ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag een half procent gedaald, maar dat is een verlies dat gezien het feit dat we kort na de opening op min 2,4% stonden erg meevalt. Een sprint naar boven vanmiddag na de opening in de VS zorgde ervoor dat de Amsterdamse beurs de dag naar verhouding goed af kon sluiten. De candle heeft ons in het kanaal v-g gehouden, waardoor de opwaartse beweging intact gebleven is en het de markt nog vrij staat morgen eventueel de dalende lijn b' aan te vallen. Die lijn moet worden doorbroken wil de aandelenmarkt een verdere verbetering van het technische beeld mogelijk maken. Zou de beursgraadmeter op een zeker moment daarentegen onder lijn v belanden dan zou dat juist de hervatting van de neerwaartse trend betekenen. De markt staat dezer dagen voor de keuze of ofwel naar boven door lijn b' ofwel naar beneden door lijn v te breken. De uitkomst moet duidelijkheid brengen omtrent het toekomstig koersverloop.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is in ieder geval naar boven gericht, dat maakt een vervolg naar boven mogelijk.

  • Het gegeven dat we vandaag in de uurgrafiek na veel strijd een bodem vormden rond het 50% Fibonacci niveau van de stijging 228,2 - 240,2 wijst eveneens op een voortzetting naar boven. De index zal daarvoor allereerst naar boven door lijn h en de top van vorige week donderdag rond 240,2 moeten breken.

  • We zouden die top rond 240,2 in principe moeten kunnen bereiken, want we hebben de dag door een sterke eindsprint sterk afgesloten. Komen we boven 238,9 dan gaan we naar lijn h en die top, waar dan duidelijk moet worden of er weerstand ligt of niet.
  • Vanmiddag is er om 17.15u nog wel een inverted hammer gevormd die op een mogelijke top wijst. Ik heb voor het geval die top rond 238,9 niet uitgenomen wordt lichtgrijze voorlopige Fibonacci lijnen over de stijging 255,5 - 238,9 getekend. Mogelijke steunniveaus als de index gaat dalen zonder boven 238,9 te zijn geweest zijn te vinden rond 237,6, 236,8, 236,2 en 235,5. Verder kan er rond 235 uiteraard nog steun liggen. Die grens werd vorige week namelijk fanatiek verdedigd, vormde vandaag een flink deel van de dag weerstand, maar werd na doorbroken te zijn opnieuw steun. Naar lijn v in de uurgrafiek gaan we pas mochten we door deze steun zakken.

Resumerend: 

Een sterk herstel in de middag zorgde ervoor dat de AEX-index deze dag in het licht van het eerdere verlies van 2,4% nog goed af kon sluiten. Het verlies werd beperkt tot een half procent. De opwaartse beweging binnen het kanaal v-g in de daggrafiek werd gehandhaafd, net als de stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands. De bodem die in de uurgrafiek rond het 50% niveau is ontstaan maakt een vervolg naar boven en een aanval op lijn b' in de daggrafiek mogelijk. Die lijn moeten we doorbreken wil de markt het technische beeld verbeteren. Eerst hebben we morgen te maken met de top van vandaag rond 238,9. Blijven we daaronder en dalen we dan kan er steun liggen rond 237,6, 236,8, 236,2, 235,5 en uiteraard 235. Belanden we onder deze laatste grens dan gaan we naar lijn v, de onderkant van het kanaal v-g in de daggrafiek. Komen we boven 238,9 dan gaan we proberen boven lijn h en de top rond 240,2 te komen. Die moeten we doorbreken willen we in de daggrafiek lijn b' aan kunnen vallen. Al met al naderen we de apotheose. De lijnen b' en v naderen elkaar, wat wil zeggen dat de aandelenmarkt een dezer dagen een keuze zal moeten maken tussen een doorbraak naar boven door lijn b' of een daling onder lijn v. Die keuze is belangrijk voor de vervolgbeweging omdat het een keuze tussen de voortzetting naar boven of een vervolg naar beneden betreft.

En dan nog dit...

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq is afgelopen vrijdag naar boven door de top van dit jaar gebroken, een top die in januari ontstond. Het is een belangrijke ontwikkeling.

  • Toen de Nasdaq begin vorige week naar beneden uit de blauwe wig brak zag het er niet naar uit dat de index aan het eind van de week boven de top uit januari 2009 zou komen. Er is echter onmiddellijk na de uitbraak een opvolgende trendlijn ontstaan, namelijk lijn y. Zolang de Nasdaq zich nu maar boven die lijn handhaaft kan de graadmeter de beweging naar boven voortzetten en kunnen de Dow Jones en de S&P500 op een gegeven moment dit voorbeeld volgen.
  • De enige bedreiging is nog de bruine lijn y' die ik langs twee recente toppen getekend heb. Deze lijn vormt samen met lijn y een wigvormig patroon. Komt de Nasdaq niet boven lijn y' dan zou dit patroon nog voor stopzetting van de beweging kunnen zorgen. Dit gebeurt mocht de Nasdaq onder lijn y geraken. Breekt de index daarentegen naar boven door lijn y' dan breekt de zon echt door. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 27 apr 2009, 18.58u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 apr 09.15u: Omkeerpatroon alsnog afgerond

27 apr 10.00u: Kopers nog niet aan de kant gezet

27 apr 11.00u: Vlag in ontwikkeling in 15min grafiek

27 apr 12.00u: Vlag afgerond, kopers vechten nog

27 apr 13.00u: Geen daling gevolgd op de vlag

27 apr 14.00u: Poging tot stijgen boven neklijn

27 apr 15.00u: AEX nog steeds dichtbij neklijn

27 apr 16.00u: Omkeerpatroon ongeldig geworden

27 apr 17.00u: Snel herstel van de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven