ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartiergrafiek 230710 10.00u

  • De stresstest blijkt geen enkele belemmering te vormen voor beleggers om in te stappen, zo blijkt uit het koersverloop van het eerste uur. Je zou voorzichtigheid verwachten, maar niets is minder waar. De AEX is naar boven uit het kanaal e-e' gebroken en zelfs even boven de laatste top rond 336,7 geweest. We waren in de eerste candle in navolging van de Amerikaanse S&P500 futures gedaald, maar zijn door diezelfde futures vervolgens ook weer scherp omhoog gegaan. Het gehele handelen van de markt is afhankelijk van die derivaten, hetgeen ik nog steeds een wonderlijke zaak vind. Dalen de Amerikaanse futures dan wordt er in Amsterdam verkocht, stijgen de futures dan wordt er gekocht. Kopers overheersen die markt en overheersen daarmee indirect ook de onze. Opmerkelijk is dat grenzen in onze AEX-index in deze situatie geen enkele waarde meer hebben, daar wordt nu onze aandelenmarkt aan de afstandsbediening ligt niet meer naar gekeken. Ik kan prachtige analyses schrijven over weerstandsgrenzen, kanalen en trendlijnen, maar dat heeft op dit moment om eerlijk te zijn eigenlijk geen zin. De markt laat zich alleen maar leiden door die futures en kijkt verder nergens meer naar. Zo kan het gebeuren dat we het ene moment door de laatste top rond 336,7 breken, om daar in de candle erna al weer onder terug te keren, zoals in de grafiek hierboven. Die grens heeft doordat men alleen oog heeft voor de S&P500 futures geen waarde en de doorbraak dus evenmin. Die futures maakten rond 1095,8 een top en de AEX deed vervolgens braaf mee. Om 10.01u braken de futures overigens alsnog door 1095,8, wij kwamen daarop boven de laatste candle in bovenstaande grafiek. Wie deze futures beheerst, beheerst de wereld, daar komt het op neer. Het probleem voor mij daarbij is dat er soms slechts enkele contracten per minuut in omgaan, wat wil zeggen dat er nauwelijks een betrouwbare technische analyse van te maken is. Het is een dilemma waar ik niet uitkom. Ik ga er overigens nog steeds van uit dat de extreme koppeling tussen de S&P500 futures en de AEX een tijdelijke zaak is. Zolang het de volgers echter geld oplevert blijven partijen achter deze derivaten aanrennen, we zullen dus nog even geduld moeten hebben vooraleer AEX analyses weer betrouwbaarder worden. Daarvoor zullen kopers eerst hun neus flink moeten stoten. Zolang dat niet is gebeurd blijft deze koppeling gehandhaafd.
  • Inmiddels is de laatste top rond 336,7 terwijl ik het voorgaande schreef uitgenomen, daarom neem ik u mee naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 230710 10.00u

  • De eerstvolgende weerstandsgrens in deze grafiek is de stippellijn rond 342. Ik zou willen dat ik u kon vertellen dat we naar die grens gaan, maar dat kan ik niet. We bevinden ons terwijl ik dit schrijf met een stand van 338,1 ruim boven de laatste top, waarop we normaal gesproken door zouden moeten kunnen stomen naar 342. Ik moet me echter beperken tot de opmerking dat we zolang de S&P500 futures stijgen onderweg zijn naar 342. Voorwaarde is dat we boven de net na tienen alsnog doorbroken top rond 336,7 blijven. -Ad Nooten-

Geplaatst vrijdag 23 jul 10.17u.

Naar boven

 

 

Hier ziet u de stand van de AEX op het moment dat u deze pagina opvroeg:

    

Extra koppeling naar actuele AEX-grafiek van Euronext