ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na gisteren is er ook vandaag een doji ontstaan, een candle waarbinnen opening en slot zo dicht bij elkaar liggen dat het lichaam slechts een streepje is. De vorm van deze candle signaleert besluiteloosheid, na een dag handelen wist de beurs immers ten opzichte van de opening geen richting te kiezen. De beurs wordt onderweg naar de vorige top op 467 door twijfel geplaagd, maar hoewel dat geen goed teken is betekent dat echter nog niet dat we niet naar 467 kunnen gaan. Kijkt u maar eens terug naar de candles die bijvoorbeeld in de week van 13 februari zijn ontstaan. De reeks van kleine candles, waaronder ook een tweetal doji's, verhinderde de beurs niet om verder naar boven te gaan. We kunnen hieruit dus geen conclusie trekken.

  • Dat is de reden dat ik de geldende trend, een stijging, voorrang geef op de twijfel en uit ga van een voortzetting naar boven. Het eerste richtpunt is de stippellijn rond 467 en in een latere fase wellicht lijn s'.

  • Binnen de Bollinger Bands zou de index naar de bovenste lijn kunnen gaan, maar daarvoor geeft deze methode geen garantie. De indicator reageert achteraf op de koersbewegingen en is voor het maken van voorspellingen niet altijd bruikbaar. De trend is gezien de horizontale lijnen zijwaarts gericht, de middellijn vormt een mogelijke steun en de bovenste lijn kan in principe weerstand bieden, dat zijn de elementen die we aan deze grafiek kunnen ontlenen. Meestal gaat de koers na het passeren van de middellijn wel naar de bovenste lijn, de kans op een stijging is daarom het grootst.

  • De uurgrafiek biedt net als de voorgaande grafieken ook voldoende basis om verder naar boven op te kunnen rukken. De index vond vandaag rond de stippellijn op 463 een goede steun en zou op grond daarvan morgen de weg naar boven weer in kunnen slaan.

  • Wat uit de uurgrafiek niet zozeer blijkt, maar uit de uurgrafiek wel is dat de zijwaartse beweging met name vanmiddag niet zonder slag of stoot verliep. Uit de lange groene candle en de daaropvolgende even lange rode candle blijkt dat de beurs wel omhoog wilde, maar vervolgens toch terug moest. Na enig hergroeperen van de kopers lukte het uiteindelijk toch nog om die rode candle weer grotendeels teniet te doen, maar dat neemt niet weg dat het gebeurde geen kracht uitstraalt.

  • Morgen zullen de kopers meer overwicht moeten laten zien wil de beurs naar 467 gaan, om te beginnen zal zich dat overwicht moeten manifesteren in een stijging boven 465.

  • Aan de onderzijde houd ik vanzelfsprekend de laagste punten van vandaag in de gaten die we rond 462,8 vinden. Bij een daling onder dat niveau zou mijn eerstvolgende doel de zwarte stippellijn op 460,4 onderin de grafiek worden, dat is de bovenkant van het gap dat op 13 maart is ontstaan. Het gap dat gisteren ontstond is vandaag al gesloten.

Resumerend:

De beurs wordt geplaagd door besluiteloosheid, hetgeen zich uit in de vorming van twee doji's in de daggrafiek. Aangezien de index nog steeds een stijgende trend kent staat me uit het oogpunt van waarschijnlijkheid niet veel anders open dan uitgaan van een vervolg naar boven. Mogelijke koersdoelen zijn dan 467 en lijn s' in de daggrafiek. De manier waarop we de stijgende trend de laatste dagen vorm geven verdient echter geen schoonheidsprijs en wijst al helemaal niet op kracht. Ik wil daarom niet alleen de bovengrens 465 die ik als drempel kan gebruiken om vast te stellen wanneer we verder stijgen in deze analyse meenemen, maar ook de ondergrens 462,8. Zouden we onder deze waarde komen dan wordt mijn korte termijn koersdoel 460,4 waar de bovenkant van het nog niet gesloten gap van 13 maart ligt.

En dan nog dit... 

Enige tijd geleden liet ik u zien dat de Amerikaanse S&P500 index in de maandgrafiek een strijd voerde om naar boven uit het patroon jj' te breken dat in die grafiek zichtbaar was. Het ziet er naar uit dat het de index deze maand gaat lukken, de index is namelijk al een stevig eindje boven de lijn die deze maand rond 1290 ligt. Daar de laatste candle nog de gehele maand maart moet gaan beslaan zal deze candle nog van vorm veranderen. Theoretisch is het daardoor nog mogelijk dat de graadmeter aan het eind van de maand maart net als in februari toch nog onder lijn j' sluit, maar er is gezien het goede beursklimaat in de VS waarin elk bericht of het nu goed is of slecht positief wordt uitgelegd een goede kans op succes. De index bevindt zich bovendien ruim boven het 61,8% Fibonacci niveau hetgeen de kans erop vergroot. Toch weet je het maar nooit, daarom nogmaals de waarde waar het om draait tot 31 maart: 1290. -Ad Nooten-

Naar boven