ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221210

  • De AEX-index is vandaag 0,01% hoger geopend. Dit heeft in de daggrafiek een nieuwe groene candle opgeleverd, maar veel betekenis heeft dat vanwege de minieme winst niet. De candle van vandaag is een candle met een smal lichaam dat ongeveer middenin de candle ligt. Het gaat om een zogenaamde doji, een teken van twijfel. De vaart naar boven raakt er zo langzamerhand uit, want de markt wist vandaag niet meer door te bijten naar boven. Morgen zijn de bovenkant en de onderkant van de doji belangrijk. Boven 357,1 gaan we verder naar 358,2, onder 355,3 gaan we een neerwaartse correctie zien.

AEX daggrafiek BB 221210

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog altijd sterk. De bovenste lijn en de middellijn lopen hard omhoog en dat wijst op een krachtige opwaartse trend. Deze trend blijft van kracht zolang we met de AEX boven de middellijn blijven. We kunnen voor wat deze indicator betreft zowel naar boven als naar beneden.

AEX uurgrafiek 221210

  • In de uurgrafiek is enige verzwakking te zien. Er is namelijk een nieuwe lijn ontstaan, lijn y, die samen met lijn v de vorm van een wig heeft. Dit brengt een kans op een neerwaartse doorbraak door lijn v met zich mee. Zo'n wig is namelijk vaak een voorbode van een omslag.

AEX kwartiergrafiek 221210

  • Het is morgen echter niet alleen lijn v die telt, ook de stippellijn rond 355,3 speelt een rol. Hier vond de index namelijk twee dagen achtereen steun. Zouden we door lijn v zakken dan komt er pas echt een omslag als we vervolgens ook door 355,3 zouden zakken.
  • Breken we in tegenstelling tot het vorige scenario naar boven door lijn y dan gaan we verder naar de top van dit jaar 358,2.

Resumerend: 

Een doji in de daggrafiek en een wigvorm in de uurgrafiek geven aan dat het voor dit moment mogelijk gedaan is met de opmars van de AEX-index. De wig kan namelijk een voorteken zijn van een omslag. Die komt er als we naar beneden door lijn v zouden breken en vervolgens ook onder het steunniveau 355,3 zouden geraken. Een nieuw koersdoel voor die mogelijke ontwikkeling wil ik u overigens niet geven, dat doe ik mocht het inderdaad zover komen. Zolang we niet door lijn v en 355,3 zijn gebroken is er immers nog een kans op een voortzetting naar boven. Breken we naar boven door lijn y in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek dan gaan we naar 358,2, het hoogste punt van dit jaar dat in april werd bereikt.

En dan nog dit...

De Dow Jones heeft vorige week te maken gehad met een weerstandsniveau dat iets boven de vorige top uit november lag, maar is daar doorheen gebroken.

  • De Dow ondervond ondanks de stijging boven de novembertop vorige week rond 11520 moeite om verder te stijgen. Die grens is gisteren niet alleen doorbroken, maar de index neemt er vandaag ook meer afstand van. De Dow stond er om 18.30u met een stand van 11566 duidelijk boven. Het is duidelijk dat de Amerikaanse aandelenmarkt verder gaat met het bijeensprokkelen van kleine stukjes terreinwinst. De Dow zal nu boven 11520 moeten blijven om een en ander te bestendigen.
  • Een punt van aandacht is de indicator die ik onder de grafiek heb geplaatst, de RSI. De huidige stand van deze indicator ligt aanmerkelijk onder de stand die begin november werd bereikt. Dit verschijnsel heet divergentie en is vaak een voorteken voor topvorming. Laat u daarbij overigens leiden door het koersverloop en niet door deze indicator. Er moet eerst een duidelijke top zichtbaar worden in de grafiek van de Dow zelf. Die kan bij wijze van spreken vandaag ontstaan, maar dat kan ook nog enkele dagen duren. Het is echter wel zaak om attent te zijn op deze mogelijkheid. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 22 dec 2010, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 dec 09.15u: Licht positieve start AEX-index

22 dec 10.00u: Stijging beursindex hield niet aan

22 dec 11.00u: Steunniveau 355,3 intact gebleven

Logica: Aangekomen bij potentieel weerstandniveau

22 dec 12.00u: AEX is terug bij top van vanmorgen

22 dec 13.00u: Top rond 356.7 is niet doorbroken

22 dec 14.00u: Grens is nog altijd niet uitgenomen

Reed Elsevier: Steun gevonden bij onderkant vlag

22 dec 15.00u: 356,7 al vůůr cijfers doorbroken

22 dec 16.00u: AEX nog steeds boven stijgende lijn

22 dec 17.00u: Beursgraadmeter door de lijn gezakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven