ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartiergrafiek 051011 09.15u

  • Wie nog steeds gelooft dat stijgingen in de VS spontaan en ongecoördineerd tot stand komen moet maar eens kijken naar het koersverloop in de laatste 45 minuten van de handelsdag van gisteren. De Dow Jones boekte in die korte tijdspanne een winst van bijna 2%, de S&P500 index steeg 3,8% en de Nasdaq maar liefst 4,3%. Let wel, het gaat om slechts drie kwartier handel waarin de graadmeters steil omhoog schoten. De indices sloten door deze late stijging op winsten van respectievelijk 1,3%, 2,25% en 2,95%. Het tijdstip van de dag is door grote kopers die de beweging hebben opgestart, wie het dan ook zijn, uitermate handig gekozen. Het plots uit het niets ontketende koopgeweld dwong velen die op een daling speculeerden uit de markt. Zo kort voor het sluiten van de markt kun je het jezelf bij een stijging als deze als je short zit immers niet permitteren om je positie aan te houden. Partijen die hun posities noodgedwongen sloten hebben bijgedragen aan de snelheid van de stijging. De beweging omhoog was omdat hij zo kort voor het slot plaats vond bovendien ook niet meer terug te draaien. Een geniaal gekozen moment voor een aanval als deze. Het is tegelijkertijd uitermate zorgwekkend. Alle Amerikaanse indices hadden nieuwe dieptepunten voor het jaar bereikt, iets dat van oudsher een verkoopsignaal heet te zijn. Zo had de S&P500 een hoofd en schouders patroon afgerond, een ontwikkeling waar ik gisterenavond bij mijn slotanalyse nog over schreef. De markt van tegenwoordig is echter anders van karakter dan die van vroeger. Dalingen worden zoals de overduidelijk gesynchroniseerde actie van gisterenavond toont niet meer getolereerd en op steeds rigoureuzere wijze bestreden. Het zal niet baten. Een markt die naar beneden moet zal er op een gegeven moment alleen maar sneller door dalen. Voor de korte termijn werkt het echter meer dan uitstekend. De Amerikaanse markten sloten met winst en maakten potentiële bodempatronen en de Europese markten hebben met een hogere opening het stokje overgenomen. Opmerkelijk is wel dat Azië niet volgde, zo sloot de Nikkei met een verlies van bijna 0,9%. Niet iedereen laat zich dus leiden door een curieuze ontwikkeling als die van gisterenavond.
  • In Amsterdam doet men dat echter wel, de AEX opende 1,8% boven het slot van gisteren. Lijn e' werd ruimschoots doorbroken en we bereikten direct het 50% Fibonacci niveau rond 275,6 dat ik overgenomen heb uit mijn uurgrafiek van gisterenavond. Hier is vooralsnog een top ontstaan.
  • Bij de opening ontstond een gap ten opzichte van het hoogste punt van gisteren 272,8. Een flink deel van dat gap is inmiddels gesloten, maar het deel tussen 272,8 en 273,9 nog niet. Ik veronderstel dat we dit nog gaan overbruggen met een daling naar 272,8 of lager. Er kan dan eventueel steun liggen rond dat niveau of rond de stippellijn op 272,3 die zijn oude functie als steunniveau eventueel weer op zou kunnen nemen. Andere mogelijke steunniveaus zijn Fibonacci niveaus over de stijging 266,1 - 276,1 die ik vanwege de overzichtelijkheid niet in de grafiek heb getekend. Het zijn de grenzen 272,2, 271,1 en 269,9. Verder kan ook de stippellijn rond 271 nog steun geven. U ziet, er zijn naar beneden genoeg niveaus om op te letten. 
  • Naar boven zijn het maar twee grenzen die nog tellen, dat zijn de stippellijn rond 276,6 en het 61,8% niveau rond 277,8, wat mogelijke richtpunten zouden worden bij een stijging boven het hoogste punt 276,1 van vanmorgen. 
  • Eerst zijn we evenwel het gap aan het sluiten en dienen we aan de hand van de genoemde potentiële steunniveaus te gaan kijken of en waar we steun vinden. -Ad Nooten-

Geplaatst woensdag 5 okt 09.29u.

Naar boven

  Hier ziet u de stand van de AEX op het moment dat u deze pagina opvroeg:

     Extra koppeling naar actuele AEX-grafiek van Euronext