ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag heeft helaas niet veel duidelijkheid geschapen, het verschil met het slot van gisteren (-0,07%) evenmin. Feit is dat we de winst die we gisteren met laag volume boekten vast hebben weten te houden en zo het perspectief op een slotstand boven 535 voor aanstaande donderdag hebben behouden. Ter uwer herinnering, 535 is de waarde waarop de bovenkant van het lange termijn trendkanaal e-g zich deze maand in de maandgrafiek bevindt. Bij een slot boven 535 breken we donderdag naar boven uit dit trendkanaal, iets dat in de onderliggende weekgrafiek en de daggrafiek die hierboven staat al eerder is gebeurd. De beweging van gisteren kan net het verschil gemaakt hebben.

  • De ware uitdaging schuilt in de nabije toekomst natuurlijk in het passeren van de top die op 32 mei rond 542,1 werd neergezet, dat is uiteindelijk een vereiste willen we de stijging voortzetten. De candle van vandaag heeft het uitzicht daarop open gelaten.

  • Datzelfde kan ik zeggen over de situatie in de Bollinger Bands, de weg naar boven ligt doordat de index zich in het bovenste deel van de indicator bevindt open. De trend van deze indicator is op dit moment echter zijwaarts gericht omdat de lijnen niet noemenswaard stijgen. In dat licht is de toekomstige ontwikkeling dus nog ongewis.

  • Dan komen we zoals te doen gewoonlijk bij de uurgrafiek. Ik heb hierin de Fibonacci lijnen over de daling 542,1 - 531,7 geplaatst. We openden vanochtend net boven het 61,8% niveau, maar daalden direct en kwamen daar de rest van de dag ook niet meer terug. Dit wil zeggen dat de weerstand rond dat niveau gehandhaafd gebleven is, wat dan weer als consequentie heeft dat de beursbarometer de daling zou kunnen hervatten.

  • Er lag echter in navolging van gisteren steun rond 536 en de index is vanaf dat steunniveau gestegen. Dit maakt in principe een volgende aanval op het 61,8% Fibonacci niveau rond 538,1 mogelijk.

  • Zou dit niveau daarbij doorbroken worden dan staat de poort open voor een stijging naar 542,1 omdat na het passeren van het 61,8% niveau veelal een voortzetting naar het 100% niveau volgt. Dat vinden we zoals in de uurgrafiek te zien is rond 542,1, in de buurt van 540,7 zou er dan eventueel nog weerstand kunnen liggen.

  • Hoe dichter we bij 538,1 komen, hoe groter de kans op een doorbraak naar boven wordt. Dalen we morgen echter dan moeten we op de steun rond 536 gaan letten. Zouden we daaronder komen dan is dat na een top op het 61,8% niveau een slecht teken dat wijst op een hervatting van de daling. Ik neem in dat geval de bodem rond 531,7 als eerste koersdoel.

Resumerend:

De candle van de daggrafiek van vandaag heeft ons gezien de zeer beperkte daling geen nieuw inzicht gegeven, de enige grafieken waar we vandaag enkele gegevens uit kunnen betrekken zijn de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. Het belangrijkste gegeven is dat we niet door het 61,8% Fibonacci niveau rond 538,1 wisten te breken, waardoor we mogelijk de daling zullen gaan hervatten. Een tweede gegeven is echter dat er rond 536 steun lag waardoor die daling tot dusverre uitgebleven is en eventueel ook uit zou kunnen blijven. Zolang we ons boven 536 bevinden maken we een kans om alsnog door 538,1 te breken, hoe dichter we bij die waarde komen hoe groter die kans is. Een doorbraak door 538,1 en de top van vandaag op 538,4 zou ons via potentiŽle weerstand rond 540,7 naar 542,1 brengen. Komen we morgen evenwel toch nog onder 536 terecht dan komt dat neer op de hervatting van de daling waarbij 531,7 voorlopig mijn eerste koersdoel zal zijn.

En dan nog dit...

Terwijl de AEX-index al sinds halverwege april op en neer beweegt, aarzelt over een opwaartse uitbraak uit het lange termijn kanaal en alleen zo hoog staat dankzij de overnamestrijd rond ABN AMRO is het beeld in het Verenigd Koninkrijk heel anders.

  • U ziet een fraaie stijgende trend die zo uit het boekje lijkt te komen. Aan het koersverloop van dit moment te zien is de Engelse beursgraadmeter onderweg naar lijn e' en de stippellijn door de top uit het jaar 2000 op 6950 die volgende maand praktisch samenvallen. De Engelse beurs deelt de twijfels van onze aandelenbeurs niet en stoomt gewoon door naar boven. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen