ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index heeft vandaag wederom een sprong naar boven gemaakt en bereikte lijn x. Die lijn is de bovenste lijn van het kanaal x-a in de daggrafiek die u hierboven ziet. Tot het tegendeel bewezen is ga ik er nu om twee redenen vanuit dat de index niet verder zal stijgen. Mijn eerste beweegreden is dat er vandaag wederom een gap is ontstaan, dat normaal gesproken gesloten zou moeten gaan worden. U zult wellicht tegenwerpen dat het gap van afgelopen maandag evenmin gesloten is en op grond daarvan stellen dat ook het gap van vandaag open zou kunnen blijven. Mijn antwoord daarop is dat ik uiteraard niet kan garanderen dat we terug zullen keren in de vandaag overgeslagen zone die tussen 318,6 en 323,8 ligt. Dit neemt niet weg dat ik er desondanks wel rekening mee blijf houden. Gaps worden van oudsher veelal gesloten en het gegeven dat er deze maand twee open gebleven zijn vormt nog geen aanleiding voor mij om anders met het fenomeen gap om te gaan, dat zou maar subjectiviteit brengen.

  • Een tweede punt van overweging is lijn x. De kans dat de lijn als deze weerstand blijft is groter dan de kans op een doorbraak. 

  • De combinatie van beide factoren doet me voorlopig uitgaan van een daling, uiteraard zolang het tegendeel niet bewezen wordt. Lijn x ligt morgen in de buurt van het hoogste punt van vandaag op 326,5, breken we door deze grens dan is dat tegendeel wel bewezen. Zolang we echter niet boven 326,5 arriveren veronderstel ik dat een daling zal volgen.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat de gehele candle van vandaag boven de bovenste lijn van deze indicator. Dit zou me er normaal toe brengen morgen van daling uit te gaan, van oudsher staat een index namelijk maar kort buiten de banden. Dit jaar is het echter al enkele keren anders verlopen. Zowel in mei, als in juli en augustus is de index dagen achtereen boven deze indicator gebleven. Gevoeglijk aannemen dat we morgen terug zullen keren binnen de banden kan ik dientengevolge niet. Ik kan er daarom geen conclusie uit trekken, verder dan de opmerking dat de index op grond van de huidige stand eventueel zou kunnen dalen tot onder de bovenste lijn kan ik niet gaan.

  • Wat ik wel kan constateren is dat er sprake is van een sterke trend die naar boven is gericht. Die trend blijkt ook uit de uurgrafiek hieronder.

  • De trend komt dit tot uiting in het trendkanaal d-d'. Beleggers hebben zolang wij ons met de AEX in dit kanaal bevinden de blik naar boven gericht.

  • Zoals gemeld bij de daggrafiek wil ik rekening houden met de mogelijkheid dat we het gap van vanochtend toch nog gaan sluiten. Het ligt tussen 322 en 324. We starten hiermee in het geval we onder 324 belanden. Een garantie voor een daling naar 322 is dan overigens niet te geven, lijn d kan immers nog steun vormen. We kunnen het gap alleen volledig sluiten als de AEX door lijn d zakt.

  • In de kwartiergrafiek tenslotte ziet u Fibonacci lijnen over de stijging van 318,6 naar 326,5. Mogelijke steunniveaus zijn de magenta stippellijnen op 324,7 (23,6%), 323,5 (38,2%), 322,6 (50%) en 321,7 (61,8%). Er is vanmiddag een bodem gevormd op het eerste van deze vier potentiële steunniveaus, wat inhoudt dat onze beursgraadmeter morgen eventueel direct verder zou kunnen stijgen. Grote beleggers sturen al een beetje aan op deze ontwikkeling, want zij zorgden in de slotveiling voor een groene candle.
  • De situatie is nu dusdanig dat ik let op de top van vandaag rond 326,5 en de bodem van vanmiddag rond 324,3. Brengt het koersverloop ons boven 326,5 dan breken we in de daggrafiek waar ik deze slotanalyse mee startte naar boven door lijn x. Voordat die doorbraak definitief is dienen we de rest van de dag dan wel boven dit niveau te blijven. We stijgen dan verder naar lijn d' in de uurgrafiek, de bovenste lijn van het trendkanaal d-d'. Geraken we daarentegen onder 324,3, dan worden de genoemde niveaus 323,5, 322,6 en 321,7 belangrijk als mogelijke steunniveaus. Ik veronderstel echter dat we dan op zijn minst naar lijn d zullen gaan, al wil ik onderweg uiteraard wel graag bevestigd zien dat de index door 323,5 zakt.

Resumerend: 

De AEX heeft in de daggrafiek lijn x bereikt. Dat gegeven vormt in combinatie met het nog te sluiten gap van vanochtend en de stand boven de Bollinger bands voorlopig aanleiding voor mij om te veronderstellen dat we morgen een daling inzetten. Breken we morgen naar boven door 326,5 dan moet ik deze veronderstelling herzien, de index stijgt dan namelijk verder naar lijn d in de uurgrafiek. Geraken we onder 324,3 dan neem ik aan dat er een daling naar lijn d volgt. Ik ga uiteraard wel na of de index in dat geval door het 38,2% niveau in de kwartiergrafiek rond 323,5 zakt, want dat is nog een potentieel steunniveau. Eventueel zouden we bij een daling het gap van vanochtend nog met een daling naar 322 of lager kunnen gaan sluiten, maar dat vindt alleen plaats onder voorwaarde dat de beursgraadmeter door lijn d zakt. Dat wacht ik dan nog even af.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de DAX index en constateerde dat deze graadmeter na een eerdere doorbraak door de top op 5760 teruggekeerd was onder deze grens. Het zal u gezien de winst die op onze beurs werd geboekt niet verbazen dat de situatie bij de Duitse beursgraadmeter vandaag is gekeerd.

  • De DAX startte de dag direct in de buurt van een weerstandsniveau en brak daar eenvoudig doorheen. De laatste twee candles vormen door dit koersverloop een patroon met de naam bullish separating line, een voortzettingspatroon uit de candlestick techniek. Een voortzetting naar lijn g' ligt -ijs en weder dienende- in het verschiet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 14 okt 2009, 18.56u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 okt 09.15u: AEX-index is 1,4% hoger geopend

14 okt 10.00u: Openingswinst direct verdedigd

14 okt 11.00u: Vlag AEX is met uitbraak afgerond

14 okt 12.00u: Mogelijke korte termijn top index

14 okt 13.15u: Dalende wig met uitbraak omhoog

14 okt 14.00u: Eventuele top AEX nog onzeker

14 okt 15.00u: AEX precies op lijn in daggrafiek

14 okt 16.00u: Korte termijn top ontstaan in AEX

Draka Holding: Fonds ligt er nog steeds sterk bij

14 okt 17.00u: Steun in buurt van 23,6% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven