ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursindex AEX van de Amsterdamse effectenbeurs, waar ik op deze site met name over schrijf, is vandaag wederom gedaald en onder het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek gesloten. Dit maakt het 61,8% niveau rond 308,7 tot het eerstvolgende koersdoel.

  • Eventueel zou daar nog een vervolg aangegeven kunnen worden naar de stippellijn die midden in het trendkanaal x-a ligt. Dat lijkt me gezien het feit dat deze lijn al meerdere keren steun vormde een aannemelijke beweging. Het hangt evenwel van het koersverloop rond het 61,8% niveau af of we daadwerkelijk naar deze middellijn gaan, dat laat zich omdat het Fibonacci niveau een potentieel steunniveau is vooraf niet met zekerheid zeggen.

  • Bij bestudering van de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt dat de graadmeter echter nog verder zou kunnen dalen dan het 61,8% niveau of de stippellijn in de vorige grafiek. Hier is namelijk een beweging naar de onderste lijn van de indicator mogelijk. We moeten ons dus terdege bewust zijn van de mogelijkheid dat we in de eerste grafiek zowel door het 61,8% niveau als door de stippellijn zakken, al wil ik daar wel aan toevoegen dat het gevaarlijk is daar nu al op te speculeren. Vooraf aannemen dat een dergelijk Fibonacci niveau en een trendlijn doorbroken worden komt neer op gokken en daar wil ik me niet aan schuldig maken. Ik sta open voor de mogelijkheid dat we verder dalen, maar verder ga ik niet.

  • In de uurgrafiek is vandaag een lagere top ontstaan die werd gevolgd door een vijftal rode candles. Ook dit wijst net als de stand onder het 50% niveau op 312,5 op een neerwaarts vervolg. Koersdoel is de magenta stippellijn rond 308,7, het 61,8% niveau dat we ook al in de daggrafiek zagen.

  • Hier komt nog bij dat gisteren een hoofd en schouders patroon is afgerond dat een koersdoel heeft van om en nabij 309. Dit komt neer op een bevestiging van het doel 308,7, want het ligt er vlakbij.

  • Er is nog één punt van twijfel en dat is de dubbele bodem die in de kwartiergrafiek rond 310,5 is ontstaan. Zou er zich volgend hierop een stijging boven de laatste top rond 314,7 voordoen, dan zou de dubbele bodem veranderen in een W-vormige bodem. Dit zou een koersdoel van ongeveer 318,7 geven, daar op een dergelijke bodem meestal een stijging volgt ter grootte van de middenpoot van de letter W.
  • Een daling onder de bodem van vanmiddag rond 310,1 echter zou ons verder doen afglijden naar de bij de daggrafiek genoemde waarde 308,7, wat zoals ik bij de daggrafiek al constateerde de meest waarschijnlijke optie is.

Resumerend: 

De AEX-index is in de daggrafiek door het 50% niveau gezakt en dat maakt de zaak in technische zin eenvoudig. Het 61,8% niveau rond 308,7 wordt het volgende koersdoel, temeer daar gisteren in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon is afgerond dat duidt op een gang naar datzelfde niveau. Het enige punt dat de daling nog in de weg kan staan is de dubbele bodem die vandaag rond 310,5 in de kwartiergrafiek is ontstaan. Mocht daar namelijk een stijging boven 314,7 opvolgen dan verandert de dubbele bodem in een W-vormige bodem en moeten we rekening houden met een stijging naar 318,7. Het meest waarschijnlijk is het echter dat we door 310,1 zakken, het laagste punt van vandaag, en verder dalen naar 308,7 of eventueel naar de stippellijn in het midden van het kanaal in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Vorige week dinsdag vertelde ik u dat de Japanse Nikkei een punt had bereikt waar eventueel een top zou kunnen ontstaan. Het heeft even geduurd, maar nu is die top uiteindelijk verschenen.

  • De Nikkei-index leek gisteren bij een tweede poging om door het 61,8% niveau te breken te slagen in haar opzet, maar keerde vandaag terug op haar schreden. Het 61,8% niveau werd slechts kortstondig doorbroken en er is alsnog een top ontstaan. Het kan de hervatting van de daling inhouden.
  • Er zijn echter nog wel enkele potentiële steunniveaus, waarvan de blauwe stippellijn rond 10160 het belangrijkste is. Daarnaast zijn er nog enkele Fibonacci niveaus die de daling op zouden kunnen vangen, die ziet u hieronder in de grafiek.

  • Het is dezelfde grafiek, maar dan met andere Fibonacci lijnen. De niveaus die als mogelijke steunniveaus gelden zijn te vinden rond 10216, 10104, 10013 en 9920. De Nikkei staat momenteel op het eerste niveau van deze vier en zou bij wijze van spreken morgen dus alweer kunnen gaan stijgen. Dit maakt het voorbarig om al te reppen over een vervolg van de daling. Dat mag ik namelijk pas doen bij een stand onder 9920 en niet eerder. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 27 okt 2009, 18.39u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 okt 09.15u: Daling AEX na start opgevangen

27 okt 10.00u: AEX-index is alsnog verder gedaald

27 okt 11.00u: Toch weer steun voor beursindex

27 okt 12.00u: AEX nog steeds aan herstel bezig

27 okt 13.15u: Top tussen Fibonacci niveaus in

27 okt 14.00u: Steun AEX rond slot van gisteren

27 okt 15.15u: Voortzetting daling van beursindex

ING: Grote daling van gisteren vraagt om aandacht

27 okt 16.00u: Vervolg daling AEX nog voorkomen

27 okt 17.00u: Index heeft stap zijwaarts gedaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven