ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal op jaarbasis 6,1% gekrompen, de krimp is veel groter dan de waarde van 4,7% waar de markt vooraf gemiddeld van uit ging. Dit nieuws deed de aandelenmarkten ironisch genoeg niets, zij zijn erin geslaagd om zich geheel los te maken van deze werkelijkheid en zijn in weerwil van het slechte nieuws fors gestegen. De winst van 1,4% van de AEX is in vergelijking met de winsten elders in Europa overigens nog beperkt, hetgeen veroorzaakt is door een daling van zwaargewicht Arcelor Mittal op slechte kwartaalcijfers. De candle van vandaag heeft ons een stap dichter bij de dalende lijn b' gebracht, dat is de lijn die we zullen moeten doorbreken willen we het technische beeld verbeteren. De AEX beweegt met het kanaal v-g weliswaar omhoog, maar doet dat binnen het dalend kanaal b-b' dat in de grafiek met bruine lijnen is getekend. Zolang we niet door lijn b' gebroken zijn bestaat de kans op hervatting van de daling, iets waar we ons overigens pas zorgen over hoeven te maken mochten we onder lijn v komen. Zover is het nog niet, we staan ruim boven die lijn en de markt heeft de blik dus nog altijd naar boven gericht.

  • Dat de aandelenmarkt nog steeds aan een voortzetting naar boven denkt blijkt ook uit de situatie met betrekking tot de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Nadat de middellijn gisteren steun bood zijn we vandaag gestegen, hetgeen ons de stijgende trend in deze indicator heeft doen aanhouden.

  • Vandaag tekende ik lijn j in de grafiek, het betrof een mogelijke weerstandslijn. Dergelijke lijnen zijn op dit moment overigens naar mijn oordeel minder belangrijk dan horizontale koersniveaus, daarom ben ik er niet scheutig mee. De lijn werd vanmiddag op eenvoudige wijze doorbroken.

  • Waar we voor de korte termijn nu mee te maken hebben zijn drie mogelijke weerstandsniveaus, namelijk 238,9, 239,5 en 240,1. Het gaat om de toppen die respectievelijk op 27, 24 en 23 april jongstleden gevormd zijn. Dit zijn de niveaus die doorbroken moeten worden wil de aandelenindex in de daggrafiek naar lijn b' kunnen gaan. Wat in dit kader voorkomen moet worden is dat er opnieuw een lagere top ontstaat, we zullen morgen dus direct door moeten stoten naar boven zodat we op zijn minst boven 238,9 geraken.

  • De top van vandaag lag rond 238,7, dus maar heel licht onder die eerste grens die we rond 238,9 vinden. Het moet eenvoudig zijn om boven deze waarde te geraken, zeker omdat het volume morgen in verband met Koninginnedag laag is. Op dergelijke dagen zie je meestal een stijging.
  • Voor het geval we morgen dalen zonder eerst boven de top van vandaag te zijn geweest heb ik lichtgrijze voorlopige Fibonacci lijnen in de grafiek getekend. Ze zijn voorlopig omdat ik nog geen concrete aanwijzing heb dat we morgen gaan dalen, ik plaats ze dus slechts voor de zekerheid. Mogelijke steunniveaus zijn de Fibonacci niveaus rond 237, 235,9, 235 en 234,1. Uiteraard vinden we ook bij de stippellijn rond 235,1 en de bodem van vandaag 234,4 mogelijke steun. Echt negatief zou het pas uitpakken bij een daling onder 234,1, dat zou ons namelijk terug doen keren naar de bodem rond 231,2. Zolang we als er zich een daling voordoet niet onder 234,1 komen kan er rond ieder van de ter sprake gebrachte niveaus nog een bodem ontstaan, gevolgd door een hervatting naar boven.

Resumerend: 

De AEX-index is vandaag ofschoon de economische situatie in de VS daar bepaald geen aanleiding toe gaf gestegen. De index bevindt zich nog steeds binnen het stijgend kanaal v-g en is een stap dichter bij de dalende lijn b' gekomen. Het is deze lijn die we zullen moeten doorbreken willen we de technische situatie verbeteren en voorkomen dat het binnenkort alsnog van een daling komt. Voor de korte termijn ligt er weerstand ter hoogte van voorgaande toppen rond 238,9, 239,5 en 240,1, dat zijn de punten die we uit zullen moeten nemen willen we in de daggrafiek naar lijn b' kunnen gaan. Wat in elk geval voorkomen moet worden is het ontstaan van een vierde lagere top, we zullen dus op zijn minst boven 238,9 moeten geraken. Ik heb voor het geval dat niet lukt en we morgen direct een daling inzetten voorlopig lichtgrijze Fibonacci lijnen in de grafiek getekend. Dat geeft in combinatie met een eerder steunniveau en de bodem van vandaag potentiële steun rond 237, 235,9, 235,1, 235, 234,4 en 234,1. Slecht zou het in het geval van een daling pas gaan mochten we onder al deze punten komen, dan zouden we terugkeren naar 231,2. Elk van de zes genoemde punten kan echter steun vormen, zo'n vaart zal het voorlopig dus niet lopen.

En dan nog dit...

De Dow Jones waagt vandaag een doorbraak door voorgaande toppen. Dit gebeurt uitgerekend op een dag dat bekend is gemaakt dat de economische groei in het eerste kwartaal niet zoals verwacht met 4,7%, maar met 6,1% op jaarbasis is gedaald. Het is een merkwaardige tegenstelling. De redenatie die hieraan in de Amerikaanse media ten grondslag ligt is dat de afname voor een aanzienlijk deel te danken is aan het terugbrengen van voorraden. Dat is een eenmalig proces, op grond waarvan men voor het komend kwartaal verbetering verwacht. Eens zullen de voorraden immers weer aangevuld moeten worden. De redenering is krom. Het kan namelijk goed zo zijn dat de voorraden teruggebracht zijn omdat men simpelweg minder verkoopt en zal verkopen. Het is dus niet noodzakelijkerwijs zo dat de voorraden op een zeker moment zullen worden aangevuld tot de oorspronkelijke niveaus, wellicht blijven zij structureel laag. Het is maar net hoe je het wilt presenteren. Ik denk dat de stijging helemaal niets met een dergelijke drogreden te maken heeft, maar met sturing van de S&P500 futures waar men onmiddellijk na de bekendmaking van de cijfers mee startte. Het was opvallend hoe snel de aanvankelijke daling van deze derivaten al werd bijgestuurd, het was secondewerk. Zo snel kan men de cijfers nooit op voorraadeffecten beoordeeld hebben. Dit alles neemt echter niet weg dat de Amerikaanse indices toch aan het proberen zijn een doorbraak te bewerkstelligen, waaronder zoals u hieronder ziet de Dow Jones.

  • Cruciaal is de top die op 17 april jongstleden rond 8190 ontstond. De Dow heeft die grens tot dusverre geëvenaard. Hij staat net boven het 61,8% niveau rond 8100 waarmee de markt nogal wat moeite heeft. Wordt 8190 doorbroken dan gaat de Amerikaanse index los en kan een stijging naar 9100 volgen. Daar staat tegenover dat de Dow mocht het niet lukken om door te breken niet onder 7790 mag komen, dan zou het juist de andere kant op gaan. Spannend is welke invloed de FED vanavond zal hebben op het koersverloop. Om 20.15u onze tijd komt zij met het rentebesluit, maar in de rente zal gezien de al lage stand geen verandering komen. Het gaat om eventuele overige maatregelen en opmerkingen over de economische situatie. Die kunnen van invloed zijn op de koersontwikkeling en de doorbraakpoging van vandaag letterlijk maken of breken.
  • Tot slot een agendapunt. Ik heb zoals u wellicht weet nogal wat achterstand bij het maken van mijn aandelenanalyses. Er zitten te weinig uren in een dag om het bij te kunnen houden . Morgen wil ik een stuk van die achterstand inhalen , Koninginnedag wordt namelijk een aandelendag voor mij. Ik zal geen updates plaatsen betreffende de AEX-index, maar zal mijn aandacht in plaats daarvan de gehele dag richten op het actualiseren van mijn aandelenanalyses. De slotanalyse in de avond zal wel gewoon verschijnen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 29 apr 2009, 19.16u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 apr 09.15u: Beurs valt top van gisteren aan

29 apr 10.00u: Doorbraak AEX naar boven mislukt

29 apr 11.00u: AEX terug rond slot van gisteren

29 apr 12.00u: Beurs vanaf 38,2% niveau omhoog

29 apr 13.00u: Ondanks poging niet verder omhoog

Ten Cate: Doel in maart bereikt, nu afwachtend

29 apr 14.00u: Markt optimistisch naar cijfers

29 apr 15.00u: Beurzen weinig geloofwaardig meer

SNS Reaal: Herstel en bijna bij weerstandsniveau

29 apr 16.00u: Forse stijging na dramatisch cijfer

29 apr 17.00u: AEX nadert voorgaande toppen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven