ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 241210

  • We kunnen als we naar de vier candles kijken die deze maand tot dusverre zijn ontstaan de conclusie trekken dat de aandelenmarkt er met een eindsprint alles aan heeft gedaan om het beursjaar nog wat aanzien te geven. Er zit door dit eindspel toch nog wat bonus aan voor hen die daarvoor in aanmerking komen, waarmee de markt de verdenking op zich laadt deze stijging alleen vanuit dit perspectief tot stand te hebben gebracht. We zullen het in januari weten. Gaan we dan namelijk weer naar beneden dan was de winst van december gebakken lucht en bedoeld om de kas nog wat te spekken. Stijgen we in januari daarentegen verder dan heb ik het te zwartgallig beoordeeld en handelde de markt waarlijk vanuit optimisme. We zullen zien.

  • Feit is dat we op een steenworp staan van het hoogste punt 358,2 van dit jaar dat in de maand april werd bereikt. We zouden deze top volgende week eventueel nog kunnen bereiken en vanwege de geringe afstand die nog te overbruggen is zelfs nog kunnen doorbreken. Bij laag volume is een dergelijke beweging realiseerbaar, als men tenminste zo voortvarend te werk blijft gaan als de afgelopen weken.

AEX daggrafiek 241210

  • In de daggrafiek is vandaag voor het eerst een rode candle neergezet. Het verlies bedroeg echter maar 0,08% en kan dus nauwelijks de titel verlies dragen. We kunnen er geen conclusie uit trekken ten aanzien van de beweging van de komende week.

AEX daggrafiek BB 241210

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan zowel een stijging als een daling volgen. Er is sprake van een krachtige opwaartse trend, een trend die intact blijft zolang de AEX boven de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 241210

  • De beursindex kent na de Kerstdagen twee belangrijke grenzen, namelijk de stippellijn rond 355,8 en die rond 357,1. Geraken we onder 355,8 dan gaan we een correctieve fase in met de beurs. Komen we boven 357,1 dan is dat daarentegen niet het geval, we gaan dan naar 358,2 of hoger.

AEX kwartiergrafiek 241210

  • Marktparticipanten waren het in de laatste candles van vandaag zoals u ziet niet met elkaar eens. Een deel van de markt probeerde de AEX terug te brengen boven het slot van gisteren, een ander deel zag daar geen heil in. Het leverde weerstand op rond 356,3 en steun iets onder de stippellijn rond 355,8, namelijk op 355,7.
  • Breken we volgende week naar boven door 356,3 dan gaan we naar alle waarschijnlijkheid proberen de grens 357,1 te bereiken en eventueel te doorbreken. Dat zou een fraai einde aan het beursjaar geven.
  • Zakken we door 355,7 dan gaan we naar 355,3 of lager. Op 355,3 vonden we op 21 en 22 december jongstleden steun, wat wil zeggen dat niet bij voorbaat te zeggen is of we dan nog verder dalen. De conclusie is gerechtvaardigd dat we eigenlijk pas bij een daling onder 355,3 zeker weten een correctieve fase in te gaan.

Resumerend: 

De beurs heeft met vier groene candles in de weekgrafiek een fraaie eindsprint ingezet. Ik houd er rekening mee dat het om bonus jagen ging, maar misschien zie ik het wel te negatief. In januari zal blijken wat het was. Stijgen we dan verder dan was het waarlijk optimisme dat de beurs motiveerde, dalen we in het nieuwe jaar echter dan was het eigenbelang dat de kooplust dreef. We hebben dit jaar nog ťťn beursweek te gaan waarin het volume laag zal zijn en het met de AEX dus alle kanten op kan. PotentiŽle steun ligt er rond 355,7 en 355,3. Zouden we onder beide grenzen komen dan krijgen we een correctieve fase. PotentiŽle weerstand vinden we rond 356,3 en 357,1. Weet de beurs met deze grenzen af te rekenen dan gaat de AEX naar 358,2 of misschien zelfs hoger, wat een spetterend einde van het beursjaar zou geven. Welk van de twee opties het wordt kan ik u niet vertellen, wel dat de kans op een correctie bij iedere groene candle in de weekgrafiek groter wordt. 

En dan nog dit...

U zult het in de laatste beursweek van het jaar zonder mijn analyses moeten doen, want ik neem een week vakantie. De komende week zullen er geen updates, grafieken of slotanalyses verschijnen op deze site. Ik maak een uitzondering voor de slotanalyse van vrijdag 31 december aanstaande, want die zal ik wel schrijven en in de loop van de vrijdagmiddag plaatsen. Rest me om u vanaf deze plaats prettige Kerstdagen te wensen en een fijne jaarwisseling. Ik hoop u op vrijdag 31 december in de middag als bezoeker op mijn site aan te mogen treffen, zo niet dan graag tot volgend jaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 24 dec 2010, 16.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 dec 09.15u: Niet veel beweging meer in AEX

24 dec 10.00u: Beursindex bij het slot van gisteren

24 dec 11.00u: Licht gedaald, maar veel is het niet

24 dec 12.15u: AEX bij laagste punt van gisteren

24 dec 13.00u: Beursindex is niet verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven