ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140410

  • De AEX heeft vandaag 0,6% terreinwinst geboekt en zo de opwaartse beweging intact gehouden. Er ligt nog weerstand rond de top die eergisteren rond 358,2 ontstond, daarboven zou lijn t' het doel van de stijging worden. Lijn t' ligt morgen rond 361,2.

  • Tegenover het optimisme dat de markt ten toon spreidt staat echter wel dat we ons in een patroon met een wigvorm bevinden. Lijn t is de onderkant en lijn t' de bovenkant hiervan. Een dergelijke wigvorm resulteert erg vaak in de start van een correctie. Het patroon wordt ook wel een ending diagonal genoemd. We doen er op grond van dit patroon goed aan de kans op een daling niet af te schrijven en dus zowel de optie van een stijging als die van een daling open te houden.

AEX daggrafiek BB 140410

  • De Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek geven nog altijd een erg stevige stijgende trend aan, het hoeft op basis van deze grafiek dus geenszins van een daling te komen.

AEX uurgrafiek 140410

  • De uurgrafiek geeft momenteel al evenmin reden om van een daling uit te gaan. We maakten vanmorgen een sprong naar boven en vonden gedurende de dag steun rond 356,2. Zolang we daar maar boven blijven kunnen we verder omhoog. De punten die moeten worden uitgenomen zijn de top van vandaag rond 357,9 en die van eergisteren rond 358,2.

AEX kwartiergrafiek 140410

  • Aandachtspunt is morgen de eventuele vorming van een hoofd en schouders patroon. Dat patroon wordt afgerond mochten we onder de stippellijn rond 356,2 komen, een beweging die een koersdoel van 354,4 zou geven.
  • Stijgen we morgen boven 357,9 dan wordt het patroon echter niet afgerond, wat het gevaarlijk maakt om al van een daling uit te gaan. Het hoofd en schouders patroon ontwikkelt zich immers niet als we de laatste top uitnemen. Komen we boven die grens en 358,2 dan gaan we zoals u in de daggrafiek zag verder naar 361,2.

Resumerend: 

De beurs heeft de krachtige stijgende trend waarin we ons getuige de Bollinger Bands bevinden ook vandaag weer aangehouden. De AEX boekte winst en heeft nog maar één weerstandsniveau om mee af te rekenen en verder naar boven te gaan. Komen we boven het hoogste punt van vandaag 357,9 en de laatste top rond 358,2 dan stijgen we verder naar lijn t' in de daggrafiek rond 361,2. De stippellijn rond 356,2 mag zich morgen echter ook in mijn aandacht verheugen, dit omdat een daling eronder de vorming van een toppatroon zou inhouden met een koersdoel van 354,4. Let wel, dit patroon is nog niet afgerond en hoeft er dus niet noodzakelijkerwijs te komen, ik noem slechts de mogelijkheid. Dat doe ik ook omdat we ons in de daggrafiek in een wigvormig koersverloop bevinden, wat op een zeker moment kan uitmonden in een omslag en de start van een correctie. Daar wil ik dus hoewel we ons in een stijgende trend bevinden voortdurend alert op blijven.

En dan nog dit...

Intel maakte gisterenavond haar kwartaalcijfers bekend en die cijfers overtroffen de verwachtingen. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq maakte letterlijk een sprong van vreugde.

  • Met die sprong van vreugde bedoel ik het gap dat direct bij opening ontstond. Gaps worden in algemene zin meestal gesloten en dat vormt aanleiding voor mij om voor alle zekerheid rekening te houden met een scenario waarin de Nasdaq nog terugkeert naar het hoogste punt van gisteren rond 2468 of lager. Ik doe dat altijd na de vorming van een gap. De daling naar 2468 zal zich vandaag naar ik verwacht echter niet meer voordoen, want het sentiment is aan het begin van de avond nog erg sterk. Ik neem voorlopig daarom aan dat de beweging morgen gaat volgen. Zo'n daling hoeft de trend waarin de index zich bevindt geen geweld aan te doen, die blijft intact zolang de Nasdaq zich maar boven lijn f handhaaft. De index heeft in het verleden overigens niet alle gaps gesloten, zoals deze zelfde grafiek ons leert. Dat maakt het alleen maar spannender om te zien of het ditmaal toch gebeurt zoals ik veronderstel. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 14 apr 2010, 19.09u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

14 apr 09.15u: Opnieuw een sprong naar boven

14 apr 10.00u: Gap AEX is voor de helft gesloten

14 apr 11.00u: Driehoek in ontwikkeling in AEX

14 apr 12.15u: Uitbraak naar beneden uit patroon

14 apr 13.00u: Index nu plots alsnog naar boven

14 apr 14.00u: Top van vanmorgen uitgenomen

Ten Cate: Naar boven uit stijgende wig gebroken

14 apr 15.00u: Toppatroon met bevestiging

Aegon: Dicht bij voor de stijging belangrijke grens

14 apr 16.00u: Markt tracht een bodem te maken

14 apr 17.00u: Steun waar eerder al steun lag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven