ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 181010

  • De AEX daalde vandaag aanvankelijk, maar wist toch in het groen te sluiten. De winst bedroeg weliswaar maar 0,08%, maar kijk ik naar het patroon u-u' dat is ontstaan dan biedt de beweging van vandaag vanuit deze daggrafiek gezien perspectief op een vervolg naar boven. Het patroon is namelijk een vlag in wording. Breekt de AEX naar boven uit dan zetten we de beweging naar boven voort en dat zou dan waarschijnlijk in een doorbraak door de laatste top rond 344,4 resulteren. Hierbij past op grond van de uurgrafiek overigens een kanttekening, waarover verderop meer. De daggrafiek geeft in ieder geval voorlopig aanleiding om rekening te houden met een vervolg naar boven. De vlag is overigens pas afgerond zodra de uitbraak naar boven er daadwerkelijk is, dat is nog wel vermeldenswaard.

AEX daggrafiek BB 181010

  • De middellijn van de Bollinger Bands stijgt zoals u in deze tweede daggrafiek kunt zien licht, maar de beweging is nog niet dusdanig sterk dat we al van een stijgende trend kunnen spreken. Het is in dit opzicht dus nog afwachten wat het wordt.

AEX uurgrafiek 181010

  • Wat een vlag in wording is in de daggrafiek blijkt in de uurgrafiek een verhoudingsgewijs erg lang patroon. Je kunt het eigenlijk geen vlag meer noemen. Een vlag hoort namelijk een bescheiden correctie te zijn, zowel qua amplitude als qua tijdsduur. Dit is hier niet het geval. Opmerkelijk is ook dat de lijnen u en u' uit elkaar lopen, iets dat in de daggrafiek niet het geval was. Dit heeft te maken met het tijdstip op de dag waarop toppen en bodems ontstaan, dat kan soms lijnen geven met een afwijkende hellingshoek. Heeft u afgelopen vrijdag de slotanalyse gelezen dan heeft u daarin het dalend kanaal r-r' gezien. Het kanaal u-u' is bijna hetzelfde, alleen de bovenzijde ligt wat hoger. Ik heb de bovenste lijn aangepast om deze grafiek aan te laten sluiten bij de daggrafiek. Deze uurgrafiek maakt me gezien de grootte van het patroon wat minder zeker van een vervolg naar boven. Ik zal mijn reserves loslaten mochten we naar boven uitbreken, laat dat duidelijk zijn.

AEX kwartiergrafiek 181010

  • Komt er een uitbraak naar boven door lijn u' dan let ik nog wel op de ontwikkeling ten opzichte van lijn t'. Deze lijn maakt de situatie samen met lijn t namelijk nog wat gecompliceerder. De lijnen t en t' vormen samen een wijder wordende driehoek en dat is een omkeerpatroon. Het is afgerond zodra er zich een neerwaartse uitbraak voordoet, dus een daling onder lijn t.
  • Ik zoek morgen bevestiging in de beweging ten opzichte van het steunniveau 341,4 dat vandaag is ontstaan. Een daling onder 341,4 geldt als bevestiging van het neerwaartse scenario. We gaan dan naar lijn t, waar we vervolgens dan ook doorheen zouden kunnen zakken.
  • Zolang we ons boven 341,4 bevinden is de kans dat we stijgen en door de lijnen u' en t' breken aanwezig. Maken we korte metten met deze lijnen dan vallen we de weerstand rond 343,3 en eventueel 344,4 aan. Op 344,4 is vorige week de laatste top ontstaan, zoals u desgewenst in de daggrafiek kunt zien.

Resumerend: 

Het beeld in de grafieken is niet eenduidig. Aan de ene kant hebben we de daggrafiek die wijst op een voortzetting naar boven, aan de andere kant hebben we de uurgrafiek en de kwartiergrafiek die dit ontkrachten. Belangrijk zijn in elk geval het steunniveau 341,4 en de lijnen u' en t' in de kwartiergrafiek. Breken we naar boven door de lijnen u' en t' dan zetten we de beweging naar boven voort, wat uitmondt in een poging om de weerstand rond 343,3 en 344,4 uit te nemen. Belanden we onder 341,4 dan dalen we af naar lijn t. Hierbij is er een kans is dat we vervolgens naar beneden door deze lijn breken, daarmee het omkeerpatroon afronden en de daling vervolgen.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag liet ik u met een daggrafiek van de DAX zien dat deze index op overtuigende wijze door eerder gevormde toppen was gebroken. Er was op dat moment nog één lijn die een verdere opmars in de weg zou kunnen staan. Die lijn is doorbroken, zoals u in onderstaande daggrafiek van de Duitse beursgraadmeter kunt zien.

  • Het ging om lijn n', de lijn die nu lichtgrijs in de grafiek is getekend. Deze lijn was een mogelijk obstakel in de weg naar boven, een obstakel dat nu genomen is. De reeks toppen van mei tot en met september bevonden zich ter hoogte van het 61,8% niveau van de daling 8100 - 3589, een daling die buiten deze grafiek valt. De doorbraak maakt een terugkeer naar 8100 aannemelijk. mits de DAX boven de stippellijn rond 6330 blijft. De index zal eerdaags nog wel terugvallen in de richting van deze stippellijn, dat is althans na een doorbraak als deze de gebruikelijke ontwikkeling. Behalve de stippellijn op 6330 kan in dat geval ook lijn o nog steun vormen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 18 okt 2010, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 okt 09.15u: AEX naar onderkant kanaal gedaald

18 okt 10.00u: Onderkant kanaal tot nog toe steun

18 okt 11.00u: AEX hoger vanaf onderzijde patroon

18 okt 12.00u: Sterk herstel van beursgraadmeter

18 okt 13.15u: Top AEX voordat lijn r werd bereikt

18 okt 14.00u: Index weer niet bij lijn r gekomen

Fugro: Aandeel nadert top uit april van dit jaar

18 okt 15.00u: AEX staat aan bovenkant kanaal

18 okt 16.00u: Markt blijft streven naar uitbraak

18 okt 17.00u: Nieuw patroon ontstaan na uitbraak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven