ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 021210

  • Wat voor krachten er zich plots meester hebben maakt van de markt weet ik niet, maar de opmars die de AEX de afgelopen twee dagen heeft gemaakt is enorm. Gisteren een winst van 2,6% en vandaag kwam daar nog eens 1,7% bovenop. Het lijdt geen twijfel dat er grote partijen aan het beursroer zijn gekomen. De AEX moet en zal in de maand december kennelijk naar boven.

  • De AEX is op zeer overtuigende wijze naar boven uit het kanaal e-e' gebroken. Het eerste potentiŽle weerstandsniveau dat we nu tegenkomen is een oude bekende, namelijk de stippellijn rond 343,3. We braken daar vorige maand twee maal doorheen, maar keerden beide keren terug op onze schreden. Het is nu wederom een belangrijke barriŤre die we zullen moeten nemen willen we verder omhoog kunnen gaan. Zouden we door 343,3 breken dan kunnen we de toppen rond 347,4 en 348,8 aan gaan vallen.

AEX daggrafiek BB 021210

  • De AEX-index is in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn gesloten, wat een vervolg naar de bovenzijde van het patroon mogelijk maakt. U moet de waarde van de middellijn overigens niet overschatten, want er zijn nogal vaak kortstondige bewegingen door die lijn heen. De beursgraadmeter kan op grond van de stand boven de middellijn in principe echter verder stijgen.

AEX uurgrafiek 021210

  • Belangrijker is het omkeerpatroon dat vandaag in de uurgrafiek tot stand gekomen is. Het gaat om een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel van 353,4 punten. Het patroon suggereert met dit doel dat de index door de besproken weerstandsniveaus 343,3, 347,4 en 348,8 zou gaan breken. Ik wil daar vooraf echter niet op speculeren en spring van niveau naar niveau. Mijn vizier gaat dus eerst naar 343,3, want die lijn is zoals we in de daggrafiek zagen cruciaal.

  • Uiteraard houd ik ook de ontwikkeling ten opzichte van de neklijn rond 339,4 in de gaten. Zouden we namelijk terugkeren onder deze grens dan wordt het omkeerpatroon ongeldig, waarop we dan toch weer aan een daling zouden moeten gaan denken. Je mag na de doorbraak door 339,4 waar drie voorgaande toppen lagen echter veronderstellen dat er steun gaat liggen rond die grens. Oude weerstand zou nieuwe steun moeten worden. Zolang de beurs hieraan blijft beantwoorden ziet het er positief uit voor aandelen.

AEX kwartiergrafiek 021210

  • Heeft u een blik geworpen op de kwartiergrafiek dan zal u ongetwijfeld de lange reeks groene candles van vanmiddag zijn opgevallen. De markt zette hiermee een uiterst krachtige prestatie neer, kopende partijen hebben hun visitekaartje afgegeven. Het bracht ons midden tussen de grenzen 343,3 en 339,4 waar we morgen allereerst op moeten letten. Rond 343,3 kan weerstand liggen, rond 339,4 steun.

Resumerend: 

De markt heeft de afgelopen twee dagen een indrukwekkende herstelbeweging neergezet. De AEX is in de daggrafiek met kracht naar boven uit het dalend kanaal e-e' gebroken. Verder is in de uurgrafiek een groot omkeerpatroon neergezet dat als koersdoel de waarde 353,4 heeft. Er zijn echter drie potentiŽle weerstandsniveaus waar ik zonder meer rekening mee wil houden, namelijk 343,3, 347,4 en 348,8. Daar moeten we doorheen willen we naar 353,4 kunnen gaan, om te beginnen dus door 343,3. Zouden we die hindernis nemen dan geeft dat ruimte voor een aanval op 347,4 of 348,8. Steun zou er moeten liggen rond 339,4, de neklijn van het hoofd en schouders patroon. Zouden we namelijk terugkeren onder die grens dan zou het patroon ongeldig worden, wat uiteraard een negatieve ontwikkeling zou zijn.

En dan nog dit...

Er doen zich momenteel onalledaagse ontwikkelingen voor in de daggrafieken van de indices wereldwijd. Laat ik er een uitpakken, namelijk die in de daggrafiek van de FTSE100 index.

  • De Britse beursgraadmeter brak eerder deze week naar beneden uit het kanaal s-s', maar keerde gisteren al weer terug in het patroon. De nieuwe bodem noodzaakte me om de nieuwe lijn t te tekenen. Deze lijn vormt nu samen met lijn s' het oplopend kanaal en heeft de plaats ingenomen van lijn s. De opwaartse trend bleef op deze manier ondanks de daling onder deze lijn toch behouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 dec 2010, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 dec 09.15u: Optimisme troef bij de opening

2 dec 10.00u: Openingswinst AEX snel verdwenen

2 dec 11.00u: De AEX is al weer verder gestegen

2 dec 12.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

2 dec 13.00u: Wig blijkt niet uitgekomen te zijn

2 dec 14.00u: AEX weer terug bij 61,8% niveau

2 dec 15.00u: Geen extra stimulans door ECB

2 dec 16.00u: AEX weer terug bij Fibonacci grens

2 dec 17.00u: Groot omkeerpatroon in AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven