ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221211

  • Wat de markt bij normaal volume begin deze maand niet lukte heeft men vandaag bij dunne handel wel voor elkaar weten te krijgen, de AEX is door de dalende lijn m gebroken. De hoeveelheid verhandelde aandelen bedraagt momenteel zo'n veertig procent van het normale volume. Bij zo'n laag volume is het eenvoudiger om de index in de gewenste richting te krijgen. Daar heeft men handig gebruik van gemaakt om te doen wat eerder niet lukte, namelijk alsnog een doorbraak te realiseren. Trekt u er niet de conclusie uit dat de neerwaartse trend echt achter ons ligt. In januari kan de beurs als het volume weer zoals gebruikelijk is zo weer onderuit gaan, ook al is lijn m doorbroken. Het is een schijnbeweging zoals je die vaker ziet in handelsluwe periodes.

  • Een doorbraak is echter een doorbraak, daar moet ik als technisch analist op voortborduren. De eerstvolgende weerstandsniveaus zijn de top van gisteren 306,9, de stippellijn rond 307,5 en de top van begin deze maand 309,1. Als men er in slaagt het spel op dezelfde wijze te blijven spelen als vandaag dan moeten deze grenzen dit jaar nog uitgenomen kunnen worden, wat dan zelfs een omgekeerd hoofd en schouders patroon in deze grafiek zou kunnen gaan geven. Begin deze week werd al een vlag afgerond die op een voortzetting naar boven wees, dit zou de kroon op het werk zijn dat deze week is verricht.

  • Morgen moet er uiteraard in de weekgrafiek ook een doorbraak tot stand worden gebracht, wil het zover komen. Daarvoor moet er een slot boven 304 in de boeken komen te staan, ik ga uiteraard na of dit gebeurt.

AEX daggrafiek BB 221211

  • De middellijn van de Bollinger Bands is door het koersverloop inmiddels aan het stijgen gegaan, een ontwikkeling waaruit een stijgende trend kan ontstaan. Dit zou gebeuren als de index naar de bovenste lijn zou gaan en deze mee zou nemen naar boven, zoals dat bijvoorbeeld in oktober gebeurde. Zouden we dalen dan kan de middellijn als steunlijn gaan fungeren.

AEX uurgrafiek 221211

  • De winst van vandaag heeft in de uurgrafiek gezorgd voor een bodem bij het 38,2% niveau. Daar eindigden we gisterenavond maar een tiende punt onder, waardoor het niveau nog niet als doorbroken mocht worden beschouwd. Bij dit niveau is nu een volgende bodem neergezet en hieruit vloeit voort dat een voortzetting naar boven de meest waarschijnlijke optie is.

AEX kwartiergrafiek 221211

  • De aandelenmarkt had vandaag nog wel moeite met het 76,4% niveau van de daling van gisteren. Het lukte de markt niet de index blijvend boven dit niveau te brengen. Nemen we deze grens op 305,3 en de top van vanmiddag 305,8 morgen echter alsnog uit dan gaat de AEX naar 306,9 of hoger.
  • Steun lag er rond 304,1, zakken we door deze grens dan staat er een top rond het 76,4% niveau in deze grafiek, waarop dan alsnog een daling zou kunnen volgen. Een eventuele daling onder de bodems rond 300,5 zou uiteraard een negatieve ontwikkeling zijn, waarop we de blik opnieuw omlaag zouden moeten richten.

Resumerend: 

De markt bracht vandaag een doorbraak door lijn m tot stand, bij laag volume lukte wel waar men eerder niet in slaagde. Morgen dienen we boven 304 te sluiten willen we ook in de weekgrafiek een doorbraak door de lijn krijgen. Daarop let ik uiteraard. Mochten we achtereenvolgens onder 304 en 300,5 geraken dan zou dit een negatieve ontwikkeling zijn. Uit de bodem rond het 38,2% niveau in de uurgrafiek vloeit echter voort dat een voorzetting naar boven het meest waarschijnlijk is. Doorbreken we morgen de grenzen 305,3 en 305,8 die ik bij de kwartiergrafiek beschreef dan stijgt de beursindex verder naar 306,9 of hoger. De grens 306,9 is de eerste van drie mogelijke weerstandsniveaus oftewel mogelijke doelen, te weten 306,9, 307,5 en 309,1. Zouden we al deze grenzen uitnemen dan ontstaat er zelfs een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek. Ik sluit niet uit dat we dat patroon dit jaar nog afronden. Bij dunne handel is zoals vandaag maar weer is aangetoond immers alles mogelijk, wat overigens ook geldt voor een eventuele daling onder 304 en 300,5, ook al lijkt dat nu de minder aannemelijke optie.

En dan nog dit...

Laat ik op een dag als vandaag maar eens kijken naar de Eurostoxx50 index, een graadmeter waarin de vijftig grootste Europese aandelen vertegenwoordigd zijn.

  • Het hoogste punt van gisteren lag in de buurt van het 61,8% niveau en dat ligt weer net onder de stippellijn rond 2330 die eerder weerstand vormde. Komt de Eurostoxx50 boven deze laatste grens dan keert de index terug naar de top rond 2400, waarop een doorbraakpoging door dat niveau vanwege de hogere bodem die deze week is ontstaan veel kans van slagen zou hebben. Een eventuele daling onder 2180 zou daarentegen een negatieve ontwikkeling zijn, dat wil ik er om het plaatje compleet te maken nog wel aan toevoegen. Op dit moment kijkt men echter naar boven, dat is gezien de groene candle van vandaag duidelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 dec 2011, 19.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 dec 09.15u: AEX gestart met forse stijging

22 dec 10.00u: Beursindex nog onder dalende lijn

22 dec 11.00u: AEX na cijfer VK door 61,8% grens

22 dec 12.00u: Weerstand gevonden bij 76,4%

22 dec 13.00u: AEX net onder 305,3 blijven liggen

22 dec 14.00u: Grens blijft beursindex parten spelen

Wat u nodig heeft voor de handel (column Beursplaza)

22 dec 15.00u: Druk door tegenvallende groei VS

22 dec 16.00u: AEX licht boven het 76,4% niveau

22 dec 17.00u: Na daling hammer in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven