ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 120210

 • De AEX-index is vorige week naar beneden uit het trendkanaal x-a gebroken, wat normaal gesproken de start van een correctieve beweging betekent. Die beweging is deze week nog niet ingezet, want de beurs boekte een lichte winst. Ik neem echter op voorwaarde dat de AEX onder lijn a blijft aan dat de beweging omlaag de komende weken alsnog vorm krijgt. Mogelijke doelen bepaal ik op twee manieren, namelijk aan de hand van de Fibonacci theorie en met behulp van voorgaande bodems.

 • Om met de Fibonacci theorie te beginnen, hier hebben we vier mogelijke richtpunten. Het gaat om de magenta stippellijnen rond 310 (23,6%), 288(38,2%), 270(50%) en 252(61,8%). Het betreft vier Fibonacci niveaus van de stijging 195 - 345,6. De beursindex is momenteel onderweg naar het 23,6% niveau rond 310 dat ik als eerste doel heb. Vanwege het feit dat correcties over het algemeen 38,2% of meer van de voorgaande beweging terugdraaien ga ik echter ernstig uit van een daling naar het 38,2% niveau rond 288 of lager.

 • Andere mogelijk richtpunten vinden we rond oude bodems op 297 en 241. Zouden we dus door 310 zakken dan kunnen we ons niet direct richten op 288, maar moeten allereerst gaan kijken wat er rond 297 gebeurt.

 • Het slechtst denkbare scenario is dat waarin de index de komende maanden door het hele rijtje steunniveaus (310, 297, 288, 270, 252, 241) zakt. Dat zou namelijk een terugkeer naar 195 punten betekenen, in welk geval de kans op een daling onder dat niveau erg groot zou zijn. De grens 241 is dus van wezenlijk belang, daar mogen we niet onder belanden omdat anders het risico groot is dat we door 195 punten zakken.

 • Het feit dat we deze week in geringe mate zijn gestegen dwingt me om ook rekening te houden met de mogelijkheid dat we niet meer verder dalen. Ik let de komende weken scherp op het koersverloop ten opzichte van lijn a. Zouden we terugkeren boven die lijn dan gaat de correctieve beweging waarover ik in de vorige vier punten schreef niet door en moet de blik weer naar boven worden gericht.

AEX daggrafiek 120210

 • De candle die als laatste in de daggrafiek is ontstaan betreft een zogenaamde engulfing bearish line. De candle omvat een groot deel van de candles van de voorgaande dagen, in ieder geval de lichamen ervan. Dit vormt een aanwijzing dat een daling aanstaande is. Een patroon uit de candlestick techniek dient echter altijd bevestigd te worden en dat is nog niet gebeurd. Zekerheid omtrent een vervolg omlaag hebben we dus nog niet.

 • Volgt er toch nog een stijging dan kan de eerder doorbroken lijn a weerstand vormen, dat is althans het meest aannemelijke scenario. Lijn a loopt de komende week van ongeveer 322,9 op maandag naar 325,1 op vrijdag.

 • Beland de index echter onder de laatste candles, dus onder 314, dan ligt een vervolg naar 310 voor de hand. Zouden we daar doorheen zakken dan dalen we af naar 297 waar de beursgraadmeter vorig jaar een dubbele bodem vormde.

AEX daggrafiek BB 120210

 • De daggrafiek met Bollinger Bands zegt momenteel niets over het vervolg. Er is zowel een daling naar de onderkant van de banden als een stijging naar de middellijn mogelijk. De trend is in ieder geval omlaag gericht, wat zo blijft zolang de AEX niet boven de middellijn komt.

AEX uurgrafiek 120210

 • In de uurgrafiek is de laatste dagen een verontrustend patroon ontstaan, namelijk een wijder wordende driehoek. Dit patroon is een teken van toegenomen onrust en strijd. De bewegingen omhoog en omlaag worden voortdurend groter, een gegeven waaruit blijkt dat de strijd tussen kopers en verkopers met de dag heftiger wordt zonder dat een van beide partijen de overwinning kan claimen. Op iedere beweging volgt een grotere contraire beweging, noch kopers noch verkopers laten zich dus door de tegenstander in de hoek drijven en slaan steeds harder terug. Dit kan maar op één manier aflopen, namelijk met de capitulatie van een van beide partijen. Je krijgt dan een snelle en grote beweging. Ik neem vanwege de voorafgaande daling onder lijn a vooralsnog aan dat we het patroon naar beneden zullen verlaten, maar kan u daaromtrent uiteraard geen zekerheid bieden. Het is raadzaam te wachten op de uitbraak en er dan pas op de handelen, iets dat trouwens geldt voor ieder patroon dat zich in een grafiek ontwikkelt.

AEX kwartiergrafiek 120210

 • De onrust die spreekt uit de driehoek e-e' komt terug in onvoorspelbaarheid van het koersverloop binnen het patroon. Zo ontstond er vrijdagmiddag aanvankelijk een op een stijging wijzend omgekeerd hoofd en schouders patroon met de neklijn op 317,2, een patroon dat echter meteen daarop werd omgezet in een vlag duidend op een daling. Het sentiment kan erg snel draaien in een markt als deze.
 • Gevaarlijk bij dit patroon zijn de lagere bodems en hogere toppen. Je bent als belegger bij iedere lagere bodem geneigd om te stellen dat er een daling gaat volgen, terwijl je bij een hogere top juist de neiging zult hebben van een stijging uit te gaan. Handel je hier echter op dan ga je de mist in, want dan zit je aan beide kanten fout. Vele beleggers komen dan ook in moeilijkheden als er zich een patroon als dit voordoet.
 • Optiebezitters die een longpositie hebben (hetzij in puts, hetzij in calls) hebben eveneens een probleem, want zij zien hun tijdswaarde weglopen zonder dat de markt een beslissing neemt. Zij denken bij iedere doorbraak goed te zitten, maar de index komt steeds weer terug waardoor hun situatie alleen maar slechter wordt. Het is al met al een van de lastigste situaties denkbaar. Enfin, hopen maar dat de beursindex zo snel mogelijk uitbreekt, want dan is er helderheid. Dit patroon komt gelukkig maar zelden voor.

Resumerend: 

De AEX brak vorige week naar beneden uit het kanaal x-a, wat is vooralsnog zie als het startpunt van een correctie. Mogelijke steunniveaus voor deze correctie vinden we rond 310, 297, 288, 270, 252, 241. Zouden we onder al deze niveaus terechtkomen dan gaat het fout, want dan keren we terug naar 195 punten of lager. De daling onder 195 punten is het meest negatieve scenario, laten we hopen dat het zich niet zo ontwikkelt. In ieder geval staan we momenteel nog een heel eind boven het laatste steunniveau 241 en hebben dus nog alle gelegenheid om dit scenario te voorkomen. De beursgraadmeter is onderweg naar 310 punten, maar een daling naar 297 of 288 lijkt gezien het feit dat een correctie over het algemeen 38,2% of meer bedraagt geloofwaardig. Het vervolg naar 310 of lagere standen vindt plaats zodra we naar beneden uit de wijder wordende driehoek in uurgrafiek en kwartiergrafiek breken. Verlaten we de driehoek echter aan de bovenkant dan gaat de AEX proberen terug te komen boven vorige week doorbroken lijn a in de daggrafiek. Deze lijn loopt deze week van 322,9 op maandag naar 325,1 op vrijdag. Een doorbraak door die lijn a zou betekenen dat er geen verdere correctie meer komt, de markt richt dan namelijk de blik weer naar boven. Aannemelijker bij een stijging is echter dat de lijn wel weerstand vormt en het ook na een stijging naar lijn a nog van een neerwaarts vervolg komt.

En dan nog dit...

De Dow Jones is de afgelopen week steeds weer teruggekeerd boven de 10.000 punten grens, hoewel ik een daling naar 9725 op 5 februari jongstleden het meest waarschijnlijk achtte. Vandaag wil ik kijken of ik desondanks vast kan houden aan het doel.

Dow Jones daggrafiek 120210

 • Mijn antwoord kan kort zijn, ik houd vast aan mijn verwachting dat de Dow Jones naar 9725 of lager zal gaan. Er is namelijk een stijgende wig ontstaan en dat patroon geeft aan dat een daling waarschijnlijk is. Ik laat de verwachting los op het moment dat de Dow naar boven uit het patroon breekt, komt er echter een uitbraak naar beneden dan acht ik dat een bevestiging van mijn koersdoel. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst zaterdag 13 feb 2010, 13.58u)

 

Op vrijdag verschenen de volgende updates:

12 feb 09.30u: Speciaal patroon in kwartiergrafiek

12 feb 10.00u: AEX staat nog bovenin het patroon

12 feb 11.00u: Verder gedaald binnen de driehoek

12 feb 12.00u: Poging om een bodem te vormen

12 feb 13.00u: Weer terug boven slot van gisteren

Air-France-KLM: Afgerond voortzettingspatroon

12 feb 14.00u: AEX-index afgelopen uur weer lager

12 feb 15.00u: Uiterst lastig te analyseren verloop

12 feb 16.00u: AEX beweegt nog steeds omlaag

Update van 17.00u is vervallen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven