ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag met 0,24% gestegen en lijkt hiermee de stijgende trend voort te willen zetten. Teneinde deze trend in de daggrafiek beter te kunnen 'vangen' ben ik op zoek gegaan naar vervangende lijnen voor de lijnen hh' die niet meer voldeden. Weet u niet meer welke lijnen dat waren dan kunt u ze via de link historie eventueel nog bekijken, alle slotanalyses blijven namelijk beschikbaar. Lijn h' was ettelijke malen doorkruist en lijn h had de raakpunten zo ver terug liggen dat de lijn evenmin nuttig meer was. De nieuwe lijnen vormen samen het kanaal ss'. Ik ben vanwege het feit dat hij op een vreemde plaats start niet zo gelukkig met de onderste lijn, maar de lijnen lopen zo mooi parallel dat ze zeker van nut zullen kunnen zijn. Ze markeren een deel van de stijgende trend, een trend die niet te stoppen lijkt.

  • Het zal diegenen die mijn analyses regelmatig lezen niet verbazen dat ook de Bollinger Bands nog steeds een stijgende trend aangeven. De lijnen stijgen en de index bevindt zich dicht bij de bovenste lijn, duidelijker kan een trend zich niet voordoen.

  • In de uurgrafiek is het proces van hogere bodems intact gebleven, beleggers blijven de index op steeds hogere niveaus kopen. Dit proces staat zolang het gehandhaafd blijft garant voor een voortzetting naar boven.

  • De koersontwikkeling lijkt ondertussen sprekend op die van vorige week. Er werden toen lagere toppen gezet, maar de bodems bleven op steeds hogere niveaus liggen waardoor de lagere toppen op een gegeven moment gebroken werden. De markt is hetzelfde nu ook aan het opbouwen. Weet men met de weerstand op 447,5 af te rekenen dan ligt er rond 448,1 nog wat weerstand, maar ik veronderstel dat we dan door zullen gaan naar lijn s'.

  • We moeten voor een verdere stijging morgen dus boven 447,5 zien te komen, de beurs is daar gezien de stand dicht bij deze weerstand klaar voor. Mocht dat niet lukken dan vinden we op 446,5 en 446,1 steun en daaronder in het gebied 443,7 - 444. Pas onder dat laatste niveau zou het er slechter uit gaan zien voor de stijgende trend, al blijft die sowieso nog intact zolang we in de uurgrafiek boven lijn s zijn en in de grafiek met de Bollinger Bands boven de middellijn.

Resumerend:

Amsterdam wenst de stijgende trend voort te zetten, dat is ondanks de geringe stijging vandaag wel gebleken. De index is in de buurt van de bovenste lijn van de Bollinger Bands, het proces van hogere bodems is intact, de koersontwikkeling lijkt in de uurgrafiek veel op die van vorige week en de index staat dicht bij de weerstand op 447,5 klaar om naar boven te springen. De voortzetting hangt natuurlijk wel af van de slotstand van Wallstreet, Amsterdam mag dan wel optimistisch zijn, maar als de VS zou dalen dan gaan wij morgen mee. Zou het ons daardoor eventueel niet lukken de weerstand op 447,5 te nemen dan hangt het vervolg af van het koersverloop rond de potentiële steunen 446,5 en 446,1, maar zelfs onder die beiden zou de stijgende trend nog intact zijn doordat we steun zouden kunnen vinden in het gebied 443,7-444.

En dan nog dit....

We zijn de laatste dagen niet veel opgeschoten, de beweging was met name zijwaarts. Dit heeft zijn gevolgen voor bezitters van kortlopende AEX opties. Of het nu call of put opties zijn, ze raken naarmate de expiratie naderbij komt tijdswaarde kwijt waardoor het bij de huidige bewegingen moeilijk geld verdienen is. Een stoploss die gebaseerd is op het niveau van de AEX helpt als er zo weinig beweging is niet, u blijft als u die gebruikt zitten met opties die langzaam in waarde verminderen. Let u op de tijd, schat in hoeveel waarde de opties per dag verliezen en neem dat mee in de bepaling van het moment waarop u uitstapt. Niet alleen de stand van de index kan bij AEX opties immers tegen u werken, maar ook de tijd. -Ad Nooten-

Naar boven