voorkomen. Dit is een reŽle mogelijkheid. Zo komt er in de korte termijn grafieken van de S&P500 futures al maanden geen hoofd en schouders patroon meer voor. Kopers leggen dan op het moment dat de rechterschouder er bijna staat extra vraag in de markt en zorgen zo voor een stijging, waardoor afronding van het patroon voorkomen wordt. Dergelijke stijgingen zijn zonder uitzondering scherp, wat komt doordat partijen die op een daling speculeerden verkeerd zitten, moeten draaien en zo ongewild bijdragen aan de beweging naar boven. Kopers hanteerden deze tactiek ook in het jaar 2007 veelvuldig, het is zoals ik gisterenavond al stelde opmerkelijk hoeveel parallellen er zijn met dat jaar. Laat ik echter terugkeren bij het potentiŽle hoofd en schouders patroon in onze kwartiergrafiek en vermelden dat we er goed aan doen pas op dit patroon te handelen zodra we door 368,8 zijn gezakt.

Resumerend: 

De AEX is gedaald, waardoor ik de tijdelijke lijn van de voorgaande dagen om heb kunnen zetten in lijn m. Hierdoor zien we in de daggrafiek nu de stijgende wijder wordende driehoek m-f, een patroon dat in het meest negatieve geval zou kunnen leiden tot een daling naar en onder lijn f. Een patroon is echter pas af als we daadwerkelijk een uitbraak hebben, in het geval van deze driehoek bij een neerwaartse doorbraak door lijn f. Er kan onderweg echter nog een nieuwe bodem boven lijn f worden gemaakt, daarom wil ik niet teveel vooruitlopen op deze ontwikkeling. In de uurgrafiek en de kwartiergrafiek is te zien dat we niet ver verwijderd zijn van de afronding van een hoofd en schouders patroon. Het is af zodra we door 368,8 zakken, wat dan een eerste doel van ongeveer 366,5 zou geven. Er kan zich zolang we boven 368,8 en lijn l koersen echter altijd nog een stijging voordoen, een stijging die doordat velen dan scheef zitten ook scherp kan zijn. Bij een stijging let ik ik in eerste aanleg op de beweging ten opzichte van de laatste top rond 370,5. Zouden we door dat punt breken dan betreft het een nieuwe poging om lijn m in de daggrafiek te bereiken en eventueel te doorbreken.

En dan nog dit...

Gisteren zagen we dat er een grote wig was ontstaan in de daggrafiek van de CAC40. Vanavond wil ik u laten zien dat dit ook in de daggrafiek van de Eurostoxx50 index het geval is.

  • Een wig als deze vormt over het algemeen een voorbode voor een correctie, al moet ik daaraan toevoegen dat het wel raadzaam is te wachten op een neerwaartse uitbraak waarmee het patroon wordt afgerond. In dit geval is er nog een extra gegeven, namelijk de inverted hammer die is ontstaan rond de stippellijn op 3044. Deze lijn loopt door het hoogste punt van 2010 dat in januari van dat jaar werd bereikt. Dit is een potentieel weerstandsniveau en de inverted hammer bevestigt deze weerstand als het ware. De inverted hammer moet op zijn beurt echter weer bevestigd worden door een volgende rode candle, laten we morgen dus gaan kijken of die er komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 9 feb 2011, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 feb 09.15u: Steun op bodem van gisterenmiddag

9 feb 10.00u: AEX opnieuw gedaald naar 369,7

9 feb 11.00u: Beursgraadmeter alsnog gedaald

9 feb 12.00u: AEX is bij grens 368,9 aangekomen

9 feb 13.00u: Index wat opgeveerd vanaf 368,9

9 feb 14.00u: Herstelbeweging met smal kanaal

9 feb 15.00u: AEX-index heeft het kanaal verlaten

9 feb 16.00u: Beurs doet nog een stijgingspoging

9 feb 17.00u: Behoorlijk deel verlies weggewerkt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven