ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beursgraadmeter heeft vandaag een doji gevormd. Een doji is een candle waarvan de opening en het slot dicht bij elkaar liggen, het lichaam is daardoor slechts klein. Aan de verticale strepen boven en onder het lichaam is te zien dat de index zowel hoger als lager is geweest. Zowel kopers als verkopers hebben geprobeerd de overhand te krijgen, dat is geen van beiden gelukt. Dit wil nog niet zeggen dat de voorgaande stijging hiermee afgelopen is maar dat de balans wat is overgegaan van kopers naar verkopers.

  • De positie van de candle ten opzichte van zijn voorganger zegt ons ook het een en ander. Hij valt in grote lijnen binnen zijn voorganger en daarom is het een bearish harami. Het gaat bij de candles niet zozeer om de exacte vorm, maar om de essentie van de candle en het is daarom geen probleem dat de upper shadow iets boven de vorige candle valt. De bearish harami is een toppatroon. We gaan eens kijken of de uurgrafiek informatie geeft dat hierbij aansluit.

  • We zijn naar beneden uit de stijgende wig bb' gebroken nadat de divergentie tussen index en MACD histogram gisteren al een voorwaarschuwing gaf. Die neerwaartse beweging uit de wig plaatst ons in een soort technisch niemandsland.

  • De index is namelijk afgelopen maandag naar boven uit driehoek aa' ontsnapt en heeft de bovenkant van die driehoek vervolgens gisteren getest. Je zou dus zeggen dat we verder omhoog zouden moeten gaan, temeer daar er in de drihoek een omgekeerd hoofd- en schouders patroon staat met een koersdoel dat ik eerder berekende op 348. Vanuit dit perspectief had er een stijging in moeten zitten. De driehoek is bovendien een voortzettingspatroon en die voortzetting stokt. We hebben echter nog geen lagere bodem als indicatie dat dat zo zou kunnen blijven, vandaar dat ik de term technisch niemandsland gebruik.

  • Bij het cijfer 1 zien we een engulfing bullish line bestaande uit twee candles. De tweede candle omvat de eerste volledig en dat is een bodempatroon. Voordat we daar een conclusie uit trekken moeten we eerst kijken hoe dat patroon is ontstaan, dat is sowieso altijd verstandig. Er kan als het ware iets in zijn verstopt dat je aan het patroon zelf niet ziet.

  • Wat erin verstopt zit is dat we mogelijk te maken hebben met een test van de uitbraak. Na een eerste daling keert een koers vaak op zijn schreden terug in de richting van de lijn die net doorbroken is, we noemen dit het testen van de uitbraak. De laatste maanden komt de index in negen van de tien gevallen overigens alsof er niets gebeurd is weer terug boven de net doorbroken lijn, maar dat is geen normale ontwikkeling. Het zou normaal zijn als de index na het herstel vanaf de steun op 336,2 weer verder zou gaan dalen, maar gezien mijn negatieve ervaringen wacht ik voor morgen nog maar even af wat er gebeurt.
  • Eigenlijk, ik heb het al eerder gezegd, zou de index ook nog het gap moeten sluiten tussen 333 en 334,7. De ervaring leert dat dat tegenwoordig enkele dagen kan duren, maar dat een gap meestal wordt gesloten. In de daggrafiek is het gap niet te zien omdat de candles elkaar overlappen. Dit maakt het sluiten van het gap iets minder zeker. Velen kijken echter niet naar grafieken met meerdere timeframes zoals ik dat op deze pagina doe en bijvoorbeeld alleen naar de 15min grafiek en die zullen zich richten op sluiten.
  • Zowel de boven- als de onderkant van het gap kunnen steun vormen voor de AEX.

Resumerend:  Noch kopers noch verkopers konden hun stempel op de dag drukken.Toch trokken de verkopers naar mijn idee aan het langste eind vanwege de bearish harami in de daggrafiek. Voeg daarbij dat we een daling uit een stijgende wig hebben gezien en je zou zeggen dat we morgen naar beneden moeten gaan. Zo eenvoudig ligt het niet, de markt houdt de laatste tijd goed stand, ondermeer vanwege het feit dat gebroken steunlijnen later simpelweg weer teruggebroken worden en dalingen teniet gedaan. De vastberadenheid waarmee dat gebeurt maakt het gebruik van toppatronen, trendlijnen en indicatoren gevaarlijk. Ik heb al meer dan eens op het verkeerde been gestaan en blijf daarom voorzichtig. Als ik een handelaar mag geloven die ik gisteren sprak staan we aan de vooravond van een scherpe beweging. Hij leidt dit af uit de sterk afgenomen volatiliteit hetgeen op een gegeven moment tot een flinke beweging moet leiden. Als je het mij vraagt zou dat een neerwaartse beweging moeten zijn omdat we dan eindelijk weer in de richting van de lange termijn trend gaan bewegen. Die is zoals bekend nog steeds naar beneden gericht.